Sebastian76 Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) Cześć, Chciałbym poddać pod Waszą, koledzy ocenie mój kolejny ukończony model. Jak w temacie jest to Sturmgeschütz III w wersji G (wczesnej produkcji). Malowanie: 2 Dywizja SS z okresu walk na Łuku Kurskim w lipcu 1943 r. W modelu wykorzystałem elementy waloryzacyjne w postaci kompletu gąsienic od Panzerwerk Design oraz anten i lufy od Abera. Dodatki pochodzą z zestawów Tamiya (German Infrantry Weapons set i German Fuel Drum Set ) oraz Mini Art no 35381 &,5 Cm pzgr. & Gr. Patr. KW.K 40 Shells With Ammo Boxes. Pozdrowienia z Wrocławia! Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Sebastian76 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 Model wykonany na dobrym poziomie. Kolorystyka zgodna z duchem epoki. Ślady eksploatacyjne i zabrudzenia całkiem spoko. Fajnie wyszedł bagaż na płycie nadsilnikowej. Czekamy na następny warsztat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 Jak dla mnie pojazd na zdjęciach gdzie go widać w całości, za mało wypełnia kadr, przez co dużo mniej można zobaczyć. Sam model wg mnie wykonany fajnie. Podoba mi się brudzenie, jest ze smakiem i wyważone. Największą robotę robią dodatki. Beczka rewelacja. Jedyne do czego się przyczepię to kanister na wodę. Wygląda tak, jakby biały krzyż został wymalowany później, na rdzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 26 Lipca 2023 Autor Share Napisano 26 Lipca 2023 9 minut temu, SFModel napisał: Jak dla mnie pojazd na zdjęciach gdzie go widać w całości, za mało wypełnia kadr, przez co dużo mniej można zobaczyć. Sam model wg mnie wykonany fajnie. Podoba mi się brudzenie, jest ze smakiem i wyważone. Największą robotę robią dodatki. Beczka rewelacja. Jedyne do czego się przyczepię to kanister na wodę. Wygląda tak, jakby biały krzyż został wymalowany później, na rdzę. Dziękuje za opinię. Ze zdjęciami cały czas kombinuję, aby złapać najlepszą formę prezentacji - Postaram się zaraz dorzucić kilka nieco przekadrowanych. Co do kanistra - pełna zgoda - trochę się zagapiłem i wyszło jak wyszło. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 26 Lipca 2023 Autor Share Napisano 26 Lipca 2023 Podmieniłem zdjęcia (lepiej skadrowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 Jeszcze jedna uwaga. Jak robisz takie zbliżenia i fotografujesz z bliska, ustaw dużą przysłonę w aparacie (duża wartość f), wtedy całość będzie wyraźna, a nie tylko środek. Jak wymalowałeś beczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Share Napisano 27 Lipca 2023 11 godzin temu, SFModel napisał: Jeszcze jedna uwaga. Jak robisz takie zbliżenia i fotografujesz z bliska, ustaw dużą przysłonę w aparacie (duża wartość f), wtedy całość będzie wyraźna, a nie tylko środek. Jak wymalowałeś beczkę? Dziękuję za wskazówki. Z głębią ostrości jest niestety tak, że zależy ona od typu obiektywu, odległości od fotografowanego obiektu oraz ogniskowej i oczywiście ustawień przesłony. Zmiennych jest dużo. Do fotografowania detali przy takiej skali idealnym obiektywem jest obiektyw makro - niestety jeszcze takim nie dysponuję, dlatego fotografujac tym co mam do dyspozycji musiałem pójść na kompromis, który objawia się mniejszą głębią ostrości na zdjęciach zbliżeń. Beczkę po pokryciu kolorem podstawowym (zielony) malowałem z pomocą gąbki różnymi odcieniami rdzawych kolorów. Potem wash i wykończenie niektórych krawędzi miękkim ołowkiem. Na koniec kilka plam paliwa za pomocą dedykowanego specyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 27 Lipca 2023 Share Napisano 27 Lipca 2023 11 godzin temu, Sebastian76 napisał: Zmiennych jest dużo. Są tylko 3, przesłona, odległość, ogniskowa. Ewentualnie wielkość fizyczna matrycy która wpływa na crop obiektywu, a więc ogniskowa. Typ obiektywu nic nie zmienia, jak i obiektyw makro niewiele tu pomoże. Popracuj też nad światłem, bardzo płaskie zdjęcia wyszły. Jakby z lampą błyskową blisko osi obiektywu. Model mi się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament68 Napisano 27 Lipca 2023 Share Napisano 27 Lipca 2023 Kapitalny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Share Napisano 27 Lipca 2023 5 minut temu, copycat napisał: Są tylko 3, przesłona, odległość, ogniskowa. Ewentualnie wielkość fizyczna matrycy która wpływa na crop obiektywu, a więc ogniskowa. Typ obiektywu nic nie zmienia, jak i obiektyw makro niewiele tu pomoże. Popracuj też nad światłem, bardzo płaskie zdjęcia wyszły. Jakby z lampą błyskową blisko osi obiektywu. Model mi się podoba. No właśnie coś mi w tych zdjęciach cały czas nie do końca pasuje - Zbyt płaskie pewnie dlatego, że chciałem go maksymalnie doświetlić i użyłem zbyt dużo źródeł światła - prawie brak cieni. Generalnie dysponuje starym D90 z kitowym obiektywem - Przy tym pomógł mi znajomy który strzelił trochę zdjęć pełną klatką. Chciałbym coś w najbliższym czasie zakupić do dokumentowania pracy oraz robienia ładnych końcowych galerii. Mógłbyś doradzić co mogłloby się sprawdzićw takiej prawdziwej modelarskiej fotografii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 27 Lipca 2023 Share Napisano 27 Lipca 2023 Sam używam starego nikona - zamiast kitowego obiektywu dokupiłem stałkę 50mm. To jasny obiektyw (1/8) więc do fotografii produktowej (modelarska teź się tu łapie ) jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Share Napisano 27 Lipca 2023 Teraz, Thalgonis napisał: Sam używam starego nikona - zamiast kitowego obiektywu dokupiłem stałkę 50mm. To jasny obiektyw (1/8) więc do fotografii produktowej (modelarska teź się tu łapie ) jest w sam raz. Mam też tą stałkę 50 mm - Ale jakoś nie wyobrażałem sobie jej przy modelach - musze się pobawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 27 Lipca 2023 Share Napisano 27 Lipca 2023 Wszystkie moje fotki w galeriach to ta stałka Autopromocja - popodglądaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 27 Lipca 2023 Share Napisano 27 Lipca 2023 U mnie Canon 350D z nie kitowym obiektywem 28-115 mm czy coś koło tego. Już dwa razy autofocus się w nim zepsuł, ale zdjęcia wychodzą Ok. Do tego namiot bezcieniowy i dwie ostre lampy z każdej ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Share Napisano 27 Lipca 2023 22 minuty temu, Thalgonis napisał: Wszystkie moje fotki w galeriach to ta stałka Autopromocja - popodglądaj Nieomieszkam Dzieki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Kiedyś używałem Canona 300d, najtańsza ówcześnie lustrzanka. Jasność obiektywu bez znaczenia bo i tak trzeba ustawić wysokie f. Pełna klatka teoretycznie gorzej się sprawdzi, mniejsza głębia ostrości, przy tym samym obiektywie, w porównaniu do aparatów z APS-C. Jeśli podobnie będziesz kadrował. Jeśli rozumiesz co ze sobą niosą ekwiwalenty ogniskowej, to nie trzeba ci tego tłumaczyć. Najbardziej leży ci światło i balans bieli, o tym poczytaj, jest wiele poradników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Model wygląda fajnie. Ale zyskałby dużo z jakąś podstawką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 13 minut temu, Markuz napisał: Model wygląda fajnie. Ale zyskałby dużo z jakąś podstawką. Dziękuję! Jest w planach podstawka i jakaś figura - Kwestia warsztatu, czasu i umiejętności - Musze się w końcu przełamać i zacząć się uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Model wygląda porządnie, widać dbałość o detal, to najważniejsze, ale te skrzynki , beczka, kanistry to raczej powinny być przywiązane czymś, wydechy zdaje się zapomniałeś okopcić, widać na zdjęciach gdzie pojazd od tyłu, chwila roboty a lepszy efekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Model ładny, starannie wykonany, detal fajny. Brudzenie kwestia gustu dla mnie ciut za dużo błota. Ale niestety największy babol jaki dostrzegłem to lewitujące koła. No chyba że to kwestia zdjęć. Jedna strona jest ok ale druga się tak rzuca w oczy. Ogólnie to model fanie ci wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 3 godziny temu, Evildead napisał: Model wygląda porządnie, widać dbałość o detal, to najważniejsze, ale te skrzynki , beczka, kanistry to raczej powinny być przywiązane czymś, wydechy zdaje się zapomniałeś okopcić, widać na zdjęciach gdzie pojazd od tyłu, chwila roboty a lepszy efekt. Dzięki za komentarz Pełna zgoda - powinny być przywiązane. W planie mam wykonanie do niego podstawy (jak już złapie minimalne podstawy ich wykonywania) i on mi się widział taki postojowy - np w trakcie uzupełniania amunicji. Dlatego nic z dodatkowego szpeju nie jest jeszcze przyklejone. Zupełnie zapomniałem o wydechach - Dzięki - Na pewno to poprawię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 1 minutę temu, Sebastian76 napisał: i on mi się widział taki postojowy - np w trakcie uzupełniania amunicji. Dlatego nic z dodatkowego szpeju nie jest jeszcze przyklejone. I to jest dobry pomysł na podstawkę jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 2 godziny temu, kzugaj napisał: Model ładny, starannie wykonany, detal fajny. Brudzenie kwestia gustu dla mnie ciut za dużo błota. Ale niestety największy babol jaki dostrzegłem to lewitujące koła. No chyba że to kwestia zdjęć. Jedna strona jest ok ale druga się tak rzuca w oczy. Ogólnie to model fanie ci wyszedł Dziękuję za opinię Z tym błotem to taka nauczka dla mnie torszkę, bo miałem już takie poczucie, że jest ok. A potem jeszcze troszkę dorzuciłem Czy mogłoby być mniej - myślę, że tak. Robiłem pierwszy raz - brakło trochę doświadczenia niestety. Z jednym kółkiem jest minimalny problem, który na zdjęciu został faktycznie dodatkowo uwypuklony przez nierówność materiału na którym robiłem foty -Dzięki! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 29 Lipca 2023 Share Napisano 29 Lipca 2023 Fajnie rozmazany olejami kamuflaż - sprawia ważnie mocnego zakurzenia pojazdu, starannie wykonane dodatkowe elementy robią dobra robotę. Jedynie może tego błota przy kołach ciut za dużo ale też strasznie nie jest. Ogólnie bardzo przyjemny model i mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 29 Lipca 2023 Share Napisano 29 Lipca 2023 Piękny model. Brudzenie subtelne lecz czytelne... Akcesoria niesamowicie realistycznie wyglądają (zardzewiały zbiornik na paliwo rządzi!!) Jeśli coś mogę dodać to w zbiornikach Tamki od spodu z przyczyn technicznych jest źle zrobione dno . Nie ma tam naprawdę tak ogromnej wnęki Nie poprawiaj bo jak się polepszy to się popie... Lewitujące koła i brak "zwisających" gąsienic psuje wysoki efekt realizmu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi