Skocz do zawartości

BWP Borsuk w Wojsku Polskim

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.03.2023 o 08:04, X32 napisał:

Swoją drogą, ciekawe jest to, że coś tak abstrakcyjnego, jak PL01 Concept wydano dość szybko, jako model wtryskowy. Może z Borsukiem też pójdzie szybciej.

Expand  

Wydaje mi się, że od pokazu do wydania modelu minęło ok 10lat. I w tym przypadku Takim zrobił model "na oko" a nikt z nas nie wnika w wymiary np. bo i tak nie ma do czego odnieść... 

Powstaje "ciężki Borsuk"

Cytat

Projektowany ciężki wóz bojowy piechoty będzie lepiej opancerzony i będzie przewoził więcej żołnierzy desantu niż lżejszy, pływający Borsuk. Jeszcze w tym roku ma powstać pojazd demonstrujący zastosowane technologie – powiedział rzecznik Agencji Uzbrojenia ppłk Krzysztof Płatek

Expand  

więcej TU

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
  W dniu 10.05.2023 o 12:23, X32 napisał:

Jak ktoś ma chody w HSW to niech załatwi :)

borrsuk_HSW_6.jpg

Expand  

Jeśli możesz to podaj źródło tej fotki to napiszę. Kiedyś napisałem do nich o pewną informację do WDSza i odpisali. A skoro można znaleźć takie zdjęcie to może i ,,wyprostowane'' się znajdzie.

Pozdrawiam

Andrzej

W dniu 10.05.2023 o 19:03, X32 napisał:

Niestety strona, która to opublikowała już nie istnieje, została zlikwidowana przez SKW.

Expand  

Czy to znaczy, że dni Modelworka są policzone? 

• Haha 1

Dzień dobry,

Szkoda, że tak się stało. Co do tajemnicy, to mógłbym o tym opowiadać dużo, ale to nie jest przedmiotem tego wątku. Na pewno teraz i w przyszłości nie warto się kontaktować z HSW, bo tam pewnie kontrole i panika. Ale może ktoś ma taki program, który potrafi ten obraz wyprostować, ponieważ rzuty górny i boczny są widoczne w całości. Ciekawe, że na wielu zdjęciach widać żołnierzy z nazwiskami na mundurach a tu taka historia. Ci konstruktorzy od dawna są na pewno znani obcym wywiadom a rysunek techniczny i dane wymiarowe są ogólnie znane. W necie jest wiele więcej prawdziwych kwiatków dla obcych wywiadów.

Pozdrawiam

Andrzej

Publikacja tego materiału była za wiedzą i zgodą HSW, tylko ktoś z GW popuścił w nogawki i zrobił nagonkę na autora filmu, w którym pokazano rysunki, po czym autor (Urząd Miasta Stalowa Wola) usunął to nagranie ze swojego kanału na YT.
Fragmenty usuniętego nagrania można obejrzeć w poniższym filmiku:

W tym filmiku są publikowane wcześniej zdjęcia i filmy, które już prezentowano w tym wątku. są też materiały do skopiowania. Trzeba trzymać rękę na pulsie i zbierać materiały. Pamiętam, że z Rosomakiem było tak samo. Znaleźli się jednak myśliwi, którzy do niego mają praktycznie wszystko. Może i teraz tak będzie. Czekajmy i zbierajmy materiały.

Pozdrawiam

Andrzej

W dniu 11.05.2023 o 11:35, X32 napisał:

Tego nie da się skutecznie wyprostować, zawsze wyjdzie zdeformowane.

A gdzie podawano, bo przeoczyłem.

Expand  

Już w pierwszym poście tego wątku jest zdaje się szerokość. Długość i wysokość też gdzieś widziałem...

W dniu 12.05.2023 o 06:37, X32 napisał:

To teraz kolego sas55 zobacz, ile są warte te "naprostowane" rysunki.

1.jpg

Expand  

Ja napisałem, że jak się fachowiec za to weźmie to będzie ok. Natomiast to co zamieścił kolega uważałem i uważam za pierwszą i na szybko zrobioną transformację rysunku. Myślę, że można to dopracować. Mając tyle zdjęć ile opublikowano można wykonać rysunki we własnym zakresie. Ja tak zrobiłem do WDSza i z HSW otrzymałem tylko pochylenie bocznej płyty kadłuba. Ciągłe narzekanie i udowadnianie, że się nie da nic nie da.

Pozdrawiam

Andrzej

• 2 months later...