zaruk Napisano 20 Września 2023 Share Napisano 20 Września 2023 Godzinę temu, Konrad-Ciba napisał: Myśle nad kupnem FE-180K jak Nightshift. To się pewnie zaraz rozpocznie dyskusja... Aerograf sam nie maluje, choć pewnie są lepsze i gorsze. Wprawa i obeznanie z własnym sprzętem mają istotne znaczenie. Myślę to o doborze farby, stopniu jej rozcieńczenia i ustawieniu ciśnienia. Sterując tymi parametrami można wiele osiągnąć, ale trening jest niezbędny. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 20 Września 2023 Autor Share Napisano 20 Września 2023 (edytowane) 24 minuty temu, patrykd napisał: Jakiego metalizera używasz do mg34 na lufie. To pigment A. MIG-3009 nakładany pędzlem silikonowym. Na wystające detale kredka PC949. 23 minuty temu, zaruk napisał: To się pewnie zaraz rozpocznie dyskusja... Aerograf sam nie maluje, choć pewnie są lepsze i gorsze. Wprawa i obeznanie z własnym sprzętem mają istotne znaczenie. Myślę to o doborze farby, stopniu jej rozcieńczenia i ustawieniu ciśnienia. Sterując tymi parametrami można wiele osiągnąć, ale trening jest niezbędny. Powodzenia. Będę próbować. Narazie Surfacer. Edytowane 20 Września 2023 przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Września 2023 Autor Share Napisano 23 Września 2023 Orterkompass OK 38 Ver.B się zrobił. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Września 2023 Autor Share Napisano 26 Września 2023 Nawet dziś pomalowałem. No i testowałem aerograf. Czekam na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 Godzinę temu, Konrad-Ciba napisał: Nawet dziś pomalowałem. No i testowałem aerograf. Czekam na opinie. Czarny podkład przebija, no chyba że to początek zabawy z żółtym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Września 2023 Autor Share Napisano 26 Września 2023 Jak będę malował wieżę to poprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 Anteny już przykleiłes ?, pewnie oberwiesz ze dwa razy przed końcem, ja tak mam ile bym uważał z tym to i tak rozwalę po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Września 2023 Autor Share Napisano 26 Września 2023 Tak są wklejone. Staram się uważać. Pierwszy kamuflaż niemiecki wymalowany na kadłubie. Czekam na opinie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 (edytowane) W niemieckich kolorach jest moc!!!! stara dobra Tamiya i rozpuszczalnik MR Hobby-śmierdziel.......Nic więcej nie trzeba. Edytowane 26 Września 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Września 2023 Autor Share Napisano 26 Września 2023 4 minuty temu, robertmodelarz napisał: W niemieckich kolorach jest moc!!!! stara dobra Tamiya i rozpuszczalnik MR Hobby-śmierdziel.......Nic więcej nie trzeba. No, cały dom zaczadzony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 1 godzinę temu, Konrad-Ciba napisał: No, cały dom zaczadzony. Zapach zwycięstwa ! Żółty lekko kanarkowy - ale prawdziwego na żywo nie widziałem, więc ciężko stwierdzić . Ale to Tamiya to raczej mają dobry odcień - tym bardziej, że to wersja 2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Września 2023 Autor Share Napisano 26 Września 2023 (edytowane) Zastanawiam się czy kolorować koła czy zrobić je w żółtym. Żółty na kadrze z filmu. Edytowane 26 Września 2023 przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 Ja sie bardziej zastanawiam po co malowales w kamuflarzu okolice pod błotnikami. Nikt ptzeciez nie zdejmował kół by tamte okolice malować. Prędzwj już koła malowane niż okolice o których wspominałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 27 Września 2023 Autor Share Napisano 27 Września 2023 (edytowane) 17 minut temu, patrykd napisał: Ja sie bardziej zastanawiam po co malowales w kamuflarzu okolice pod błotnikami. Nikt ptzeciez nie zdejmował kół by tamte okolice malować. Prędzwj już koła malowane niż okolice o których wspominałem Jakoś tak pełniej mi się wydaje z kamuflażem pod błotnikami. Co więcej dalej nie wiem czy kolorować koła. Ale Twoja uwaga jest warta przemyślenia. Tymczasem sobie trochę porobiłem. Edytowane 27 Września 2023 przez Konrad-Ciba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 28 Września 2023 Autor Share Napisano 28 Września 2023 (edytowane) Pomalowałem bandaże na kołach, zdecydowałem, że pozostaną piaskowe. Mam na półce dwa Type 97 „Chi-Ha” w kolorowych kołach więc to będzie dobra odmiana. Muszę jeszcze śmignąć Minia belkę trzymającą koła zapasowe z boku pojazdu ale na chwilę obecną nie mam nawet takiej farby, nie malowałem nigdy niemieckich pojazdów. Pomalowałem również bambetle z przodu. Pakunek jest gotowy na washe i farby olejne. Edytowane 28 Września 2023 przez Konrad-Ciba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 1 Października 2023 Autor Share Napisano 1 Października 2023 Wieża pomalowana. Brakuje jedynie jarzma. Miałem mały wypadek przy pracy i do nowego roku dopiero, gdy będzie dostępny zimmerit z DEF Model, wznowie prace. Na chwile obecną sobie odpocznę i coś innego zarzucę. Trzeba jeszcze pomalować detale pędzlem i lakierować kalkomanie. Także póki co to przed ostatnia aktualizacja w tym roku. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 1 Października 2023 Autor Share Napisano 1 Października 2023 Poskładane gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 1 Października 2023 Autor Share Napisano 1 Października 2023 (edytowane) W dniu 4.09.2023 o 08:30, Klapouch napisał: Masz rękę do tych malunków - bardzo mi się podoba Dziękuję. Tymczasem BA-20 gotowy na obicia. Edytowane 1 Października 2023 przez Konrad-Ciba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Października 2023 Share Napisano 1 Października 2023 Bardzo mi się podoba Twoja robota, sam model niezwykle interesujący szczególnie, jeśli się poczyta o pomysłach, jakie konstruktorzy mieli i wiązali z tym pojazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 1 Października 2023 Autor Share Napisano 1 Października 2023 6 minut temu, zaruk napisał: Bardzo mi się podoba Twoja robota, sam model niezwykle interesujący szczególnie, jeśli się poczyta o pomysłach, jakie konstruktorzy mieli i wiązali z tym pojazdem. Dziękuję. Niedługo będę malować te gąsienice. Tak to prawda, powstało wiele wersji tego czołgu. W drodze 3 Churchill. :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 1 Października 2023 Share Napisano 1 Października 2023 No! Trzymasz poziom! Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 2 Października 2023 Autor Share Napisano 2 Października 2023 10 godzin temu, rhinoceros napisał: No! Trzymasz poziom! Gratuluję! Chyba jego brak. Hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Października 2023 Share Napisano 3 Października 2023 Teraz zaglądnąłem i widzę że robisz inny pojazd niż ten co miałeś na początku - No.201. Całkiem SF. Ciężka osłona wentylatora i podstawa pod kompas na tej osłonie i to wszystko jeszcze we wrześniu 1944 roku - zimmerit. Dwie podstawy pod kompas. Pojazd Fgst.92200 ma ciężką osłonę wentylatora, ale podstawa pod kompas jest oddzielna. Dodatkowo - w zależności od daty produkcji montowano pojemnik na zapasowe anteny w różnych miejscach. W późnych podwoziach mocowanie wózków miało mniejszą ilość śrub i nie było otworów w wózkach, lub puste bez śrub. Może powinny być też "blaszki gazowe" , późne mocowania osłon bocznych w innym miejscu mocowanie podnośnika ... i tak dalej i tak dalej. Twoja praca. Ty decydujesz, ale jeśli robisz ten model dla "Klienta" - W dniu 7.08.2023 o 17:45, Konrad-Ciba napisał: Klient znalazł w sieci zdjęcia tego pojazdu i okazało się, że czołg na zimmerit. Model był już pomalowany. Facet nie mógł tego przeboleć - braku zimmeritu. Dał mi model i pieniądze na przeróbkę. to chyba nie ostatnie Twoje podejście do tego tematu. Jeśli zleceniodawca ceni sobie merytorykę w tym zleceniu. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 3 Października 2023 Autor Share Napisano 3 Października 2023 Ten model jest już mój i raczej będę go robić dalej. Nie zależy mi na merytoryczności ale dzięki za rzut historyczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 4 Października 2023 Autor Share Napisano 4 Października 2023 W międzyczasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi