sebastain Napisano 30 Czerwca 2023 Share Napisano 30 Czerwca 2023 Cześć! W końcu "zmęczyłem" Miga-21MF w naturalnej barwie metalu. Trochę eksperymentowałem ze zróżnicowaniem powierzchni. Poza zmianą koloru w miejscach, gdzie duraluminium miało inny odcień, to próbowałem jeszcze odwzorować metaliczne nierówności odbicia. Chciałem to zrobić za pomocą soli i lakieru matowego. Efekt jest dla mnie zadowalający i rozwojowy. Jedynym wyzwaniem przy malowaniu w ten sposób było to, że nie widziałem na metalicznej powierzchni miejsca gdzie lakier już był nałożony. Przy kolejnym modelu zrobię to troszkę inaczej. Mig-a sklejało się przyjemnie, model niemal sam się składa, praktycznie nie używałem szpachlówki. Z dodatków to dołożyłem tylko rurkę dajników ciśnień od Mastera. Gdyby ktoś sugerował, że polskie Mig-i były malowane na srebrno a potem lakierowane to już odpowiadam: znalazłem kilka zdjęć polskich Migów w NMF - na przykład tutaj: 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 30 Czerwca 2023 Share Napisano 30 Czerwca 2023 18 minut temu, sebastain napisał: Gdyby ktoś sugerował, że polskie Mig-i były malowane na srebrno a potem lakierowane to już odpowiadam: znalazłem kilka zdjęć polskich Migów w NMF - na przykład tutaj: Fajny model. Udał się i to nawet bardzo. Natomiast jeśli chodzi o malowane na srebrno MiG'i to takie też były. Zależy od czasu użytkowania. Te ze zdjęcia podchodzą mi na 28 PLM a to by znaczyło na wczesną eksploatację (1974-1979). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Czerwca 2023 Share Napisano 30 Czerwca 2023 Podoba się, świetnie wyszedł . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Bardzo fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Fajnie wyszło Jedyna uwaga ode mnie - robiłeś z zestawu "Interceptor"? Moim zdaniem lepszą bazą jest "Fighter-Bomber" - różnicą w zasadzie są tylko obecne (w "F-B") lub pominięte (w "I") wzierniki na górnych powierzchniach skrzydeł. Do nas trafiały głównie "moskiewskie" (z wziernikami) a bez wzierników produkowały zakłady w Gorki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Mnie też się podoba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Bardzo ładnie wyszedł, postawiłbym sobie na półce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Bardzo zacnie wyszedł, zwłaszcza jak na 1/72. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 3 Lipca 2023 Autor Share Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 1.07.2023 o 08:14, Kon_Bar napisał: Fajnie wyszło Jedyna uwaga ode mnie - robiłeś z zestawu "Interceptor"? Moim zdaniem lepszą bazą jest "Fighter-Bomber" - różnicą w zasadzie są tylko obecne (w "F-B") lub pominięte (w "I") wzierniki na górnych powierzchniach skrzydeł. Do nas trafiały głównie "moskiewskie" (z wziernikami) a bez wzierników produkowały zakłady w Gorki. Tak, interceptor Dzięki za spostrzeżenie, miałem trochę rysunków i zdjęć ale nie zarejestrowałem tych wzierników. Z drugiej strony też zdecydowałem się za bardzo nie "doktoryzować" z modelu, który wykonuję, bo później modele zalegają, bo zawsze (zwłaszcza jak już model jest w galerii) znajdzie się jakaś informacja, której się nie uwzględni w trakcie prac Edytowane 3 Lipca 2023 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Gratki - bardzo fajnie wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi