Usul Napisano 4 Stycznia 2023 Share Napisano 4 Stycznia 2023 Nowy rok, nowy model Wracam do tematu "In Enemy Hands", który zacząłem od Amerykańskiego Ju-88 (galeria TUTAJ). Teraz przyszła kolej na Heinka. Klasyka, czyli 111'stka w rękach RAF'u, o ciekawym oznaczeniu "HS-?". Wcześniej samolot należał do 7./KG 4 i miał oznaczenie 5J+GR. Model będę budował z zestawu Airfix'a, dokładnie z zestawu "Motorhead". (akurat ten udało się dorwać). Parę tych airfixów skleiełm (m.in. Avro Vulcan, Ju-87, T3 Provost - wszystko wrzucałem na forum) i skleja je się całkiem dobrze, mimo wad o których zawsze piszę Z dodatków mam Eduardowe maski oraz drobiazgki do wnętrza. zamówię chyba jeszcze pasy, bo brakuje mi ich. Kalki to oczywiście Exito Decals. Zrobiłem jakieś pierwsze cięcia i coś tam "psiknąłem": 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Stycznia 2023 Share Napisano 4 Stycznia 2023 troche dziwnie wygladaja te kokardy na 111-ce ale pilnie obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 Zacząłem zabawę z biżuterią, oszklenia niby sporo, więc coś tam trzeba podoklejać 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 Dobra, to co było do zrobienia przed złożeniem połówek - zrobiłem prawie wszystko . Rozjaśniłem wszystkie panele i większe powierzchnie lekko jaśniejszym szarym. Z elementów PE to poza przyrządami zmienione też zostało oparcie fotela, bo te oryginalne jest baaardzo grube. Zostało tylko jeszcze lekko powashować, zmatowić i będę sklejał kadłub 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 Czy kolor za kabiną pilotow nie powinien być RLM 02 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 Jak pamiętam, to RLM02 był tylko w myśliwcach i to jeszcze do 1941 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 Oj to źle pamiętasz ! Tak na szybko. http://www.indianamilitary.org/FreemanAAF/Aircraft - German/FE 1600-He111H/1600.htm a przy okazji tego warsztatu fajnie by było ustalić co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 9 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2023 Ja od siebie dorzucę takie zdjęcia (moim zdaniem dozwolone jest i RLM02 i 66 i mix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 Wynika z tego że o ile akcesoria były w rożnych kolorach to reszta kokpitu raczej jasna (RLM02). Ale być może w poźnych wersjach malowano 66 i na to właśnie chciałem zwrocić uwagę. Dzięki za zdjęcia. Może ktoś wie więcej to chętnie poczytam -) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2023 6 godzin temu, Marek K napisał: Wynika z tego że o ile akcesoria były w rożnych kolorach to reszta kokpitu raczej jasna (RLM02). Ale być może w poźnych wersjach malowano 66 i na to właśnie chciałem zwrocić uwagę. Dzięki za zdjęcia. Może ktoś wie więcej to chętnie poczytam -) . Możesz mieć rację, teraz na spokojnie jak patrze, to tak to wygląda:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Przyszły pasy, więc je dokleiłem (od razu fotel zaczął jakkolwiek wyglądać) i skleiłem w końcu połówki kadłuba., Tak to wygląda - do kabiny - poszedł w ruch "ulubieniec" modelarzy, czyli tryb makro Edytowane 12 Stycznia 2023 przez Usul 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 Trochę posklejałem, żeby była widoczna bryła. I od razu wyszło trochę "airfixowych" bolączek - tu szpara, tam szpara, w paru miejscach ślad po otworze wlewowym. Swoją drogą te dolne pylony wydają się tak zrobione, żeby były specjalnie szpary po bokach. coś może ktoś wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 6 minut temu, Usul napisał: Swoją drogą te dolne pylony wydają się tak zrobione, żeby były specjalnie szpary po bokach. coś może ktoś wie ? No raczej nie Na szybko z wyszukiwarki: (zdjęcia jedynie do celów dyskusji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Tak i mi się wydawało, dzięki za potwierdzenie! czyli szpachlowanko Edytowane 16 Stycznia 2023 przez Usul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Kabina powoli zaczyna wyglądać. Ogólnie chcę ją skończyć i zamknąć, by nic nie zniszczyć podczas dalszych prac: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Na grodzi mocno widać ślady po pilniku, z lewej strony od przodu. Po washu będzie tam tragedia Edytowane 18 Stycznia 2023 przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 2 godziny temu, jachud3 napisał: Po washu będzie tam tragedia A będzie wash? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 22 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2023 Tak, doszedł wash, tu bezpośrednio po aplikacji, trochę go wytrę jeszcz (szczególnie te "czarne rowki") . Dodatkowo trochę spolerowałem tą ściankę/gródź i psiknałem ponownie szary. Dokleiłem największą drobnicę, której prawie nie widać - tabliczkę między pedałami, tabliczkę na sterze itp. No i tablica przyrządów oraz skrzyneczki co poszły na oszklenie. Chcę zamykać całość, zamaskować, wrzucić podkład i przekonać się jak dużą będzie walki z tym airfixem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 12 godzin temu, Usul napisał: Dodatkowo trochę spolerowałem tą ściankę/gródź i psiknałem ponownie szary. Jest lepiej Czym kleiłeś blaszkę do oszklenia? CA? Wygląda jakby Ci trochę "zaparowało", nie będzie to widoczne z zewnątrz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 Mimo drobnych niedoskonałości, ładnie ta kabina wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 Podoba mi się. Nawet nie wiedziałem, że Airfix robi taką fajną Łopatę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 23 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2023 3 godziny temu, jachud3 napisał: Jest lepiej Czym kleiłeś blaszkę do oszklenia? CA? Wygląda jakby Ci trochę "zaparowało", nie będzie to widoczne z zewnątrz? Najpierw contactką, potem poprawiłem leciutko ca, ale upewniłem się - tablica nie była w pobliżu żadnych szybek, nie zaparowało nic przezroczystego. Dziś wklejam oszklenie, na sucho nie licuje się, ale w sumie nie spodziewałem się cudów, mimo, że całkiem lubię airfix'a to jednak za pięknie być nie może - oszklenie to kółko z min. 3 części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 6 minut temu, Usul napisał: Dziś wklejam oszklenie, na sucho nie licuje się, ale w sumie nie spodziewałem się cudów, mimo, że całkiem lubię airfix'a to jednak za pięknie być nie może - oszklenie to kółko z min. 3 części Czyli tak samo jak w Blenheimach - puzzle do ułożenia, przezroczyste. Zawsze takie zabawy z klejeniem oszklenia uwielbiałem. I uwielbiam nadal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 Udało się podoklejać oszklenie, ale co było szlifowania to moje. Ogólnie obejrzałem całą bryłę i było trochę miejsc i do szpachlowania i do szlifowania. Teraz położyłem podkład i robię kolejną "kontrolę". jeszcze kilka miejsc widzę + parę linii trzeba przetrasować, bo się zatarły (np. górny szew kadłuba - tak jak łączenie połówek). Wygląda to teraz tak: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Czy to złudzenie, czy kabina jest za szeroka i wystaje nieco poza kadłub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi