abtb Napisano 2 Listopada 2023 Napisano 2 Listopada 2023 (edytowane) Witam W związku z tym, że czas nam upływa pod znakiem braku certyfikatu (co odrobinę namieszało mi w "galeriach z kawą"), galeria kolejnego "śledzia" dość nietypowo, bo w dzień roboczy. Ale kawę można "zyknąć" śmiało Jak wspomniałem w tytule - dziś wersja treningowa (szkolna) "śledzia" czyli F-104B. Model przedstawia prototyp tej wersji, z tzw "krótkim sterem". Samoloty seryjne miały już długi ster. W sumie wyprodukowano 26 egzemplarzy. Maszyna miała te same możliwości podwieszenia uzbrojenia oraz awionikę co wersja jednomiejscowa (F-104A). Wytwórnia Lockheed zaprojektowała również wersję treningową samolotu bez możliwości używania uzbrojenia oznaczoną jako TF-104B, ale Siły Powietrzne nie były nią zainteresowane. Na początek jeden fotek oryginału: a tera fotki modelu: I oba prototypy - YF-104A oraz F-104B na wspólnej focie: I to w sumie tyle Aha, najważniejsze - serdeczne podziękowania dla @Soris-a za wycięcie masek, bez których, jak wiadomo, ten model by się nie wymalował Edytowane 11 Listopada 2023 przez abtb 27 Cytuj
jachud3 Napisano 2 Listopada 2023 Napisano 2 Listopada 2023 Kolejna smakowita rybka Czy zestaw Revella się nadaje do zbudowania śledzika prosto z pudła (puszki) bez większych zgryzot? 1 Cytuj
abtb Napisano 2 Listopada 2023 Autor Napisano 2 Listopada 2023 3 godziny temu, jachud3 napisał: nadaje do zbudowania śledzika prosto z pudła (puszki) bez większych zgryzot? Zestaw Revella jest trochę przekombinowany - projektant chciał zrobić model uniwersalny z którego będzie można zbudować wersję A/C lub G. i w związku z tym tylna część kadłuba (obudowa dyszy i ster) jest częścią oddzielną i w zależności od wersji dokleja się "krótki ster" lub "długi ster" . I "powstaje" dzięki temu trochę obróbki połączenia. Drugim takim elementem jest nos, który też jest oddzielnym elementem i ma odrobinę większą średnicę niż kadłub i trzeba to sobie zeszlifować (przy okazji nadając mu bardziej ostry kształt, bo oryginalnie jest odrobinkę za bulwiasty). Usterzenie zewnętrznych baniaków na naftę (tych na końcach skrzydeł) jest zupełnie od czapy i trzeba żenić baniak Revella z usterzeniem Hasegawy. Całościowo baniaka Hasegawy nie da się przeszczepić bo jest inny sposób mocowania (Revell nakłada się na "listek" wyprowadzony ze skrzydła a w Hasegawie nasuwa się zbiornik na skrzydło). Fotel pilota też jest trochę słabowaty ale ujdzie (osobiście nie użyłem żadnego zastępując je fotelami Hasegawy ) ogólnie to wolę Hasegawę jako bardziej przyjazną modelarzowi (aczkolwiek są tylko wersje CF/J, G/S) Pokop w moich warsztatach poświęconych F-104 a odpowiedzi powinieneś znaleźć na wszystkie pytania 1 Cytuj
Artek82 Napisano 10 Listopada 2023 Napisano 10 Listopada 2023 W dniu 2.11.2023 o 10:20, abtb napisał: Ale kawę można "zyknąć" śmiało Właśnie "zykam" kawusię i podziwiam. Śliczności, cód mniód i łożeszki 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 10 Listopada 2023 Napisano 10 Listopada 2023 Tomku jak zawsze fajny model 104. Widać, że chyba lubisz tą konstrukcję a dla mnie każdy kolejny model z Twojej stajni budzi we mnie radochę :). 1 Cytuj
Xmen Napisano 10 Listopada 2023 Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) Strach forum otwierać bo z ekranu już na dzień dobry śledziem wali. Choć sam samolot brzydki jak cholera to wykonanie bardzo ładne i ciekawe. Widać rękę fachowca. Ps.Zazdroszczę warsztatu i umiejętności. Edytowane 10 Listopada 2023 przez Xmen 1 Cytuj
Endrju Napisano 10 Listopada 2023 Napisano 10 Listopada 2023 No i doczekaliśmy. Kolejny śledzik dołączył do ławicy. Piękny. Tak dla przypomnienia dla tych ze słabszą pamięcią to który to już śledzik? 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 A może ja sobie znów jakiegoś śledzika zrobię ? Może tym razem w unikatowej na chwilę obecną skali 1/100 ? Ja taki fan F-104 a mam ich raptem zrobionych z 10 a Ty Tomek masz ich ze 30. No to się nazywa zapał do tworzenia ławicy śledzikowej :). 1 Cytuj
abtb Napisano 11 Listopada 2023 Autor Napisano 11 Listopada 2023 Przy sobocie, przed kolejną "śledziową galerią", skrobnę parę słów i ustosunkuje się do tez wyżej zawartych W dniu 2.11.2023 o 10:32, barszczo napisał: Piękności W dniu 2.11.2023 o 16:23, jachud3 napisał: Kolejna smakowita rybka W dniu 10.11.2023 o 08:15, Artek82 napisał: Śliczności, cód mniód i łożeszki W dniu 9.11.2023 o 18:33, mig napisał: Bardzo ładny W dniu 10.11.2023 o 09:45, Staryfajter1954 napisał: jak zawsze fajny model 104. W dniu 10.11.2023 o 10:21, Xmen napisał: wykonanie bardzo ładne i ciekawe. W dniu 10.11.2023 o 11:41, Endrju napisał: Piękny. Dziękuję bardzo za opinie W dniu 10.11.2023 o 10:21, Xmen napisał: Strach forum otwierać bo z ekranu już na dzień dobry śledziem wali. To jeszcze pół biedy - kończę właśnie piątego "krokodyla" ( z angielskiego HIND czyli łania"), dwa kolejne w drodze - więc licz się pan z tym, że będzie walić " łanią" ( w sumie to może i łajnem ) W dniu 10.11.2023 o 11:41, Endrju napisał: Tak dla przypomnienia dla tych ze słabszą pamięcią to który to już śledzik? Wg moich obliczeń 26-ty. Jutro powinien przypłynąć z kubkiem porannej kawy 27-y: A trzy kolejne czekają na zrobienie galerii Dwa kolejne czekają na zrobienie Jeden do zrobienia w grudniu, żeby człowiek od leżenia krzyżem w katedrze ( @Grzes) docenił chłód kamiennej posadzki I być może coś jeszcze - ot taka wiśnia na torcie. Ale to zależy czy dodatki będą dobrze "leżeć" Ogólnie "ded lajn" zrobienia całej "Ławicy...." określam na 10 lutego 2024 - pięć lat po galerii pierwszego "śledzia" - 10 lutego 2019 Tyle plany - a co wyjdzie, będzie widać W dniu 10.11.2023 o 09:45, Staryfajter1954 napisał: Widać, że chyba lubisz tą konstrukcję Czy ja wiem? Ot, idzie siłą rozpędu, i tyle 5 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: mam ich raptem zrobionych z 10 Oczekuję poprawy 5 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: masz ich ze 30. DOKŁADNIE 30-ci Cytuj
Xmen Napisano 11 Listopada 2023 Napisano 11 Listopada 2023 47 minut temu, abtb napisał: więc licz się pan z tym, że będzie walić " łanią" Dobrze przyrządzona dziczyzna nigdy nie wali łajnem. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 12 Listopada 2023 Napisano 12 Listopada 2023 17 godzin temu, abtb napisał: Przy sobocie, przed kolejną "śledziową galerią", skrobnę parę słów i ustosunkuje się do tez wyżej zawartych Dziękuję bardzo za opinie To jeszcze pół biedy - kończę właśnie piątego "krokodyla" ( z angielskiego HIND czyli łania"), dwa kolejne w drodze - więc licz się pan z tym, że będzie walić " łanią" ( w sumie to może i łajnem ) Wg moich obliczeń 26-ty. Jutro powinien przypłynąć z kubkiem porannej kawy 27-y: A trzy kolejne czekają na zrobienie galerii Dwa kolejne czekają na zrobienie Jeden do zrobienia w grudniu, żeby człowiek od leżenia krzyżem w katedrze ( @Grzes) docenił chłód kamiennej posadzki I być może coś jeszcze - ot taka wiśnia na torcie. Ale to zależy czy dodatki będą dobrze "leżeć" Ogólnie "ded lajn" zrobienia całej "Ławicy...." określam na 10 lutego 2024 - pięć lat po galerii pierwszego "śledzia" - 10 lutego 2019 Tyle plany - a co wyjdzie, będzie widać Czy ja wiem? Ot, idzie siłą rozpędu, i tyle Oczekuję poprawy DOKŁADNIE 30-ci U mnie problem z tą siłą rozpędu :). Obiecuję poprawę ale w skali 1/48 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi