Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam modelarzy!
Chciałbym uzupełnić moją kolekcję samolotów z czasów hiszpańskiej wojny domowej 1936-38. Inicjatorem tej kolekcji był samolot Polikarpow I-16 typ 5 firmy Clear Prop. Aby to zrobić, chcę otworzyć budowu jednego z pierworodnych radzieckiego przemysłu lotniczego - szybkiego bombowca Tupolew SB-2. Wezmę stary, ale oryginalny zestaw z Donieckiej fabryki zabawek. Specjalne dodatki w tym przypadku nie są planowane - celem jest staranne złożenie i piękne pomalowanie. Od razu jednak zastrzegam, że wszystkie canopy w kabinach będą wymienione, będą maski na nich i kalkomanie od Begemot. Mam nadzieję, że ta budowa przywoła ciepłe, nostalgiczne wspomnienia.

525855397_IMG_2199(1).thumb.JPG.3a85a6ef627fb612dd3db6a084bbdced.JPG

1204652101_IMG_2201(1).thumb.JPG.05d3617049d54327d7296028ca742c5b.JPG

903880356_TupolevSB-2Katiuska00.thumb.jpg.de42b6479a57effa2bb2161e33c7e620.jpg

• Like 10
Napisano
16 godzin temu, JollyMonk napisał:

Mam nadzieję, że ta budowa przywoła ciepłe, nostalgiczne wspomnienia.

Chyba jedynie. Albo przede wszystkim.

Oprócz tego pot, krew i łzy.

:cool:

• Haha 2
Napisano

Jakiś czas temu podśmiewywano się ze mnie, że bawię się w struganie zestawów sprzed czterech- pięciu dekad ale nawet one w ramkach wyglądały lepiej niż Twój zestaw. Przerażający rzekłbym nawet. Życzę powodzenia i kibicuję. 

• Thanks 1
  • Haha 1
Napisano

Linie podziału blach są na tyle siermiężne, że nie będzie żadnego problemu żeby przeryć cały model - rysik będzie "szedł"  przy tych liniach jak przy najlepszej linijce. Można całkiem solidnego wintydża wystrugać. 

32 minuty temu, kapsel napisał:

Życzę powodzenia i kibicuję. 

Podpisuję się pod tym obiema rękoma :cool:

Napisano

Ja to się zawsze zastanawiam co ludźmi kieruje by brać się za takie modele.

Jeszcze bym zrozumiał gdyby nie było lepszego jakościowo odpowiednika danego modelu.

Jednak w sytuacji gdy jest to po co utrudniać życie.

To jednak tylko moje zdanie.

Koledze życzę powodzenia i dużo samozaparcia bo na pewno będzie potrzebne.:super:

• Thanks 1
Napisano
10 minut temu, Xmen napisał:

Jeszcze bym zrozumiał gdyby nie było lepszego jakościowo odpowiednika danego modelu.

A jest?

11 minut temu, Xmen napisał:

Jednak w sytuacji gdy jest

Jeżeli masz na myśli Katiuszke z ICM-u to to jest model żeby sobie

12 minut temu, Xmen napisał:

utrudniać życie.

Hubert z nim walczył na sąsiednim forum - wygrał ale czy mniej go to kosztowało niż struganie tego strucla?

A poza tym złożenie tamijuniowych "klocków lego" to nie to samo co walka z paździerzem - może wyjdzie tak sobie (a nawet słabo)  ale nabyte doświadczenie  - bezcenne. :wink:

A tak w ogóle to trzeba czasami zrobić "czyszczenie magazynów" i powalczyć ze struclem :haha:

• Like 3
Napisano
6 minut temu, abtb napisał:

A tak w ogóle to trzeba czasami zrobić "czyszczenie magazynów" i powalczyć ze struclem :haha:

O to to :piwo:

• Like 1
Napisano
32 minuty temu, abtb napisał:

U mnie podczas "czyszczenia magazynów " takie strucle to mają tylko jeden kierunek.Worek na opady plastikowe.

• Like 1
  • Sad 1
Napisano
15 minut temu, Xmen napisał:

Worek na opady plastikowe.

Tylko uważaj, żebyś nie wyrzucił jakiegoś białego kruka za miliony :haha:

• Haha 1
Napisano
3 hours ago, kapsel said:

Jakiś czas temu podśmiewywano się ze mnie, że bawię się w struganie zestawów sprzed czterech- pięciu dekad ale nawet one w ramkach wyglądały lepiej niż Twój zestaw. Przerażający rzekłbym nawet. Życzę powodzenia i kibicuję. 

Nie zaprzeczam, tak było.:piwo: Ale nie będę dodawać (dużo) - po prostu używam go jako palety.:roll: Ponadto te modele fabryki w Doniecku są mi bliskie od dzieciństwa, jak wspomnienie. A zostawić modelkę rozłożony w pudełku to grzech.:nienie: Poćwiczę rysowanie trudnego kamuflażu na tym modelu wcześniej jak wziąć dobre drogie.

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, abtb napisał:

nie będzie żadnego problemu żeby przeryć cały model - rysik będzie "szedł"  przy tych liniach jak przy najlepszej linijce.

To żart, jak sądzę?

Napisano
3 hours ago, abtb said:

Linie podziału blach są na tyle siermiężne, że nie będzie żadnego problemu żeby przeryć cały model - rysik będzie "szedł"  przy tych liniach jak przy najlepszej linijce. Można całkiem solidnego wintydża wystrugać. 

Podpisuję się pod tym obiema rękoma :cool:

Dzięki za wsparcie! Macie rację, ale życie jest za krótkie żeby przerysować na modelu NOVO. Przynajmniej nie będę na tym konkretnym modelem.
A może się mylę, ale zamiast żeber paski powinny być wypukłe (zewnętrzne).:stolek:

Napisano (edytowane)
3 hours ago, Xmen said:

Ja to się zawsze zastanawiam co ludźmi kieruje by brać się za takie modele.

Jednak w sytuacji gdy jest to po co utrudniać życie.

To jednak tylko moje zdanie.

Koledze życzę powodzenia i dużo samozaparcia bo na pewno będzie potrzebne.:super:

Tego modelu nie trzeba już kupować - już go mam. Ona uzupełni kolekcję. Nie zrobię dokładnej kopii - tylko starannie złożę. Zobaczysz, kiedy będzie skończony i pomalowany - nikt nie będzie pamiętał, że jest NOVO. Dziękuję!

Edytowane przez JollyMonk
  • Like 1
Napisano
11 minutes ago, JollyMonk said:

A zostawić modelkę rozłożony w pudełku to grzech.:nienie:

:haha:

Idzie ci coraz lepiej z polskim, wiekszosc twoich postow jest prawie bezbledna, ale od czasu do czasu zdarzaj sie takie cukierki:)

Tak trzymac 👍

Pazdzierz nie pazdzierz to i tak kibicuje, bedzie wymagal sporo pracy zeby cos ciekawego z niego wyciagnac.

• Haha 1
Napisano
3 hours ago, abtb said:

A jest?

Jeżeli masz na myśli Katiuszke z ICM-u to to jest model żeby sobie

Hubert z nim walczył na sąsiednim forum - wygrał ale czy mniej go to kosztowało niż struganie tego strucla?

A poza tym złożenie tamijuniowych "klocków lego" to nie to samo co walka z paździerzem - może wyjdzie tak sobie (a nawet słabo)  ale nabyte doświadczenie  - bezcenne. :wink:

Całkowicie się zgadzam! :piwo: Chociaż może kiedyś kupię ICM do zrobienia uczestnika sowiecko-fińskiej wojny na nartach;)

Hubertowi się udało zrobic dobrę robotę - jego model popchnął mnie na tę budowę :lajkonik:

Napisano
3 godziny temu, abtb napisał:

A poza tym złożenie tamijuniowych "klocków lego" to nie to samo co walka z paździerzem - może wyjdzie tak sobie (a nawet słabo) 

No i można nie źle bujać w obłokach podczas długich sesji szlifowania.  :surfer:

Nie raz mówiłem że nie ważne co idzie na warsztat, liczy się koniec w galerii.  :cool:

• Like 2
Napisano
16 godzin temu, marek d napisał:

No i można nie źle bujać w obłokach podczas długich sesji szlifowania.  :surfer:

Co kto lubi:mrgreen:.Ja wolę bujać w obłokach podczas innych sesji.:odlot:

Napisano
17 hours ago, marek d said:

Nie raz mówiłem że nie ważne co idzie na warsztat, liczy się koniec w galerii.  :cool:

Złote słowa! W pełni popieram :piwo:

Napisano

To zabawne: na przyzwoitych modelach, gdzie autor wkłada maksimum wysiłku, reakcje są znacznie mniejsze niż tutaj, gdzie budowa jeszcze się nie zaczęła: lol:

Zaczynajmy! Przejdźmy od prostych do złożonych.

Naostrzyłem grubość stabilizatorów i podnośników od wewnątrz. Kompatybilność producenta nie jest zbyt dobra. Wycięcia zostały załatane. Połączenie będzie na przewodzie.

738627902_SB-2collage03.thumb.jpg.239502062b5bf35adccd7a2bce07b0be.jpg

• Like 2