Vieh_san Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 5 godzin temu, zaruk napisał: Jestem pod wrażeniem Twojego fotela (z rogami, czy bez - nieistotne). Coraz bardziej przekonuję się, że drukarka bardzo ułatwia tu wiele rzeczy. Poza kosztami, barierą jest jednak dla mnie obsługa programów do projektowania. Czy możesz wskazać kilka tutoriali bądź artykułów, na których się uczyłeś? Może okażą się pomocne. Z góry dziękuję. Głównie coś podpatrywałem z tych dwóch jeśli chodzi o jakieś konkretne tutoriale: https://www.youtube.com/@MakerTales/videos Za to ten drugi kanał bardziej o rzeźbieniu traktuje, chociaż może jakieś podstawy też tam są: https://www.youtube.com/@MakerTales/videos Reszta była na zasadzie "Jak zrobić 'coś' (wstawić za 'coś' dowolną rzecz: jakąś elipsę, jak nagiąć coś w łuk)", wpisywałem zapytanie w googlu po angielsku i tak szukałem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 nie masz za co przepraszac - Iskre mam " na swiezo " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 40 minut temu, Vieh_san napisał: Reszta była na zasadzie "Jak zrobić 'coś' (wstawić za 'coś' dowolną rzecz: jakąś elipsę, jak nagiąć coś w łuk)", wpisywałem zapytanie w googlu po angielsku i tak szukałem to podziwiam Twoja wytrwalosc Ja pracowalem z Catia 20 lat i nie zawsze mi sie chce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 3 minuty temu, BRAVO112 napisał: to podziwiam Twoja wytrwalosc Ja pracowalem z Catia 20 lat i nie zawsze mi sie chce.... Wszystko zależy od motywacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Marca 2023 Autor Share Napisano 17 Marca 2023 Ogólnie kadłub gotowy do podkładu. Jednak najpierw powycinam części, które będą też malowane na kolor kadłuba i wszystko razem będę malował. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 Kurcze teraz dopiero zauważyłem, że w zestawie brakuje jednego hamulca aerodynamicznego... Myślałem, że go zgubiłem, ale przejrzałem zdjęcia z początku budowy i już go wtedy nie było ;/ chciałem mieć otwarte hamulce i do tego mam już wklejony odpowiednią dyszę wylotową. Chyba będę musiał kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Marca 2023 Share Napisano 18 Marca 2023 Sprawdzę i dam znać czy będę mógł kolegę poratować.Ja w swoim robiłem zamknięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 33 minuty temu, Xmen napisał: Sprawdzę i dam znać czy będę mógł kolegę poratować.Ja w swoim robiłem zamknięte. Dziękuję Na razie próbuję przerobić klapę przeznaczoną do zamkniętych hamulcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Marca 2023 Share Napisano 19 Marca 2023 Jakby co to mam te części potrzebne do zrobienia otwartych hamulców aerodynamicznych. Kontakt na priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 8 godzin temu, Xmen napisał: Jakby co to mam te części potrzebne do zrobienia otwartych hamulców aerodynamicznych. Kontakt na priv. Bardzo Ci dziękuję, trochę podłubałem i zostawię to co przerobiłem, szkoda zachodu. A w międzyczasie przygotowałem wszystko do podkładu, a te elementy, które będę malował podróbką srebrzanki popsikałem ueno black. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Marca 2023 Share Napisano 19 Marca 2023 ...i ten czarny bym zostawił... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 No Ci chłopie siadł ten czarny fiu, fiu. A sreberko C8 ? No to muchy będą łamać nogi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 Raczej bardziej niż C8 będę kombinował z Mr super metallic. Mam ich kilka i myślę, że mogę uzyskać odpowiedni efekt jak dodam do nich trochę białej farby. Wypróbuję na czymś najpierw i zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 No to pomieszałem farbę, z testów wyszło mi, że najbardziej podoba mi się pomieszany Super Metallic Duraluminium od gunze z białą farbą. Trochę na oko, ale mniej wiecej 5:1. Tak wygląda zbiornik. A tu jest porównanie. Lewa strona mieszanka, a prawa czyste duraluminium. Może troszkę matowo/płasko tutaj wygląda, ale dobrze się prezentuje jak pod różnymi kątami się patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 Myślę, że pasuje. PS, tutaj jeszcze porównanie wcześniej pskiniętych części z C8 do porównania (najbardziej na prawo, część 34), myślę, że warto zainwestować w super metallic, bo różnica w wielkości tych cząsteczek farby jest zauważalna mocno i bardziej jednolitą imitację metalu można uzyskać łatwiej dzięki SM 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 Kolorek jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 Teraz, Endrju napisał: Kolorek jest OK. Uff, ta opinia wiele znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 8 minut temu, Vieh_san napisał: Uff, ta opinia wiele znaczy Teraz to przesadziłeś. Myślałem że Ty ratownik a nie ogrodnik. Ten pomysł z domieszką białego jest bardzo dobry. Kolor jest naprawdę OK. Jeszcze dwa zdania na temat osłon podwozia głównego. Po pierwsze na Limie były 3 osłony a nie 4 jak u Ciebie. Ta osłona w kształcie łezki nie wiem skąd się wzięła. Odetnij, wyrzuć, zapomnij. Po drugie te czarne linie podziału osłon wyglądają dobrze ale nie beznadziejnie. To mają być szczeliny między pokrywami a nie wyglądają tak. Według mnie będzie to lepiej wyglądało jak porozcinasz na 3 części pomalujesz wszystko na srebrno a następnie nakleisz na papier, folię, cokolwiek zostawiając niewielkie szczeliny i całość wkleisz na miejsce. Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 2 minuty temu, Endrju napisał: Teraz to przesadziłeś. Myślałem że Ty ratownik a nie ogrodnik. Ten pomysł z domieszką białego jest bardzo dobry. Kolor jest naprawdę OK. Jeszcze dwa zdania na temat osłon podwozia głównego. Po pierwsze na Limie były 3 osłony a nie 4 jak u Ciebie. Ta osłona w kształcie łezki nie wiem skąd się wzięła. Odetnij, wyrzuć, zapomnij. Po drugie te czarne linie podziału osłon wyglądają dobrze ale nie beznadziejnie. To mają być szczeliny między pokrywami a nie wyglądają tak. Według mnie będzie to lepiej wyglądało jak porozcinasz na 3 części pomalujesz wszystko na srebrno a następnie nakleisz na papier, folię, cokolwiek zostawiając niewielkie szczeliny i całość wkleisz na miejsce. Decyzja należy do Ciebie. To moje zdanie o opinii to poważnie, nie było w tym ani grama cynizmu. Wiedząc, że Limy to była Twoja codzienność, wyraziłem szczerze co myślę Jeśli chodzi o osłony to te na zdjęciu tylko służyły za próbę malowania, te które będą zamontowane są w częściach ;D To co pomalowałem jest w zestawie na wypadek gdyby ktoś chciał zrobić wersję ze schowanym podwoziem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 Zastanawiam się jakby tu zinterpretować te pasy na podwieszanych zbiornikach? Jaki to jest mniej więcej kolor? Ciemno-żółty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 A to nie po prostu spaw na zbiorniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 A możliwe, wcześniej po prostu tego na innych zbiornikach nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 Ten pionowy pas to nie spaw tylko metalowa opaska/obręcz. W tym czasie nie używano już metalowych zbiorników tylko zbiorników wykonanych z laminatu epoksydowego. Zbiornik składał się z dwóch części które były łączone taką opaską ze śruba rzymską do skręcania. Stateczniki były dokręcane oddzielnie. Ta opaska była stalowa tylko niestety już nie pamiętam czy przypadkiem nie była to stal anodowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 Znalazłem takie zdjęcie w sieci. Gdzie widać te opaskę a na górze opaski widać rzymską śrubę do ściągania opaski. Tu na zdjęciu jest szara więc stal nie była anodowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Marca 2023 Autor Share Napisano 21 Marca 2023 Aaa, to takie buty Bardzo ciekawe, nie pomyślałbym w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi