chorąży Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 No i pytanie , skala 1/35 pojazd cywilny, a więc czy TU ?! Nowy projekt, czyli rajdowa wersja Kamaza rajdu Dakar. Cały system napędu i zawieszenie "na wierzchu", a sam model ? Ramki zdają sie ok, trochę nadlewek, drobne jamy skurczowe, w jednym miejscu "niedolany" element, jedna z ramek, gdzie wydaje się za wysoka temperatura plastiku do formy, stąd trochę szlifowania. Kalki - duży kolorowy arkusz. Malowanie bardzo kolorowe. Poniżej efekt 4 godzin dłubania. Silnki, potrzeban szpachla na miskę olejową łaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 13 Listopada 2023 Autor Share Napisano 13 Listopada 2023 Byłem przekonany, że nikogo nie interesuje ten wątek, a tu pytania. Podsumowując: Wyzwaniem jest połaczenie połówek podwozia w sumie 8 punktów + wklejenie chłodnicy. Warto wcześniej delikatnie rozwiecic otworki do kołków, mają zerową tolerancję, więc po naniesieniu kleju jest problem. Warto obciąć na etapie łaczenia oś napędu prądnicy/wentylatora chłodnicy (część 21-a), jest o ok. 0,8 mm za długa. Klejąc silnik, musimy zachowaać 100% dokładność, musi trafić idealnie w gniazda na teownikach zawieszenia . W późniejszym elapie do silnika dołączane jest turbina wydechu, wlotu powietrza i systemu chłodzenia, klimatyzacji, jeżeli na etapie montarzu silnika jest chociaż minimalne przesubiecie to .... A u mnie na razie taki "gokart" wychodzi, a i ten plastik tak sie elektryzuje, ze łapie wszystkie paprochy z okolicy... A tak ogólnie to fajnie się to dłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Ciekawy temat. Zaglądać będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 13 Listopada 2023 Autor Share Napisano 13 Listopada 2023 Pierwsze kroki w kabinie i orurowaniu, to też wydaje się wyzwniem, ale raczej przy malowaniu bo tam bardzodużo delikatnych elementów. Wszystko pasuje jak klocki lego. Trzeba poszukać dodatków Quinta Studio, zwłaszcza siatka w oknie, pasy ale i inne też... Godzinę temu, makinen napisał: Ciekawy temat. Zaglądać będę Zvezda wydała 3 modele pojazdów cywilnych w 1/35. Wszystkie nowych form, a więc poza tym jest kamaz wywrotka i limuzyna gaz M1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Skoro ma być wersja Dakar to czemu nie w dziale cywili ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 13 Listopada 2023 Autor Share Napisano 13 Listopada 2023 3 minuty temu, M.A.V. napisał: Skoro ma być wersja Dakar to czemu nie w dziale cywili ? W pierwsym poście wątku zastanawialem się na tym, przeważyła skala. Poprosić Admina o przeniesienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Listopada 2023 Share Napisano 13 Listopada 2023 Szlifnij może trochę opony z góry, po bieżniku, będzie bardziej realistycznie. Ja robię to takim zielonym ściernym badziewiem przypominającym bardzo gęstą pajęczynę, ze sklepu z farbami. Artystyczny nieład na biurku (miejscu pracy) jak u mnie. Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 Będzie fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 Bardzo ciekawy temat, jest szansa na spektakularny efekt końcowy. Zwłaszcza, jeśli pokusisz się o jakąś wydmę, figurkę, ciekawe ustawienie kół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 I z tego co poniżej trzeba złożyć pojazd ( ale to nie wszystko). Podmalówki zrobione. Przydały by się jakieś "wiązki kabli" + pneumatyka. Dziwię się Ruskim, Prefekcyjny środek, ale zamknięty, a aż się prosi o zawiasy z ramieniem, podporą. Masa szczególów, ale wypychacze w idiotycznych miejscach. Gumowe opony, ale pełne więc kurewsko ciężkie na tak delikatne zawieszenie. Ale ogólnie daje dużo satysfakcji przy skłądaniu. Malowanie ?!?! Podziwiam Kolegów z działu cywilnego, gdy picują ciężarówki ..... ps. Jak to złożę to faktycznie jakaś winetka pod to , jeszcze tydzień wolnego więć wszystko możliwe, acha , na "czerwonym" te plamy, to błąd telefonu, rzeczywiscie tego tam nie ma... .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Listopada 2023 Share Napisano 19 Listopada 2023 Rama z gumiakami fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Listopada 2023 Share Napisano 19 Listopada 2023 No .... Czym te opony męczyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 6 minut temu, Lipstein napisał: No .... Czym te opony męczyłeś? Na razie nie ruszałem, przetarłme tylko papierem ściernym, zostawiam na koniec a wcześniej, zgodnie z podpowiedzią muszę wybrać sie do sklepu z farbami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Listopada 2023 Share Napisano 20 Listopada 2023 Szukaj tego: MIRKA MIRLON WŁÓKNINA ŚCIERNA ZIELONA ARKUSZ 320. Czyni cuda razem z twardą zużytą szczoteczką do zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 20 Listopada 2023 Autor Share Napisano 20 Listopada 2023 7 godzin temu, Lipstein napisał: Szukaj tego: MIRKA MIRLON WŁÓKNINA ŚCIERNA ZIELONA ARKUSZ 320. Czyni cuda razem z twardą zużytą szczoteczką do zębów. Dziękuję za info, jutro sprobuje kupić Wcześniej, szczerze nie wiedziałem o co pytać.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 21 Listopada 2023 Autor Share Napisano 21 Listopada 2023 Szpachlowanie, bo tam nie ma podziału. Podzieliłem, odciąłem część boczną burty "ładunkowej" i zastanawiam się nad zawiasami do niej. Kolejne pytanie, czy z tych wojaków da się ulepić rajdowców ?! no zobaczymy. No i dziura, która znajdulje się za kabiną. Nic tam nie uwzględnili, ani siatki ani innej klapy/zasłony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 24 Listopada 2023 Autor Share Napisano 24 Listopada 2023 Kabina, podkład tamiya, dwie warstwy prawie półprzeźroczystego białego, na to lakier błyszczący, w międzyczasie polerowanie przy pomocy pasty do zębów, no i okazało się że "wyszła" jama skurczowa n drzwiach, widoczna tylko pod pewnym kątem, cóż ... Do jutra schnie, poźniej próba tych kalek, zaczynam od kabiny, pytanie jak zachowa się "kolor" na białym, nie mogę zdjąć masek z szyb bo na finiszu kolejna bezbarwna błyszcząca, "rosyjska ruletka " na całej linii. No i okazało się, że dwa odcienie niebieskiego jako baza, dobrze, że był w zapasach, bo przegapiłem ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 26 Listopada 2023 Autor Share Napisano 26 Listopada 2023 Uwierzcie, na tą kabinę przykleiłem już kilkadziesiąt kawałków kalki. Kalki pasują idealnie, ani grube ani cienkie, nie naciągają się. Oklejanie wymaga podmalówek, np: logo kamaza na grillu, niebieski pas nad szybą przednią, itd., Warto grilla zamienić na siatkę, radykalnie podnosi walory. Ja niestety tego nie zrobiłem. Warto przemyśleć kolejność klejenia, np: najpierw obramówki reflektorów a później reklamy nad nimi. Odwrotna kolejność grozi niedopasowaniem poziomów. Kleje modele od końca siedemdziesiątych, ten model powinien otrzymać miano modelu roku 2023 r. Ruscy zrobili kawał dobrej roboty w tym modelu. Kalki niesamowite. Wrażenie zrobiły na mnie podobne jak wacu Harrier w 1986 r. gdzie po epoce KP Prostejov z żółtymi kalkami kupiłem Harirra vacu z płachtą kalek na super przejrzystym "filmie". Kto pamięta te czasy to zrozumie o czym mówię.... ps. tą osłonę na dachu musiałem urżnąć pod kalkę ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Fajnie to zaczyna wyglądać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 27 Listopada 2023 Autor Share Napisano 27 Listopada 2023 Zdjęcie masek mnie martwiło, jest dobrze, ale nie beznadziejnie, tylko lakier wyszedł satynowo, a nie błyszcząco .. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 Wnętrze kabiny nie jest pomalowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 28 Listopada 2023 Autor Share Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, makinen napisał: Wnętrze kabiny nie jest pomalowane? Tak, zgodnie z instrukcją kremowym, siedzenia czarno czerwone itd... Teraz przygotowuję drivera, pasy i podstawowe kable.. Edytowane 28 Listopada 2023 przez chorąży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 śmiesznie wygląda rura zamiast normalnej deski rozdzielczej ale sam temat ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 5 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: śmiesznie wygląda rura zamiast normalnej deski rozdzielczej ale sam temat ciekawy Tak to w rajdowkach wyglada. Drążek hamulca ręcznego 70 cm i kończy na wysokości kierownicy oraz spartańskie warunki w środku. Sztywno, twardo, głośno i telepie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 28 Listopada 2023 Autor Share Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) Próbowałem tam dopasować karton coca cola, zgrzewke wody czy inne bambetle, nie ma tam na to miejsca, straszne to jest surowe, a zdjęć mało, to które publikuję tylko do celów dyskusji z Rosyjskiej strony ... Edytowane 29 Listopada 2023 przez chorąży uzupełnienie, poprawa błedu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi