Kalor Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Cześć, Mam pusto na biurku a ten model powinien dostarczyć mi sporo rozrywki nie będąc jednocześnie zbyt skomplikowanym. Figurka to amerykański czołgista, możliwe że z jakichś powojennych zapasów ubrany, poza szkopami to trudno o coś sensownego. Z resztą, Night Shift w swoim AMX-50 też tak zrobił, czuję się rozgrzeszony. Malował będę we Ffench army blue, może z dodatkiem żółtego/piaskowego. Pociąłem go trochę, bo szczerze mówiąc jakość wykonania kadłuba mnie nie zachwyca - spawy są wystające - trochę spawów brakuje, ale to pewnie z konstrukcji form wynika - szpary są za szerokie - właz z boku chcę zrobić otwierany - fartuchy po bokach wystają za bardzo i są za grube Mała wskazówka która pomoże składać gąsienice: należy ściąć krawędzi tak jak na zdjęciu inaczej zetną one piny mocujące. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 13 Lutego 2023 Share Napisano 13 Lutego 2023 Nareszcie coś ciekawego Zasiadam i patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 11 godzin temu, Kalor napisał: Night Shift w swoim AMX-50 też tak zrobił, czuję się rozgrzeszony. Akurat ten modelarz robi wiele błędów merytorycznych w swoich modelach. I branie go za wyznacznika pod tym względem to chyba żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 Bardziej precedens niż wyznacznik bo takich mundurów, ani podobnych nie byłem w stanie znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mkbewe Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) A takie się nadadzą? Co prawda nie wiem czy dla wojsk pancernych w koloniach, Francuzi w latach 50 robili oddzielne mundury niż dla Europy ale to zawsze jakiś punkt zaczepienia. https://www.fcmodeltrend.com/35979-french-tank-crew-indochina-1959-set-2-135-scale-p-1-51-1494/ Edytowane 14 Lutego 2023 przez Mkbewe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 O! Zawsze podobał mi się ten czołg. Mimo, że wypuszczony po IIWŚ to z wyglądu zalatuje jeszcze Wielką Wojną. A sama bryła wydaje się być bardzo wdzięczna do malowania i weatheringu. Patrzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 10 minut temu, bulik58 napisał: A czy są to napewno mundury francuskie ? https://www.youtube.com/watch?v=KwlUlPQW8ng Nie ma opisu do tych nagrań, ale kto inny by miał? Te czołgi powstały tylko po to żeby podtrzymać fabryki przy życiu. Nie znam się na mundurach. 2 godziny temu, Mkbewe napisał: A takie się nadadzą? Co prawda nie wiem czy dla wojsk pancernych w koloniach, Francuzi w latach 50 robili oddzielne mundury niż dla Europy ale to zawsze jakiś punkt zaczepienia. Nawet jeśli to jakoś mnie ostrość tych wydruków nie zachęca, Może nie akurat tych figurek, ale widziałem zdjęcia innych tej firmy i nie chcę ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 18 Lutego 2023 Autor Share Napisano 18 Lutego 2023 Obijałem się trochę nad osłonami wentylatorów ale w końcu mogę je pomalować i zamknąć kadłub: Jak powstały i porównanie z zestawowym: 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 22 Lutego 2023 Autor Share Napisano 22 Lutego 2023 Otwory zakryte siatkami troszkę drobniejszymi niż producent oferował, 0.5 vs 0.9mm i bez tych głupich rantów dookoła tylko tak jak w oryginale przyspawane bezpośrednio. Zastanawiam się też czy by nie przerobić tylnej płyty. Tak jak na obrazku, te trzy części powinny być tej samej szerokości i środkowa powinna być zagłębiona. Na środkowej były trzymane pokrywy do grillów a teraz jakbym chciał je tam przykleić to będą zachodzić na grille : / Taka fakturka odlewu będzie okay? Na dole skończony otwór na drzwi i wycięte fragmenty rynien, tak rynien odprowadzajacych błoto spod rolek podtrzymujących gąsienice. Nowe opancerzenie boczne, 0.75mm, o połowę cieńsze niż oryginał. Amerykański turysta, lekko podrzeźbiony w zagłębieniach jak kołnierzyk czy pomiędzy czapką a głową. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Lutego 2023 Share Napisano 23 Lutego 2023 Czym gąsienice malowałeś? Proszę o numer i producenta farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 23 Lutego 2023 Autor Share Napisano 23 Lutego 2023 53 minuty temu, Lipstein napisał: Czym gąsienice malowałeś? Proszę o numer i producenta farby. Czarny mr. hobby surfacer 1500 i xf-64 red brown tamki, dają ładną, nie do końca czarną bazę, to samo jest na reszcie modelu. Na to pójdą washe z yellow, light i dark rust of vallejo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 17 Marca 2023 Autor Share Napisano 17 Marca 2023 Progres: Tankista wstępnie pomalowany Docelowy kolor, ewentualnie bardziej szarawy Nowa tylna płyta Nowe śruby na jarzmie, generalnie to wszystkie śruby trzeba wymienić Spawy, nie cierpię tego rzeźbić Te na wieży wyszły okay za trzecią próbą, te wokół rynien tak średnio ale na oryginałach też nie wyglądają jakoś porządnie. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Wieża skończona, jestem lekko poirytowany tym jak producent zrobił niektóre elementy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 18 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2023 Kadłub skończony. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 18 Czerwca 2023 Share Napisano 18 Czerwca 2023 Ładny pokrak będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Czerwca 2023 Share Napisano 18 Czerwca 2023 Kupa pięknej roboty. Rzadko się spotyka takie podejście do mniej popularnych tematów. Naprawdę amusing... tzn amazing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Widać modelarstwo przez duże M- spawy, nity, śruby. Fajnie to wszystko się prezentuje. Bardzo ciekawy i niszowy model!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 16 godzin temu, Kalor napisał: Kadłub skończony. To jest bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2023 Hej, dzięki, mam nadzieję że się nie wykraczę przy malowaniu : ) Ja bardzo lubię niszowe tematy, te mało popularne modele zasługują na trochę miłości. Lubię też dłubać detale i tak się złożyło że Amusing Hobby dał mi przy tym modelu dużo okazji na to, za dużo nawet i za takie podejście powinni dostać solidnego kopa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Bardzo ładna robota skraczowa. Jak Ci się udaje osiągnąć taką ładną powtarzalność przy małych elementach z polistyrenu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2023 16 minut temu, Kamil K. napisał: Jak Ci się udaje osiągnąć taką ładną powtarzalność przy małych elementach z polistyrenu? Które dokładnie? Narzędzia(kątowniki ślusarskie, wybijaki od PRToolz), szablony do wycinania i pozycjonowania wybijaków(inaczej celować się nimi nie da), obróbka na koniec i trochę kombinowania bo każdy element wymaga innego podejścia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2023 Baza pod zadrapania i pierwsza warstwa farby: 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 23 Czerwca 2023 Share Napisano 23 Czerwca 2023 Weri najs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 24 Czerwca 2023 Share Napisano 24 Czerwca 2023 Zaczynam przebierać nogami w oczekiwaniu na efekt końcowy. Na tym zdjęciu z malowaniem na szaro zarombisty. Niby niszowy, a bardzo ciekawy pokrak. Oczywiście przy Twojej dużej inwencji twórczej. Pozdrawiam i powodzenia w dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2023 Malowanie mniej więcej mi się podoba pomimo tego że udało mi się zamalować większość efektów z poprzedniej warstwy. Zanim położę lakier muszę go podrapać lekko i spróbuje trochę chaosu do tego malowania dodać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi