awiatik Napisano 8 Lipca 2023 Share Napisano 8 Lipca 2023 Zakładam ten temat zbiorczo dla wszystkich tematów które trafiają i trafią na warsztat. Jako pierwszy trafia Fokker S-11 z KP. Pod znakiem KP jest wydawanych sporo ciekawych tematów...tylko jak by mogli popracować bardziej nad jakością form i detali. Wiem że to są short runy....ale.... Fokker S.11 Model prosty, tyle że oszklenie jest za szerokie o 1 mm, pomogło wklejenie pasków plastiku w części silnikowej i lekkie podszlifowanie kabinki.... ogólnie ten model to na każdym etapie wymaga pasowania,pasowania.... i dopiero klejenia. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 8 Lipca 2023 Share Napisano 8 Lipca 2023 Małe jest piękne! Elegancki efekt już w zasięgu wzroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Lipca 2023 Share Napisano 8 Lipca 2023 Rzadki ptaszek na forum, spoglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 8 Lipca 2023 Autor Share Napisano 8 Lipca 2023 Rzadki fakt.....podoba mi się od jakiś czterdziestu lat,jak pierwszy raz zobaczyłem materiały do niego. Malowania ciąg dalszy: pomarańczowe wstawki. Kolorowe schematy KP nic nie mówią o pomarańczowej osłonie od spodu....zdjęcie oryginału rozwiewa wątpliwości. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Lipca 2023 Share Napisano 8 Lipca 2023 Jak zobaczyłem wątek o małych samolotach to byłem przekonany że chodzi o 144 .... Ale i tak będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 8 Lipca 2023 Autor Share Napisano 8 Lipca 2023 24 minuty temu, M.A.V. napisał: Jak zobaczyłem wątek o małych samolotach to byłem przekonany że chodzi o 144 .... Ale i tak będę zaglądał Jak się na co dzień buduje duże modele latające RC....to plastikowe są małe. Szczególnie w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Lipca 2023 Share Napisano 9 Lipca 2023 Czy to była płócienna konstrukcja? Tył tak trochę wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 9 Lipca 2023 Autor Share Napisano 9 Lipca 2023 Taka mieszana: kadłub,stery i lotki -płótnem, skrzydła i stateczniki- metalowe. Taka mieszana konstrukcja i dość typowa dla tego okresu, prototyp oblatano w grudniu 1947 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Lipca 2023 Share Napisano 9 Lipca 2023 Mimo słabego spasowania budowa idzie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 9 Lipca 2023 Autor Share Napisano 9 Lipca 2023 4 godziny temu, mig napisał: Mimo słabego spasowania budowa idzie szybko. Od kilku dni powoli walczę z tą materią. Błyszczący lakier położony.....kalki czekają. Czas na wybór kolejnego tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 9 Lipca 2023 Autor Share Napisano 9 Lipca 2023 Kalkomanie położone i obyło się bez strat. Wiadomo jak to u KP są bardzo cienkie, i niezwykle podatne na uszkodzenie.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Lipca 2023 Share Napisano 9 Lipca 2023 W dniu 8.07.2023 o 21:22, awiatik napisał: Ciągle mi się wydaje, że to Czech. Ale oni morza nie mają... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 14 godzin temu, zaruk napisał: Ciągle mi się wydaje, że to Czech. Ale oni morza nie mają... ta cholerna zolta kropka robi zamieszanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 10 Lipca 2023 Autor Share Napisano 10 Lipca 2023 12 minut temu, BRAVO112 napisał: ta cholerna zolta kropka robi zamieszanie.... Pomarańczowa.....nawet. Fakt, niewprawne oko może się pomylić, a my jednak mający wprawne oko nie damy się oszukać pomarańczowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 19 godzin temu, zaruk napisał: Ciągle mi się wydaje, że to Czech. Ale oni morza nie mają... Austriacy tez maja " Marine " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 Bardzo ładnie wychodzi! Żółtej farby to pewnie musiałeś położyć kilka warstw, bo z nią wiecznie są problemy. Kolejny na warsztacie też będzie cywil? A może tak nieśmiertelne RWD-5 z Plastyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Żółtej farby to pewnie musiałeś położyć kilka warstw, bo z nią wiecznie są problemy. Bo pod żółtą trzeba kłaść białą - wtedy jedna, dwie cieniutkie warstwy i po kłopocie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 10 Lipca 2023 Share Napisano 10 Lipca 2023 13 minut temu, jachud3 napisał: Bo pod żółtą trzeba kłaść białą - wtedy jedna, dwie cieniutkie warstwy i po kłopocie Sorki , ale z piaskową będzie mniej kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 11 Lipca 2023 Autor Share Napisano 11 Lipca 2023 Pierwotnie S.11 miał być pomalowany farbami Humbrol/Revell i to by było całkiem bezproblemowe....ale że konsekwentnie przechodzę na pomarańczową Hatakę i serię H z Mr Hobby...poszła Hataka i dwie warstwy trzeba było dać. Mimo że model ma niewiele części, to do łatwych nie należy: masa drobnych nadlewek, jakość drobnych elementów taka sobie, instrukcja typowa dla nowego KP, też do końca nie ułatwia zabawy, kalkomanie niezwykle cienkie, przy nakładaniu dużych fragmentów należy zachować ostrożność, kalkomania nie wymagająca chemii... Jedyne co należy KP na plus zaliczyć, to że mają fajne i ciekawe tematy.... To tyle na szybko. a teraz fotki gotowego Fokkera S.11 Instruktor 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 11 Lipca 2023 Autor Share Napisano 11 Lipca 2023 Po sesji foto S.11 zaparkował w hangarze..... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Lipca 2023 Share Napisano 11 Lipca 2023 Świetna kolekcja, drugi rząd wymiata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 11 Lipca 2023 Autor Share Napisano 11 Lipca 2023 9 minut temu, barszczo napisał: Świetna kolekcja, drugi rząd wymiata . A drugi rząd powoli się rozrasta.....kolejny już czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Lipca 2023 Share Napisano 11 Lipca 2023 2 godziny temu, awiatik napisał: A drugi rząd powoli się rozrasta. jakos nigdy mnie te parodie nie przekonaly a rysunek sam robiles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 11 Lipca 2023 Autor Share Napisano 11 Lipca 2023 A mnie się podobają...i powoli się rozrasta ta moja kolekcja EGGów. A co do rysunku to: tak sam sobie od roku tak powoli coś tam rysuję takie karykaturkowe samolociki. A tutaj więcej: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 11 Lipca 2023 Share Napisano 11 Lipca 2023 Bardzo ładnie wyszedł! A co będzie następne? Jajo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi