Szakalaka813 Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 32 minuty temu, meser262 napisał: że w takiej formie - będzie mi prościej - Przepraszam Cię, ale to "wróżenie z fusów". Dane są dostępne i nie ma co wywarzać już otwartych drzwi. Panzer Tracts 4-3 str.4-3-76 cytat - "Pz.Kpfw.lV were taken directly off the Pz.Kpfw.lV production line at Nibelungenwerk for conversion to 'Artillerie-Beobachungswagen IV" starting with 10 in April 1944, 22 in May, 13 in June, 13 in July, 25 in August, 25 in September, 25 in October, 20 in November, 25 in December, and 25 in February 1945. However, there was a long delay of several months before these were converted to Pz.Beob.Wg.lV and accepted by the Heeres Waffenamt inspectors. The first 7 were reported as accepted in July 1944, " Numery seryjne zaczynają się od 89901 do 93250 - Panzer Tracts 23 str. 23-76 /Tabela/ No ja bym powiedział że Kruppa to oni wprowadzili jako pierwsi trzy śruby inne montownie zrobiły to później. Krupp stosował po 3 śruby mocujące osłony już od maja - natomiast Vomag od czerwca - ( w maju miał tylko dwie śruby na pierwszych mocowaniach.) Nibelungen do maja stosował po dwie śruby, a od czerwca przeszedł na trzy ze środkowymi do tyłu z obu stron. Tak tu zgodzę się z Tobą że ma mocowanie osłon (rozmieszczenie śrub) montowni Vomag. Co świadczy że przechodził remont i zamontowano mu takowe osłony. Poniżej fotka na której widać i mocowania osłon Nibelungen i zamocowane gąsek Nibelungen (nie z tyłu) i śruby na kołach jezdnych z pełną gamą śrub. Możliwe że wraz z osłoną wieży zamontowano mocowania gąsek na błotniku podczas remontu dlatego mówi się że to składak. Nibelungen z cechą Vomagu tak ja bym to określił w świetle dostępnych informacji. Pozdrawiam Krzysztof Posiadam panzer tracki i oczywiście odpowiednio zapoznałem się z ich treścią Czyli podsumowując naszą rozmowę - pojazd posiada w opisanych miejscach (schurzeny i mocowania dodatkowych gąsek) cechy montowni Vomag. Dla mnie zimmerit jest dosyć dokładnie widoczny, szczególnie na tak słabych zdjęciach (dodatkowo zimmeritu na bokach superstruktury nie ma, a wg. mojej wiedzy J'ki powinny go tam mieć - nawet późne H Niba) - w tym miejscu to już każdy budujący tę replikę będzie musiał sam podjąć decyzję. Ja możliwe podchodzę do tematu, bardziej jak modelarz - tzn interesuje mnie określony pojazd tak, jak jest na zdjęciu - jakie finalnie zmiany muszę wykonać w odniesieniu do oryginału. Dla mnie to składak, czy to zakładów przyfrontowych czy producenta Także dziękuję bardzo za fajną, merytoryczną dyskusję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 7 godzin temu, Szakalaka813 napisał: Także dziękuję bardzo za fajną, merytoryczną dyskusję Naprawy w montowni Vomag pojazdów Nibelungen były prowadzone po nalocie na Nibelungen w sierpniu 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Dłubam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 To fajnie, że się podobają. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Jeszcze w międzyczasie sobie dłubie dwa BA-20 i jednego T-37. Pierwszy z samochodów pancernych ma być używany przez Finów i taki kamuflaż naniosłem. Niestety poległem przy kalkomaniach Star Decal i teraz kombinuje druku. Drugi to Sowiet. T-37 też jest na etapie kombinowania kalkomanii. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Konrad-Ciba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Sierpnia 2023 Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Kilka fotek Japończyków. Postanowiłem zmienić nazwę tematu. Mam jeszcze parę modeli do zrobienia, będzie to wątek zbiorczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Kolka zdjęć ulepów. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Konrad-Ciba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Rodzinne. Mam jeszcze Type 95 Ha-Go w wersji wczesnej w składziku. Muszę upolować Hokumana i wersje późną. Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Konrad-Ciba 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 9 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2023 Parę szkapsonów się tworzy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Z tymi tłumikami masz zamiar jeszcze coś robić? Bo strasznie się wyróżniają obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Widzę, że "odpuściłeś" kierunkowskazy na przednich błotnikach BA-20.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Raczej nie, będą jeszcze brudzone razem z pojazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Tak odpuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 11 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: Niestety poległem przy kalkomaniach Star Decal i teraz kombinuje A co Ci potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Potrzebuję całego zestawu do Fina. Kalkomanie takie jak na StarDecal (drugi raz ich nie kupie, nie ogarniam jak to nałożyć), kilka swastyk i dwa numery. A do T-37 takie coś. Do BA-6 i T-26 też by się przydało zrobić. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Konrad-Ciba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Szalejesz!aż takich zasobów to nie mam..a Star decal można użyć octu do kładzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 33 minuty temu, piotrkur napisał: Szalejesz!aż takich zasobów to nie mam..a Star decal można użyć octu do kładzenia Nie chce nic kombinować. Mogę poczekać nawet rok na te kalkomanie. Ktoś je napewno zrobi. BTW. To trzeci BA-20. Pierwszy jest taki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 O kurczaczki ale jubilerka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Pomalowałem dziś pare dodatków. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 10 Sierpnia 2023 Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Sporo masz tych paskud. Ile to projektów równocześnie? Bardzo fajnie Ci zimowe kamo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 23 modele mam rozpoczęte ale ja długo robię więc przeskakuje sobie tylko z jednego na drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Jeszcze takie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Sierpnia 2023 Share Napisano 11 Sierpnia 2023 W dniu 10.08.2023 o 02:56, Konrad-Ciba napisał: Parę szkapsonów się tworzy. Niezły garaż widzę w tle. W browarnictwie jest moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2023 Trzeba się oliwić co jakiś czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi