robertmodelarz Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 Model wykonany z zestawu Trumpeter 00323 British Challenger 2 MBT (Op.Telic) Iraq 2003 skala 1/35, prosto z pudła beż żadnej waloryzacji, tylko anteny wykonane z włosów od szczotki do zamiatania Vileda . Malowany doskonałymi farbami z zestawu HTK-CS77 Modern British Army & RAF AFV paint set. Nie jestem specjalistą od pojazdów mocno wyeksploatowanych i ubrudzonych, więc został potraktowany z umiarem. Czołg składa się bezproblemowo, chociaż nie jest to legopodobna Tamiya. Nie pasuje mocowanie fartuchów przeciwpiaskowych do ekranów burtowych w przedniej części czołgu. Trudno to skorygować i tak już zostało. Zapraszam do oglądania. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 Jest kilka "ale" jednak generalnie patrząc na czas budowy to raczej model relaksacyjny. Można prosić o konkretny model szczotki? Chyba najbardziej widoczny mankament to ten szew na lufie - można spokojnie powiedzieć, że w tej kwestii dałeś z siebie całe 10% 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2023 Autor Share Napisano 28 Maja 2023 5 minut temu, Tap-chan napisał: Jest kilka "ale" jednak generalnie patrząc na czas budowy to raczej model relaksacyjny. Można prosić o konkretny model szczotki? Chyba najbardziej widoczny mankament to ten szew na lufie - można spokojnie powiedzieć, że w tej kwestii dałeś z siebie całe 10% Wyszło jak wyszło - metalowych luf do tego modelu to chyba nikt nie produkuje. Szczotka droga jest ,ale w Action kupiłem taniej: https://www.sklep.vileda.pl/produkt/szczotka_uniwersalna_.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) Jako model relaksacyjny wyszedł bardzo fajnie i nadspodziewanie dobrze biorąc czas wykonania całego modelu. Sam szew na lufie w tym miejscu mógłby oblecieć bo powinno tam być wgłębienie jako miejsce łączenia osłony termicznej ale na obejmach powinien być już usunięty. Jakbyś mu jeszcze dorobił antyslipa to byłby miód. No i jeszcze dach wieży mógłby lepiej krzylegac do ścian bocznych. Ale ogólne pierwsze wrażenie bardzo dobre tylko nie śpiesz się tak następnym razem Edytowane 28 Maja 2023 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 1 minutę temu, TAW napisał: Sam szew na lufie w tym miejscu mógłby oblecieć bo powinno tam być wgłębienie jako miejsce łączenia osłony termicznej ale na obejmach powinien być już usunięty. Na zdjęciu #2 widać, że szew przebiega po wypukłym więc nic prostszego niż szpachla / CA z pigmentem, papier ścierny i dało by to radę usunąć. Ja widzę washa - w moim odczuciu zbyt ciemny, do tego nieregularny. Przykład: na dachu wieży po prawej stronie (obok celownika) dwa wystające paski, jeden prawie washa nie ma, drugi aż nadto. Podobnie z tyłu płyty nadsilnikowej w zagłębieniach. Sprawa też prosta, gdzie patyczek nie dociera wystarczy enamel thinner / benzyna i w miarę cienkim pędzelkiem blendujesz, usuwając nadmiar na ręcznik papierowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2023 Autor Share Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) 45 minut temu, Tap-chan napisał: Na zdjęciu #2 widać, że szew przebiega po wypukłym więc nic prostszego niż szpachla / CA z pigmentem, papier ścierny i dało by to radę usunąć. Ja widzę washa - w moim odczuciu zbyt ciemny, do tego nieregularny. Przykład: na dachu wieży po prawej stronie (obok celownika) dwa wystające paski, jeden prawie washa nie ma, drugi aż nadto. Podobnie z tyłu płyty nadsilnikowej w zagłębieniach. Sprawa też prosta, gdzie patyczek nie dociera wystarczy enamel thinner / benzyna i w miarę cienkim pędzelkiem blendujesz, usuwając nadmiar na ręcznik papierowy Wszystko się zgadza. Pewne usterki wychodzą dopiero po zrobieniu zdjęć. Pędzlując model z jednej strony czasami ucieka druga strona. Sklejam i maluję bo lubię. Wszelka krytyka mile widziana. To dla mnie bardzo cenne wskazówki. Generalnie lepiej jest sklejać modele niż w wolnym czasie pić wódkę z kolegami. Finansowo wychodzi podobnie. Edytowane 28 Maja 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 Bardzo mi się podoba malowanie w takich pustynnych barwach. Fajna maszyna, z tymi fartuchami bocznymi, ma sylwetkę takiego low-rider'a. Gratulacje ukończenia modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 Każdy Brytol na propsie, a Szkot w szczególnosci O szwie na lufie już było, dla mnie deczko za mocny wash, ale to oczywiście kwestia gustu. Generalnie świetny model i nieprzesadzone brudzenie. Kciuki w górę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) Mi się model generalnie podoba. Mankamenty koledzy już wskazali. A co do 8 godzin temu, robertmodelarz napisał: Generalnie lepiej jest sklejać modele niż w wolnym czasie pić wódkę z kolegami. to w życiu najważniejsze jest utrzymywanie harmoni. A mówiąc prostym żołnierskim językiem trzeba umieć znaleźć czas i na jedno i na drugie. Edytowane 28 Maja 2023 przez Endrju 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2023 Autor Share Napisano 28 Maja 2023 40 minut temu, Endrju napisał: Mi się model generalnie podoba. Mankamenty koledzy już wskazali. A co do to w życiu najważniejsze jest utrzymywanie harmoni. A mówiąc prostym żołnierskim językiem trzeba umieć znaleźć czas i na jedno i na drugie. Ciekawe, która firma modelarska wypuści 12-letnią whisky w skali 1/35. 50 gram za zwycięstwo zawsze dla zdrowotności należy wypić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) @robertmodelarz podoba się ale czegoś mi brak jest fajny, ale ma chyba za dużo momentów na za szybko Edytowane 28 Maja 2023 przez Bengal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2023 Autor Share Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) W dniu 28.05.2023 o 21:44, Bengal napisał: @robertmodelarz podoba się ale czegoś mi brak jest fajny, ale ma chyba za dużo momentów na za szybko Piachu i zrolowanej siatki maskującej na pewno mu brakuje........... Edytowane 13 Sierpnia 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 no kolor tych dolnych fartuchów to chyba inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 Model fajny, ale to co juz bylo wspominane tj wash i brak piasku miejscami biją po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2023 Autor Share Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) W dniu 28.05.2023 o 21:50, Bengal napisał: no kolor tych dolnych fartuchów to chyba inny Rzeczywiście inny Edytowane 13 Sierpnia 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 16 minut temu, robertmodelarz napisał: Rzeczywiście inny można to łatwo poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Fajnie go zmodulowałeś, to się podoba. No te szwy, w upierdliwych miejscach. Problem w tym, że niektóre szpachle nawet po kilku tygodniach wciąż się kurczą, więc wolniej, odłożyć go na chwilę. Po czasie jakoś tak inaczej się patrzy na pewne rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2023 Challanger wylądował na "BABARYBIE" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi