Skocz do zawartości

Sopwith F.1 Camel 1:72 Roden: oczywiście Kościuszkowiec 😀

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No i masz Ci. Słuszna uwaga. Ja szczerze mówiąc już nie wiem 😂 Przyjrzałem się i zdaje się, że kościuszkowiec faktycznie ma te ukośne wzmocnienia. Zwracam honor. 

Edytowane przez Boch
Napisano

Spoko 😀 gorzej że WnW ma dół malowany na jasno-szmato, a model maker w instrukcji kalek zielony aż do osłony...

Modele w sieci  - różne różniste.

I teraz nie wiem czy przemalować - bardziej jestem za zielonym bo szmata była naciągana i sznurowana  po  całości.

Napisano (edytowane)
53 minuty temu, Boch napisał:

Chyba zmyliły Cię naciągi, które są pod płatem, a widać je od góry.

Obawiam się, że jednak nie. Tam chyba są dodatkowe naciągi:

60f860b607b14ae30a4b7746_a002788-v8.jpeg.25470849d39fd510e485e7c4dca11d70.jpeg

Tak, czy siak to plastikowe badziewie raczej nie sprawdzi się za dobrze. Chyba bym usunął i w to miejsce zrobił naciągi. BTW, dobrze wyglądają te powycinane lotki.

Edytowane przez zaruk
Napisano

0,1?! Takimi to jeszcze nie robiłem. Sądząc po moich 0,2 to raczej druciki będą, nie wiertła.

Napisano

Co jest ciekawe zanim kupiłem proxxona wierciłem nimi ręcznie - czasem na 3-4 otwory łamałem 5-6 sztuk.

Proxxonem -  jednym zrobiłem na próbę  jakieś 20 i ocalało 😀.

Potem dopiero złamałem.

Napisano

Czy to są wiertła z węglika spiekanego?

Napisano

To były bardzo ciekawe czasy dla lotnictwa, z jednej strony były takie drobiazgi jak camel, spad czy fokker ev, ażurowe konstrukcje farmana czy caudrona, hanriota, a z drugiej ogromne staakeny, handleye czy gothy.

Choć gotha to 1/2 handleya czy farmana...

I coś jest na rzeczy że ludzie byli też drobniejsi - przymierzałem się na pokazie do II wojennego pojazdu brytyjskiego i naszej tankietki - przy normalnym wzroście 176 w uniwersal carrier odstrzelili by mnie 3 sek - tak mi dyńka wystawała.

Napisano

Podziwiam. Za małe toto na moje nerwy byłoby. I pomyśleć, że kiedyś też sklejałem samoloty...

• 1 month later...
Napisano

Masz znajomego fryzjera 😁 Ciekawy jestem jaka wyjdzie z tego fryzura 😎 A poważnie, jak dasz radę, rób fotki ( i wklejaj ) w kolejnych etapach. Będzie się z czego uczyć albo pośmiać 🤪

• Haha 1
Napisano
W dniu 31.01.2023 o 23:54, myszaty napisał:

Co jest ciekawe zanim kupiłem proxxona wierciłem nimi ręcznie - czasem na 3-4 otwory łamałem 5-6 sztuk.

Proxxonem -  jednym zrobiłem na próbę  jakieś 20 i ocalało 😀.

Potem dopiero złamałem.

Który to proxxon daje radę ?

Napisano

Micromot 60E + NG2E

Zasilacz kupiłem  z drugiej ręki, a mikromota na alle ( chyba jest jakaś promka bo staniało na  150 z 190).

Co jest fajnego w porównaniu ze starszymi modelami - 60 ma standardowy kołnierz 20mm i bez problemu można zapiąć na stałe w obudowę łożyska sk20.

I robi się szlifierka gdzie można operować materiałem,  a nie narzędziem.

Druga taka obsada i mamy prostą tokarkę.

Napisano
55 minut temu, myszaty napisał:

16795188780434619187228764624632.thumb.jpg.08ab4636246431d9853b08775c29c2cd.jpg

To widok nie na moje nerwy.

• Haha 1
Napisano
58 minut temu, myszaty napisał:

No wracamy...zdecydowałem się na montaż przewlekany i camelkowi wyrosły włosy.16795188780434619187228764624632.thumb.jpg.08ab4636246431d9853b08775c29c2cd.jpg

Najpierw linki, a potem kolor? Ciekawe...

Mam teraz Sopwitha Dolphina na warsztacie i zostawiam go bez olinowania, bo to nie na moje nerwy. Próbowałem, ale się podałem. Może kiedyś...

Napisano
Teraz, Kolekcjoner WP napisał:

Najpierw linki, a potem kolor? Ciekawe...

Jakaś baza koloru jest ( wydaje mi się wogóle za zielona i za ciemna - muszę przetrawić) - za bardzo mi CA paskudziło, naciągi są z nici monofilowej i bez problemu da się ewentualny odkurz usunąć tym bardzieĵ ze planuje tylko  rozjaśnienia krawędzi, a potem kredki i cienie tamki, potem klar i górny płat.

Tu nie ma co wariować ten model ma wymiary trochę większe od paczki zapałek :haha: