zaruk Napisano 20 Lutego 2023 Share Napisano 20 Lutego 2023 Widać włożoną pracę, warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Kadłuby zamknięte. Nie obędzie się bez szlifowania, a co za tym idzie odtwarzania nitów i linii podziałowych. O ile góra zeszła się jako tako to na dole przy wlocie powietrza czeka mnie trochę więcej pracy. Edytowane 27 Lutego 2023 przez DamianPoltorak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 13 minut temu, DamianPoltorak napisał: O ile góra zeszła się jako tako to na dole przy wlocie powietrza czeka mnie trochę więcej pracy. Pokażesz co tam za sodomia się dzieje? Zbieram kwity do walki ze swoim Mustangiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 A proszę bardzo. W jednym egzemplarzu skleiłem tak, żeby góra pasowała idealnie, w drugim skupiłem się już na tym żeby połapać dół, z racji że góra jest prostsza do wyprowadzenia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Ała Mustang właśnie przesunął się parę miejsc w kolejce w dół... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Niestety jest to trochę bolączka tych edkowych mustangów. Z doświadczenia wiem, że trzeba też uważać przy skrzydłach i kołpaku śmigła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 3 godziny temu, DamianPoltorak napisał: Nie obędzie się bez szlifowania, a co za tym idzie odtwarzania nitów i linii podziałowych. Nity niestety zanikają już przed sklejeniem w pobliżu łączonych krawędzi. Tak samo mam w nowym Zero. 2 godziny temu, DamianPoltorak napisał: A proszę bardzo. W jednym egzemplarzu skleiłem tak, żeby góra pasowała idealnie, w drugim skupiłem się już na tym żeby połapać dół, z racji że góra jest prostsza do wyprowadzenia. Na pierwszym zdjęciu to niestety wygląda na Twój błąd. Dla mnie to jest krzywo sklejone. Klejąc sekcjami na raty da się to skleić w miarę bez szkodowo ze śladową ilości szpachli. Niestety ale Mustang Eduarda nie jest zabawką typu; wrzuć klej do pudełka, potrząśnij i wyjmij gotowy model. Podłogę nad skrzydłem lepiej zostawić nie przyklejoną do boków, ułatwi to życie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, marek d napisał: Na pierwszym zdjęciu to niestety wygląda na Twój błąd. Dla mnie to jest krzywo sklejone. Możesz mieć rację. Na pewno popracuję nad tym wlotem, i zobaczymy w jakiej formie uda się to wyprowadzić. A podłoga jest luźno wklejona, gdzieś rzuciła mi się w oczy na forum ta informacja. Edytowane 27 Lutego 2023 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Ten wlot nie dawał mi spokoju, bo nawet jeśli zeszlifował bym go z zewnątrz, to w środku i tak by został brzydki uskok. Nie myśląc długo, wziąłem skalpel i rozciąłem go po linii klejenia i spasowałem na nowo. Na górze i tak pójdzie delikatny szlif, i trzeba będzie odtworzyć nity, ale przynajmniej geometria wewnętrznej krawędzi się teraz zgadza. Miałeś rację @marek d, jeśli kleił bym na raty dokładnie wszystko sprawdzając, uniknął bym takiego błędu. A ty @jachud3możesz ten model podciągać jednak o te kilka oczek do góry. Edytowane 27 Lutego 2023 przez DamianPoltorak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 Spasowanie tego miejsca jest dość ważne, bo tam musi się pięknie wpasować dół skrzydła / zaznaczone. Tył górnej połowy skrzydła nie przyklejaj do tych kołeczków, będzie łatwiej dopasować do kadłuba . 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 3 Marca 2023 Autor Share Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Witam, Co by odpocząć od szlifowania i nitowania, wziąłem się dzisiaj za ubogacenie wnęki podwozia. Na początek jedna strona jednej wnęki. Wszystkich przewodów odtworzyć to mi się nie uda, ale i tak wydaje mi się że nie wygląda to najgorzej. Miałem problemy ze sprężynowaniem drutu miedzianego i z pomalowaniem tego na koniec, przy drugiej komorze będę musiał poszukać od razu drutu w kolorze srebrnym, tak żeby uniknąć malowania. Myślę, że druga wyjdzie trochę lepiej. Pierwszy raz zawsze najtrudniejszy Edytowane 3 Marca 2023 przez DamianPoltorak 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Marca 2023 Share Napisano 3 Marca 2023 2 minuty temu, DamianPoltorak napisał: Miałem problemy ze sprężynowaniem drutu miedzianego i z pomalowaniem tego na koniec, przy drugiej komorze będę musiał poszukać od razu drutu w kolorze srebrnym, tak żeby uniknąć malowania. Drucik ołowiany 0,3mm na znanym portalu aukcyjnym kosztuje grosze, a możliwości formowania znacznie lepsze. No i srebrny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Marca 2023 Share Napisano 3 Marca 2023 To lubię, jest bardzo dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 Ło matko trochę maskowania było... szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) 15 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Miałem problemy ze sprężynowaniem drutu miedzianego i z pomalowaniem tego na koniec, Polecam różnego rodzaje druty do lutowania. 4 godziny temu, Pawel.G napisał: Ło matko trochę maskowania było Bardzo proste jak malujesz sufit wnęki nie przyklejony do reszty. Całą wnękę można pomalować osobno. Przy okazji zrobić otwory do przewodów. Edytowane 4 Marca 2023 przez marek d 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 23 godziny temu, DamianPoltorak napisał: Wszystkich przewodów odtworzyć to mi się nie uda, ale i tak wydaje mi się że nie wygląda to najgorzej. Jest dobrze. Kawałek ładnej dłubanki. Gratuluję Ci cierpliwości, mnie już by cholera wzięła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 6 Marca 2023 Autor Share Napisano 6 Marca 2023 (edytowane) Prace nad poprawkami łączenia kadłuba zakończone, nitowanie odtworzone. Pochyliłem się też dzisiaj nad zeszytem z instrukcją i malowaniami i naszło mnie, żeby zamienić w D5 malowanie z "Donalda" na "Happy Jacks Go Buggy". Zamiast dwóch srebrnych, mógłbym poćwiczyć malowanie jednobarwne w kolorze olivedrab, ale z tym pomysłem muszę się jeszcze przespać. Teraz pora na dokończenie kablowania wnęk. Edytowane 6 Marca 2023 przez DamianPoltorak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 Tam pod wlotem powietrza na dziobie coś nie pykło, ryski wylazły, warto poprawić bo potem metalizer nie wybaczy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 6 Marca 2023 Autor Share Napisano 6 Marca 2023 7 minut temu, jachud3 napisał: Tam pod wlotem powietrza na dziobie coś nie pykło, ryski wylazły, warto poprawić bo potem metalizer nie wybaczy! Masz rację, przejadę to jeszcze papierem 1500. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 Z tego co się orientuję to brakuje jeszcze linii podziału na górnej części osłony silnika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 7 Marca 2023 Autor Share Napisano 7 Marca 2023 6 godzin temu, piotr2498 napisał: Z tego co się orientuję to brakuje jeszcze linii podziału na górnej części osłony silnika Oczywiście, że tak. Dziękuję za czujność. Skupiłem się na poprawieniu łączenia, a nie pomyślałem żeby zerknąć na plany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Pierwsza wnęka ukończona. Nie idzie to w takim tempie jakim bym sobie życzył, ale jakieś postępy są. Teraz to wszystko trzeba skopiować razy dwa, tyle że może z lepszym rezultatem. Jak to mówią drugi raz robi się szybciej. Przyznam, że jestem bardzo zadowolony z efektu. Dwa wieczorki, a satysfakcji co nie miara. Światła pozycyjne też dostały kolor, od drugiej strony jako odbłyśnik wkleiłem kawałek foli aluminiowej. W końcu też dorobiłem się swojej gablotki, nie muszę korzystać z gościnności żony i parkować modeli między filiżankami, a talerzykami Edytowane 13 Marca 2023 przez DamianPoltorak 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 Wnęka super, bardzo się podoba . 21 godzin temu, DamianPoltorak napisał: W końcu też dorobiłem się swojej gablotki, nie muszę korzystać z gościnności żony i parkować modeli między filiżankami, a talerzykami Skąd ja znam ten mebel . Jedyna przeróbka którą wkrótce planuję, to dołożenie szklanych półek w części gdzie trzymam modele. No i niestety większe egzemplarze się nie mieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 Bardzo plastyczny efekt tej wnęki. Witryna też plastyczna, co to za mebel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 10 minut temu, zaruk napisał: Bardzo plastyczny efekt tej wnęki. Witryna też plastyczna, co to za mebel? Billy/Oxberg z Ikea https://www.ikea.com/pl/pl/p/billy-oxberg-regal-bialy-s69017828/#content Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi