Usul Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 W dniu 31.01.2023 o 16:50, jachud3 napisał: Czy to złudzenie, czy kabina jest za szeroka i wystaje nieco poza kadłub? Tak, jesteś czujny Jest delikaty "schodek", ale zdjęcie baaardzo go uwypukliło - mocne światło było z drugiej strony, co dało cień. Trochę nad nim popracowałem. Ogólnie składanie tego oszklenia to jest masakra (oszklenie na dole zbudowane jest z 3 oddzielnych części, przednie z 4), nie pokazywałem zdjęcia z dołu, bo to co tam się działo.... przyzwoitość nie pozwalała na pokazanie tego. Dziś z 2-3h siedziałem z papierkiem ściernym i starałem się "coś" z tym zrobić. Teraz wygląda to tak (psiknałem znów podkładem, bo na przezroczystym plastiku mało co widać). Generalnie było sporo drobnych miejsc do szpachlowania i szlifowania - okolice gondol silnika, wloty powietrza, oszklenie itp. Wiem, że na zdjęciu widać jeszcze niedoskonałości (to już jest mocne przybliżenie) - będzie poprawione 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 W dniu 1.02.2023 o 19:39, Usul napisał: Ogólnie składanie tego oszklenia to jest masakra (oszklenie na dole zbudowane jest z 3 oddzielnych części, przednie z 4), Gehenna i Golgota w jednym. Airfix ma na tym punkcie znaczące dokonania. Całość zapowiada się fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 3 Lutego 2023 Autor Share Napisano 3 Lutego 2023 19 minut temu, HK1885 napisał: Gehenna i Golgota w jednym. Airfix ma na tym punkcie znaczące dokonania. Całość zapowiada się fajnie. TAK! Jak to miło usłyszeć, że nie tylko mnie to "boli". Ileż się nakląłem przy tym to moje, ale od razu lżej na sercu, że to nie tylko ja cierpiałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 W dniu 23.01.2023 o 13:17, HK1885 napisał: Podoba mi się. Nawet nie wiedziałem, że Airfix robi taką fajną Łopatę. A robi, robi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) Fajnie to wygląda, tylko szkoda, że nie robisz tego w malowaniu pudełkowym (i takim jak na moim avatarze) A wnętrza na zdjęciach to najbardziej taki wypłowiały RLM66 - czyli ogólnie ten "panzergrau" może się zgadzać I jak patrzę na Twoje zmagania z tą krową to powiem tak - na wypraskach wyglądało lepiej... Ja do tej pory zrobiłem jednego He111 H6 z Italeri - bardzo przyjemnie sklejalny model, bez szaleństw z oszkleniem. Nie wnikam w sprawy merotoryczne, czyli zgodność z oryginałem. Edytowane 3 Lutego 2023 przez WujekAlice 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 Chcę "zamknąć" exitowy zestaw kalek niemieckich maszyn przejętych przez aliantów, stąd wybór malowania Z tym, że na wypraskach wygląda to znacznie lepiej niestety się zgodzę.... Wracając do modelu, przyjrzałem się wszystkiemu jeszcze raz i popracowałem jeszcze trochę nad szlifowaniem, szczególnie krawędzi natarcia. Zrobiłem preshading i położyłem wstępną warstwę koloru na spód (testuje mieszankę koloru ). Muszę też dokleić tą drobnice na dole, żeby zaszpachlować te dziurki co są... Tak to teraz wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 44 minuty temu, Usul napisał: Z tym, że na wypraskach wygląda to znacznie lepiej niestety się zgodzę.... Ale po zlepieniu nie wygląda to jakoś dramatycznie. Ja jednak poczekam na koniec i dopiero wtedy będę się przyglądał. 45 minut temu, Usul napisał: Muszę też dokleić tą drobnice na dole, żeby zaszpachlować te dziurki co są... Jak rozumiem o anteny (?) poręczowe Ci chodzi? To nie jest dobry pomysł. Na 200% wyłamiesz przy manipulowaniu modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 9 Lutego 2023 Autor Share Napisano 9 Lutego 2023 1 godzinę temu, HK1885 napisał: Jak rozumiem o anteny (?) poręczowe Ci chodzi? To nie jest dobry pomysł. Na 200% wyłamiesz przy manipulowaniu modelem. Dokładnie - brakowało mi nazwy "anteny poręczowe" - wiedziałem tylko, że to anteny - dzięki. No właśnie mam rozterkę - sam widzisz jakie dziury są wyryte pod nie, ale miejsce jest newralgiczne - typowe, żeby chwycić samolot, stąd też mam tą obawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 Godzinę temu, Usul napisał: No właśnie mam rozterkę - sam widzisz jakie dziury są wyryte pod nie, ale miejsce jest newralgiczne Mam dla Ciebie propozycję: wyciągnij nitki z ramki podlej dziury "cienkim" klejem tamijowskim wklej nitki na lekki wcisk (klej zmiękczy lekko i nitkę i krawędzie otworu) zetnij po powierzchni wyszlifuj i wygładź papierami napunktuj otwory wyraźnie (dopasowując do kołków anteny) przewiercisz i wkleisz na sam koniec jak już będzie finito. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 2 godziny temu, HK1885 napisał: Mam dla Ciebie propozycję: wyciągnij nitki z ramki podlej dziury "cienkim" klejem tamijowskim wklej nitki na lekki wcisk (klej zmiękczy lekko i nitkę i krawędzie otworu) zetnij po powierzchni wyszlifuj i wygładź papierami napunktuj otwory wyraźnie (dopasowując do kołków anteny) przewiercisz i wkleisz na sam koniec jak już będzie finito. Kradnę ten myk, bo takie upierdliwe rzeczy mnie ostatnio dobijały. Pan Kwinto to jednak nie w ciemię bity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 27 minut temu, jachud3 napisał: Kradnę ten myk, bo takie upierdliwe rzeczy mnie ostatnio dobijały. Nie bardzo wiem co tutaj można kraść bo rozwiązanie podsuwa się samo, ale OK. 28 minut temu, jachud3 napisał: Pan Kwinto to jednak nie w ciemię bity "A bez metafor?" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 Zdecydowałem się przykleić, ona nie jest tak wątła jak myślałem.. A teraz pytanie, bo mam trochę rozterkę - czy różnicować jeszcze farbę podwozia, robić bardziej niejednolicie ? Preshading wszedł nieźle, niby to 72'ka, ale całkiem duże tu te połacie i nie wiem czy nie porobić większego zróżnicowania powierzchni (oczywiście wszelkie wasze itp. przede mną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 Żeby nie było, że nic się nie dzieje, to powoli się działo -zająłem się jeszcze dołem - było trochę szpachlowania, ze 3 linie do przerycia itp. poprawiłem też RLM-65, dodałem lekki postshading i zamaskowałem. Domalowałem tez te 2 żółte paski identyfikacyjne z tyłu. Całość pomaskowałem i położyłem RLM71. Czekam aż poschnie, żeby lecieć dalej z tematem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Nie znam za dobrze konstrukcji He 111 ale na górze kadłuba chyba nie było linii podziału blach, masz tam zapadlisko i dodatkowo linie na połówkach kadłuba tam na górze się nie schodzą. Jeśli Ci to nie przeszkadza to nie było tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 4 godziny temu, RogerM napisał: Nie znam za dobrze konstrukcji He 111 ale na górze kadłuba chyba nie było linii podziału blach, masz tam zapadlisko i dodatkowo linie na połówkach kadłuba tam na górze się nie schodzą. Jeśli Ci to nie przeszkadza to nie było tematu. Dzięki za uwagi ! Też się nad tą górną krawędzią zastanawiałem i wydaje mi się, że właśnie tam była linia podziału (miejscami ją poprawiałem, co pewnie widać) - jak w bf-109. mogę się mylić, wówczas będę poprawiał, ale mógłby ktoś to uściślić ? szukałem po zdjęciach, ale kolor kamuflażu powoduje, że tego nie widać na zdjęciach z epoki Co to schodzenia się linii, to poprawiałem je żyletką i na pewno się schodzą, ale może lekko je jeszcze pogrubie, żeby wyeliminować efekt i były bardziej jednolite.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Na szybko znalezione, pod hasłem "He111 Blueprints" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Ta góra zdecydowanie do poprawy. Lini podziałowej na grzbiecie raczej nie było - arkusze blachy są zbyt małe by je jeszcze dzielić na dwa. Ta linia którą widać na powyższym rysunku z góry to linka anteny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 2 minuty temu, abtb napisał: Ta linia którą widać na powyższym rysunku z góry to linka anteny. Zgadzam się, plany z innego źródła, bez zaznaczonej anteny: https://www.asisbiz.com/il2/He-111/He-111/pages/Artwork-line-drawing-or-blue-print-of-a-Heinkel-He-111H6-scale-1-72-01.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 2 Marca 2023 Autor Share Napisano 2 Marca 2023 Shit. No nic, górę i tak dobrze nie wyglądała, więc na pewno będę poprawiać, ale trzeba przekroje górne z antena mnie myliły:-) to znów papierek w dłoń i lecę:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 Przeszlifuj grzbiet do gołego plastiku i zalej CA, wyszlifuj, zapodkładuj itd..... będzie pan zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 2 Marca 2023 Autor Share Napisano 2 Marca 2023 43 minuty temu, RogerM napisał: Przeszlifuj grzbiet do gołego plastiku i zalej CA, wyszlifuj, zapodkładuj itd..... będzie pan zadowolony Tak właśnie planowałem zrobić, niemniej dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2023 (edytowane) Dobra, udało mi się po 3-miesięcznej absencji odkopać i wrócić do tematu Zgodnie z zaleceniami - zdarłem i zaszpachlowałem górny "szew", a następnie dołożyłem RLM 70. Teraz zdejmowanie masek i sprawdzanie jak to wyszło, a póki co (bardzo na bieżąco, ściągam taśmy) wygląda tak: Edytowane 26 Czerwca 2023 przez Usul 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 8 Lipca 2023 Autor Share Napisano 8 Lipca 2023 Dobra, weszło jeszcze kilka poprawek malarski i znalazłem jeszcze "szew" na dole w tylnej części, to korygowałem (szlifowanie, superglue i znów szlifowanie ;] ). Teraz wydaje mi się, że już lakier wygląda jak trzeba, to poszedłem krok dalej i położyłem kalki. Kolejny krok to będzie wash. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Lipca 2023 Share Napisano 8 Lipca 2023 Fajnie wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) Polakierowane, powashowane (na zdjęciu są dwie czarne kropki od zapuszczania - już starte ). Zrobię zaraz lekkie smugi od silników i zacznę przyklejać "pierdoły" - podwozia, śmigła itp. i zmierzam do końca Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez Usul 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi