abtb Napisano 2 Listopada 2023 Share Napisano 2 Listopada 2023 (edytowane) Witam W związku z tym, że czas nam upływa pod znakiem braku certyfikatu (co odrobinę namieszało mi w "galeriach z kawą"), galeria kolejnego "śledzia" dość nietypowo, bo w dzień roboczy. Ale kawę można "zyknąć" śmiało Jak wspomniałem w tytule - dziś wersja treningowa (szkolna) "śledzia" czyli F-104B. Model przedstawia prototyp tej wersji, z tzw "krótkim sterem". Samoloty seryjne miały już długi ster. W sumie wyprodukowano 26 egzemplarzy. Maszyna miała te same możliwości podwieszenia uzbrojenia oraz awionikę co wersja jednomiejscowa (F-104A). Wytwórnia Lockheed zaprojektowała również wersję treningową samolotu bez możliwości używania uzbrojenia oznaczoną jako TF-104B, ale Siły Powietrzne nie były nią zainteresowane. Na początek jeden fotek oryginału: a tera fotki modelu: I oba prototypy - YF-104A oraz F-104B na wspólnej focie: I to w sumie tyle Aha, najważniejsze - serdeczne podziękowania dla @Soris-a za wycięcie masek, bez których, jak wiadomo, ten model by się nie wymalował Edytowane 11 Listopada 2023 przez abtb 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Listopada 2023 Share Napisano 2 Listopada 2023 Piękności . No i bez baniaków . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Listopada 2023 Share Napisano 2 Listopada 2023 Kolejna smakowita rybka Czy zestaw Revella się nadaje do zbudowania śledzika prosto z pudła (puszki) bez większych zgryzot? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Listopada 2023 Autor Share Napisano 2 Listopada 2023 3 godziny temu, jachud3 napisał: nadaje do zbudowania śledzika prosto z pudła (puszki) bez większych zgryzot? Zestaw Revella jest trochę przekombinowany - projektant chciał zrobić model uniwersalny z którego będzie można zbudować wersję A/C lub G. i w związku z tym tylna część kadłuba (obudowa dyszy i ster) jest częścią oddzielną i w zależności od wersji dokleja się "krótki ster" lub "długi ster" . I "powstaje" dzięki temu trochę obróbki połączenia. Drugim takim elementem jest nos, który też jest oddzielnym elementem i ma odrobinę większą średnicę niż kadłub i trzeba to sobie zeszlifować (przy okazji nadając mu bardziej ostry kształt, bo oryginalnie jest odrobinkę za bulwiasty). Usterzenie zewnętrznych baniaków na naftę (tych na końcach skrzydeł) jest zupełnie od czapy i trzeba żenić baniak Revella z usterzeniem Hasegawy. Całościowo baniaka Hasegawy nie da się przeszczepić bo jest inny sposób mocowania (Revell nakłada się na "listek" wyprowadzony ze skrzydła a w Hasegawie nasuwa się zbiornik na skrzydło). Fotel pilota też jest trochę słabowaty ale ujdzie (osobiście nie użyłem żadnego zastępując je fotelami Hasegawy ) ogólnie to wolę Hasegawę jako bardziej przyjazną modelarzowi (aczkolwiek są tylko wersje CF/J, G/S) Pokop w moich warsztatach poświęconych F-104 a odpowiedzi powinieneś znaleźć na wszystkie pytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 W dniu 2.11.2023 o 10:20, abtb napisał: Ale kawę można "zyknąć" śmiało Właśnie "zykam" kawusię i podziwiam. Śliczności, cód mniód i łożeszki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 Tomku jak zawsze fajny model 104. Widać, że chyba lubisz tą konstrukcję a dla mnie każdy kolejny model z Twojej stajni budzi we mnie radochę :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) Strach forum otwierać bo z ekranu już na dzień dobry śledziem wali. Choć sam samolot brzydki jak cholera to wykonanie bardzo ładne i ciekawe. Widać rękę fachowca. Ps.Zazdroszczę warsztatu i umiejętności. Edytowane 10 Listopada 2023 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 No i doczekaliśmy. Kolejny śledzik dołączył do ławicy. Piękny. Tak dla przypomnienia dla tych ze słabszą pamięcią to który to już śledzik? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 A może ja sobie znów jakiegoś śledzika zrobię ? Może tym razem w unikatowej na chwilę obecną skali 1/100 ? Ja taki fan F-104 a mam ich raptem zrobionych z 10 a Ty Tomek masz ich ze 30. No to się nazywa zapał do tworzenia ławicy śledzikowej :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Listopada 2023 Autor Share Napisano 11 Listopada 2023 Przy sobocie, przed kolejną "śledziową galerią", skrobnę parę słów i ustosunkuje się do tez wyżej zawartych W dniu 2.11.2023 o 10:32, barszczo napisał: Piękności W dniu 2.11.2023 o 16:23, jachud3 napisał: Kolejna smakowita rybka W dniu 10.11.2023 o 08:15, Artek82 napisał: Śliczności, cód mniód i łożeszki W dniu 9.11.2023 o 18:33, mig napisał: Bardzo ładny W dniu 10.11.2023 o 09:45, Staryfajter1954 napisał: jak zawsze fajny model 104. W dniu 10.11.2023 o 10:21, Xmen napisał: wykonanie bardzo ładne i ciekawe. W dniu 10.11.2023 o 11:41, Endrju napisał: Piękny. Dziękuję bardzo za opinie W dniu 10.11.2023 o 10:21, Xmen napisał: Strach forum otwierać bo z ekranu już na dzień dobry śledziem wali. To jeszcze pół biedy - kończę właśnie piątego "krokodyla" ( z angielskiego HIND czyli łania"), dwa kolejne w drodze - więc licz się pan z tym, że będzie walić " łanią" ( w sumie to może i łajnem ) W dniu 10.11.2023 o 11:41, Endrju napisał: Tak dla przypomnienia dla tych ze słabszą pamięcią to który to już śledzik? Wg moich obliczeń 26-ty. Jutro powinien przypłynąć z kubkiem porannej kawy 27-y: A trzy kolejne czekają na zrobienie galerii Dwa kolejne czekają na zrobienie Jeden do zrobienia w grudniu, żeby człowiek od leżenia krzyżem w katedrze ( @Grzes) docenił chłód kamiennej posadzki I być może coś jeszcze - ot taka wiśnia na torcie. Ale to zależy czy dodatki będą dobrze "leżeć" Ogólnie "ded lajn" zrobienia całej "Ławicy...." określam na 10 lutego 2024 - pięć lat po galerii pierwszego "śledzia" - 10 lutego 2019 Tyle plany - a co wyjdzie, będzie widać W dniu 10.11.2023 o 09:45, Staryfajter1954 napisał: Widać, że chyba lubisz tą konstrukcję Czy ja wiem? Ot, idzie siłą rozpędu, i tyle 5 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: mam ich raptem zrobionych z 10 Oczekuję poprawy 5 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: masz ich ze 30. DOKŁADNIE 30-ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 47 minut temu, abtb napisał: więc licz się pan z tym, że będzie walić " łanią" Dobrze przyrządzona dziczyzna nigdy nie wali łajnem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2023 Share Napisano 12 Listopada 2023 17 godzin temu, abtb napisał: Przy sobocie, przed kolejną "śledziową galerią", skrobnę parę słów i ustosunkuje się do tez wyżej zawartych Dziękuję bardzo za opinie To jeszcze pół biedy - kończę właśnie piątego "krokodyla" ( z angielskiego HIND czyli łania"), dwa kolejne w drodze - więc licz się pan z tym, że będzie walić " łanią" ( w sumie to może i łajnem ) Wg moich obliczeń 26-ty. Jutro powinien przypłynąć z kubkiem porannej kawy 27-y: A trzy kolejne czekają na zrobienie galerii Dwa kolejne czekają na zrobienie Jeden do zrobienia w grudniu, żeby człowiek od leżenia krzyżem w katedrze ( @Grzes) docenił chłód kamiennej posadzki I być może coś jeszcze - ot taka wiśnia na torcie. Ale to zależy czy dodatki będą dobrze "leżeć" Ogólnie "ded lajn" zrobienia całej "Ławicy...." określam na 10 lutego 2024 - pięć lat po galerii pierwszego "śledzia" - 10 lutego 2019 Tyle plany - a co wyjdzie, będzie widać Czy ja wiem? Ot, idzie siłą rozpędu, i tyle Oczekuję poprawy DOKŁADNIE 30-ci U mnie problem z tą siłą rozpędu :). Obiecuję poprawę ale w skali 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi