Skocz do zawartości

[W] Tirpitz (Tamiya, 1/350)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki :piwo:

Co do zielonego, to skoro wtedy miał się wtopić w otoczenie to trzeba chyba znaleść dzisiejszą kolorową fotkę z tego rejonu z przełomu czerwiec/lipiec - w końcu lasów tam nie malowali jak u nas trawę na przyjazd prezesa :razz: A te kolorki na wydrukach jsc to wogóle są za jasne, więc i tak chcę je „podciemnić”.

jeszcze trochę materiałów od ruskich....

tirpi-42.thumb.jpg.bda2c8e2bb5f1456b6b45e26d437456c.jpg

wg opisu jest biało-zielono-brązowy ale żadnych szczegółów (czyli jednak ten brązowy może występować)

i jeszcze fotka słabej jakości

tirpi.thumb.jpg.d3a2cc446bc0a379ccfac4c856cbba77.jpg

Edytowane przez M.A.V.

• 5 weeks later...

No dobra, czas się zabrać za tego potwora. Wprawdzie start od d..y strony, ale zawsze :haha: Dwa dni cięcia tych milimetrowych blaszek... Dobrze, że zacząłem od siedemsetek bo jak to byłby mój pierwszy, to od razu bym wyp...ł :mrgreen:

Tirpitz-02.jpg

• Like 1

• 3 weeks later...
W dniu 28.08.2023 o 22:53, M.A.V. napisał:

wg opisu jest biało-zielono-brązowy ale żadnych szczegółów (czyli jednak ten brązowy może występować)

Co jest ciekawe, bo zarówno na fotce, którą wrzuciłeś, jak i szkicu, jest przynajmniej 4 kolory, jakoś zapomnieli o Erdgelb-matt :lol:

Swoją drogą to miło zajrzeć na warsztat, mi się jakoś tak dwa dni temu Smarck zaplątał do składziku :piwo:

Edytowane przez Forest

• 5 months later...
2 godziny temu, Evildead napisał:

Oszalałeś czy co , 50/50  blaszek do plastiku, normalnie nie poznaję 😉

Zawsze marudziliście koledzy, że blaszek u mnie było za mało, o relingi nawet trza było się wykłócać... No to mata! :haha::woot:

A poważniej, po dokładniejszych oględzinach zawartości tegoż pudła uznałem, że akurat w tym przypadku „technika PZPR” nie ma sensu, :lajkonik:  

Potraktuję to jako przetarcie przed Scharnhorstem od FH w wersji De Lux (niestety, siedemsetka) :)

Edytowane przez Thalgonis
  • Like 1

Godzinę temu, Thalgonis napisał:

A że się tak zapytam frajerancko :mrgreen: wink4 - czym kleicie najdrobniejsze elementy PE?

Bulaje, drzwi i inne które nie przenoszą żadnych obciążeń to kleję na lakier rozcieńczony rozpuszczalnikiem. Te które muszą być wytrzymałe to kropelką K2.

😎

• Like 1

Głównie kropelka (elastyczczna średnio gęsta Flexy 5K ), bardzo rzadko, wręcz  incydentalnie lakier bezbarwny lub klej Ammo. 

No i aktywator do kleju CA z Tamiyi.

Warto zawsze też poczytać niezawodnego Admirała Rayadera:

Poradnik - Małe blaszki - Czym? - KFS-miniatures

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

No cóż wsio co do tej pory podkleiłem to CA (AmazingArt) gęsty, co by mi za szybko nie schło...  A spytałem, bo przy tych najmniejszych to czasami kropla kleju jest większa niż sama część :)  Już nie mówię o brudzeniu, ale tu na szczęście mam debondera, więc jakoś to idzie :mrgreen:

Ciąg dalszy dłubania

Tirpitz-04.jpg

• Like 1

Kolejna  wieżyczka... :razz: (jeszcze nie na klej)

Zaczynam się zastanawiać jak to to zmalować...  W postaci „luźnej” (każdy pokład/wieża osobno) będzie prościej ale za to można nie trafić z tym wybranym kamuflarzem... Z kolei w całości najprościej ale jak wtedy maskować te plamy w camo...

Tirpitz-05.jpg

• Like 1

Kombinacja BCG i gluta jest optymalnym rozwiazeniem. Najlepiej łapac BCG, a potem tylko w newralgicznych punktach podlać glutem, najlepiej od niewidocznej strony i tylko tam gdzie to jest naprawdę potrzebne.

• Like 1

Dzisiejsze dłubanie w warsztacie blacharskim...  Najbardziej wk... mnie błąd z odgięciem blaszki nie w tę stronę co trzeba - próba poprawienia zawsze kończy się urwaniem :lol:  Ale cóż, widziały gały co brały :glupek:

Tirpitz-08.jpg

• Like 3

Dzisiejsza blacharka... No, to właściwie został tylko główny pokład do „obróbki skrawaniem” :lol:

image.thumb.jpeg.cd8a15821c9017434b80cf771440d9e5.jpeg

image.thumb.jpeg.de92b6b32bb39e3a5b22c0ca2b3a9b46.jpeg

PS. edkowe relingi są trochę „idiotycznie” zaprojektowane... Z jednej strony niektóre ich fragmenty są od razu „ na swoich miesjcach” podczas podklejania jakiegoś pokładu. Z drugiej strony operowanie później  takim „gotowcem” to k...urtyna człowieka (d)opada... Nie ma możliwości, żeby nic się nie urwało...  

PS. tak, wiem, brak doświadczenia też robi swoje :mrgreen:

50 minut temu, Thalgonis napisał:

edkowe relingi są trochę „idiotycznie” zaprojektowane... Z jednej strony niektóre ich fragmenty są od razu „ na swoich miesjcach” podczas podklejania jakiegoś pokładu. Z drugiej strony operowanie później  takim „gotowcem” to k...urtyna człowieka (d)opada... Nie ma możliwości, żeby nic się nie urwało... 

bo relingi to się klei  NA KOŃCU !!!     :miecz:   ja to je jeszcze maluje od razu przed przyklejeniem....

Jak masz porobione nadbudówki z relingami to ci będzie cholernie ciężko to ładnie pomalować...   z maskowaniem to będzie orka na ugorze i na pewno coś pourywasz

Mam nadzieje że te nadbudówki masz złożone "na sucho" - przejrzyj sobie jakieś warsztaty że to się klei kawałkami, te kawałki się maluje a potem dopiero wszystko składa do kupy..

np tu :

:szczerbol:

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1