Skocz do zawartości

Tupolew SB-2, Hiszpania, Republikańskie Siły Powietrzne 1936-38, DFZ/NOVO 1/72

JollyMonk

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, przyjaciele!

W sklepie zauważyłem zestaw hiszpańskich pilotów republikańskich z czasów wojny domowej. Na stronie sklepu i w innych miejscach w internecie opublikowano jedynie zdjęcie opakowania:

IMG_5437.thumb.JPG.f7b212963164ffdeb7e01fdf4157f954.JPG

IMG_5438.thumb.JPG.681e3848005547829a8f057b8648133a.JPG

Oto jak wyglądają same figurki:

IMG_5439.thumb.JPG.6c26a3e8a451918ad89cf4c54fc228e9.JPG

IMG_5453.thumb.JPG.ca0d5e19df860a4f07b579e5ea80ce5e.JPG

Niektóre z nich, moim zdaniem, mają nieproporcjonalnie duże części ciała. Ale są też takie, które są normalne (prezentuję je oddzielnie).

208246693_SB-2collage12.thumb.jpg.09f19d2bf1b4e037be4ae8f9cb6f18e8.jpg

IMG_5444.thumb.JPG.08c5a00dba127a613729169f1c04485f.JPG

IMG_5445.thumb.JPG.930a2b3a62060d159d142d1205aaad18.JPG

Wybrałem odpowiednią figurkę „nawigatora”, który zaraz wejdzie do kokpitu samolotu po drabinie. Dlatego zdecydowałem się „otworzyć” właz kabiny nawigatora. Myślę, że tak model będzie ciekawszy.

661869453_SB-2collage14.thumb.jpg.049c9b73dd364a1f77344f0961c5e7a9.jpg

SB-2_a.jpg.17a1ac4cdc44f74e4964b6e1deea7c73.jpg

Cześć wszystkim!

Powoli zbliżam się do lakierni SB-2. Zrobiłem kilka odciągów na statecznikach. W celach eksperymentalnych wypróbowałem trochę elastycznej nici. Powiem tak: moje wrażenia są mieszane: tak, jest elastyczna i dobrze się rozciąga. Jest jednak płaska. A jeśli potrzebujesz czegoś cieńszego, będzie to widoczne. Po drugie, jest wygodna w użyciu, gdy potrzebujesz jej w małych ilościach: możesz wtedy przygotować wycinki o tej samej grubości (jeśli trzeba ją rozwarstwić). Stale ma tendencję do rozwarstwiania się – trzeba to brać do uwagę i zapobiegać temu – na przykład zabezpieczając jej koniec w CA. Poza tym jest w porządku. Chociaż w moim przypadku, ciągniona ramka wlewowa wyglądałby prawdopodobnie bardziej naturalnie.

823500887_SB-2collage15.thumb.jpg.59ec21586a48d65404696a6fc8f7a609.jpg

SB-2_album.thumb.jpg.b0a336c9e02e51589fdf0714a0f01284.jpg

• Like 2

W dniu 16.02.2023 o 12:34, Xmen napisał:

U mnie podczas "czyszczenia magazynów " takie strucle to mają tylko jeden kierunek.Worek na opady plastikowe.

Zamiast wyrzucać modele stare i których nie zrobisz proponuję Ci zrób przegląd zasobów i te, które uważasz za "strucle" wystaw na Giełdzie modelu vintage na Facebooku i spokojnie jeszcze na nich zarobisz a jeśli nie to przynajmniej nie stracisz. Modele vintage cieszą się mimo wszystko powodzeniem i nie powinieneś mieć z ich sprzedaniem. Szkoda wyrzucać tylko dlatego, że są to stare zestawy. Możesz nimi jeszcze komuś sprawić sporo frajdy. 

Widzę, że pracujesz nad zestawem NOVO produkowany z form kultowej i legendarnej firmy brytyjskiej FROG. Zestaw w wersji eksportowej w estetyczny pudełku z ortginalną brytyjska ilustrację i kalkomaniami. Uważaj na ten brązowy plastik bo może wchodzi w reakcje z farbami emaliowymi i farbować je - miałem ten problem w przypadku mojego SB-2 Katiuszka. Jak zdążyłem się zorientować to całkiem fajnie sobie radzisz z budową tego modelu. Nawet wychodzisz poza to co jest w pudełku. Fajnie i będę śledził postępy Twoich prac nad tym zestawem.

On 2/13/2026 at 8:34 PM, jachud3 said:

Figurki jakością nie grzeszą, ale na pewno wzbogacą scenkę

Dziękuję, nie mogłem powiedzieć tego bardziej uprzejmie producentowi figurek. :peace:

20 hours ago, barszczo said:

Naciągi wyglądają dobrze, ale spływ steru kierunku za to bardzo gruby... Trzymam kciuki

Dzięki! Zgadza się: na początku próbowałem zrobić cieńszy, ale teraz widzę, że nie jest wystarczająco.:piwo:

11 hours ago, Staryfajter1954 said:

amiast wyrzucać modele stare i których nie zrobisz proponuję Ci zrób przegląd zasobów i te, które uważasz za "strucle" wystaw na Giełdzie modelu vintage na Facebooku i spokojnie jeszcze na nich zarobisz a jeśli nie to przynajmniej nie stracisz. Modele vintage cieszą się mimo wszystko powodzeniem i nie powinieneś mieć z ich sprzedaniem. Szkoda wyrzucać tylko dlatego, że są to stare zestawy. Możesz nimi jeszcze komuś sprawić sporo frajdy.

Wyrzucanie modeli - to nie dla takiego Scrooge'a, jak ja. :nienie: Problem w tym, że planuję zbudować je wszystkie: niektóre z modyfikacjami, a niektóre prosto z pudełka, jak modele vintage.:roll: Pomysł sprzedaży modeli vintage nie jest zły – może z niektórymi tak zrobię.:hmmm:

11 hours ago, Staryfajter1954 said:

Widzę, że pracujesz nad zestawem NOVO produkowany z form kultowej i legendarnej firmy brytyjskiej FROG. Zestaw w wersji eksportowej w estetyczny pudełku z ortginalną brytyjska ilustrację i kalkomaniami. Uważaj na ten brązowy plastik bo może wchodzi w reakcje z farbami emaliowymi i farbować je - miałem ten problem w przypadku mojego SB-2 Katiuszka. Jak zdążyłem się zorientować to całkiem fajnie sobie radzisz z budową tego modelu. Nawet wychodzisz poza to co jest w pudełku. Fajnie i będę śledził postępy Twoich prac nad tym zestawem.

Dzięki za szczegółowy komentarz i radę! Wiem, jak ten plastik reaguje, więc najpierw nałożyłem podkład Tamiya – wyszło dobrze. Teraz będzie ciekawiej – mam nadzieję, że się spodoba! :pilot:

• Like 1

• 2 weeks later...

Cześć wszystkim!

Zamontowałem karabiny maszynowe i wyrzutnik łusek w kokpicie nawigatora. Skleiłem owiewkę kabiny (żywicą dwuskładnikową) i dopasowałem ją do kadłuba (szpachlówką Tamiya). Nie ma nic do pokazania, ale zajmuje to dużo czasu. :stolek:

1670160268_SB-2collage16.thumb.jpg.ec2bfc7add722ccdde96d3e21493cb18.jpg

IMG_5637.thumb.JPG.3fda9fdb7c9f7569da74b13e34f8d754.JPG

Vacuum form owiewki są oczywiście cieńsze i bardziej przezroczyste niż standardowe, choć niewiele dodatkóv będzie przez nie widocznych. Maski Eduarda są klejące i dobre, ale są zaprojektowane do ICM i nie pasują idealnie. Na szczęście większość okien jest prostokątna, więc zmodyfikowałem maski, używając tego samego papieru. Z rozciągniętych czyścików do uszu i ramkę plastykovą wlewowego zrobiłem rurki Venturi (ale jeszcze ich nie montuję).

141742579_SB-2collage17.thumb.jpg.cabcc7a0af50e1871da244719b56d5fb.jpg

• Like 4

17 godzin temu, JollyMonk napisał:

Z rozciągniętych czyścików do uszu 

Ale jak Ci się udało rozciągnąć papier?

17 minut temu, Moses napisał:

U sąsiadów Unia jeszcze nie weszła ze swoimi głupimi dyrektywami i mają czyściki na plastikowych patyczkach wink3 słomki pewnie też...

U nas podobno też się pojawiły plastikowe patyczki chyba w Actionach, Teddich albo Dilzach :hmmm:

Edytowane przez Artek82

Teraz, jachud3 napisał:

Ktoś ostatnio pisał na forum że w  Mr. DIY kupił 😉 

Noo, narobiło sie tych sklepów że ciężko zapamietać :mrgreen:

Kurde dzięki za bynk, trzeba będzie poszukać. Szukałem u majfrendów, ale u nich i zgrozo też na papierze 

Ale obejmy do przewodów z tego sa fajne 

• Like 1

4 hours ago, Moses said:

Prawdopodobnie źle się wyraziłem: nie naciągnąłem papieru. Maski, jak zawsze, były już wycięte. Ale nie zawsze pokrywały się z obszarem nałożenia. Wyciąłem więc potrzebny fragment z tego samego papieru, który był obok.

4 hours ago, Artek82 said:

U sąsiadów Unia jeszcze nie weszła ze swoimi głupimi dyrektywami i mają czyściki na plastikowych patyczkach wink3 słomki pewnie też...

U nas podobno też się pojawiły plastikowe patyczki chyba w Actionach, Teddich albo Dilzach :hmmm:

4 hours ago, Moses said:

Teraz rozumiem: nasze patyczki higieniczne są plastikowe. Te plastikowe rurki można podgrzać nad ogniem i rozciągnąć, tworząc cieńsze rurki.

4 hours ago, Artek82 said:

Tak, masz rację, to prawda. :peace:

Cześć wszystkim!

No to lecimy dalej! Zamaskowałem łączenia owiewki i nałożyłem kolor dołny.

Zdecydowałem się na AE-9, w moim przypadku, z AK Real Colors. Postanowiłem trochę poeksperymentować z farbą: najpierw nałożyłem „plamki” między żebrami, a następnie nałożyłem równomierną warstwę, tak aby „plamki” lekko prześwitywały, zaburzając jednolitość powierzchni. Zdjęcia wykonałem przy sztucznym i naturalnym oświetleniu.

IMG_5877.thumb.JPG.e66239b93c631bb2c73ef3f5856fb9bc.JPG

709548973_SB-2collage19.thumb.jpg.af08a1765572915f308c0131e2363567.jpg

IMG_5881.thumb.JPG.9eb7a93f9f594c15e3d14948ca7d0bda.JPG

IMG_5889.thumb.JPG.01f928655108ae3de49c9d4092600e57.JPG

• Like 3