Fallstart Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 babcia131 Może spakuj i wrzuć na jakiś serwer wymiany plików - a na forum podaj linka. Każdy zainteresowany sobie ściągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
"Gustlik" Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Witam! Czy mogl by ktos umiescic jakies zdjecie tych suchych pasteli i pigmentow, bo ja kupilem takie "suche pigmenty" co wygladaja jak proszek, i niewiem jak tego uzyc A i jeszcze moze zdjecie tych fixer-ow i thiner-ow to bede chociaz wiedzial czego szukac Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 viewtopic.php?t=12575&highlight=hummel Szukałem jakiegoś Hummela na forum i znalazłem jego. Wie ktoś jak zostało zrobione to błoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 strona 5 forum warsztatowego tego pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Na poniższej stronce jest baardzo dużo fotek starej blachy i lakierów: http://chistoprudov.livejournal.com/16462.html Są również zbliżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Czy warto kupić te pigmenty z Mig-a czy lepiej męczyć pastele? Jeśli migowskie to najlepiej jakie kolory, bawie się lotnictwem z czasów m2 wojny św? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Acrylic Resindo -Do czego to służy? Zakładam ,że na kołach od modelu chcę zrobić błoto (kilka barw) wraz z odrobinami imitacji trawy. Jak w punktach ma to wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszcholewka Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 NAJLEPIEJ WRZUCIĆ MODEL W BŁOTO ZABEZPIECZYĆ LAKIEREM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateuszcholewka Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Sorry za interpunkcje. Litery to zasługa caps locka nie zauważyłem że jest włączony a bardzo się spieszyłem. Sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 Witam Z góry przepraszam że przerywam aktualny wątek, ale mam pytanie. Wiele razy czytałem w sprawozdaniach z warsztatu o tym że ktoś używa filtrów, chodzi o malowanie. I tu moje pytanie, z czego robi się owe filtry? jak się je stosuje? jak nakłada? ogólnie gdyby ktoś kto jest obeznany w temacie zapodał jakiś taki chocby mały poradnik był bym dozgonnie wdzięczny. Chodzi o taki poradnik dla 100% laika w dziedzinie filtrów. Może jakiś nowy temat w dziale "Tajniki modelarstwa" Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Marca 2011 Share Napisano 5 Marca 2011 Czy do żywicznych akcesoriów oprócz CA szpachla jakaś jest polecana? Chodzi o kawałki rzędu 1mm-3mm. PS- jaka jest najlepsza substancja do postarzenia mosiężnych figurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Można jeszcze raz zdjęcia. Bardzo bym prosił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 No to z okazji Świąt -niech będzie jako "Zajączek " Myślę że tu znajdziesz potrzebne zdjęcia. Porady odnośnie malowania , brudzenia , czernienia , dordzewiania gąsek. http://www.megaupload.com/?d=87NGNFEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Ale mi chodzi o cały weathering, nie tylko o gaski. Chodzi mi o zdjęcia reggiego z samego poczatku forum - nie wyswietlaja sie! Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 One nie wyświetlają sie już dawno , a dotyczą gąsek.[ chyba ze sie mylę , ale wydaje mi się ze właśnie na zdjęciach były gąski ] Proszę wczytaj sie w kolejne komentarze na tej 1 stronie .Ale ponieważ są Święta , czas dobroci dla Bliżnich i wspólnego radowania się , wrzucam te porady podstawowe które udało mi się zgromadzić , dzięki doświadczonym Kolegom z Forów. Myślę że coś wybierzesz. weathering-wash-biedronka-zacieki-rdza. http://www.megaupload.com/?d=3SAMCECZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Dzieki bardzo(kto wie jaki typ gąsek ma M36 Jackson?)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Witam Posiadam pigmenty Vallejo i White Spirit. Fajnie się nakłada razem z tym białym spirytusem, ale trzymają się dość prowizorycznie. Najmniejsze dotknięcie palcem ściera je. Co mogę zrobić, żeby je utrwalić i się tak łatwo nie ścierały Od razu mówię, że produkty miga odpadają. Potrzebne mi jest jakieś medium plastyczne- tylko jakie. Słyszałem, ze terpentyna balsamiczna dobrze utrwala? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Tzw Fixer (kupisz go w każdym sklepie dla plastyków), ludzie czytajcie w całości wątki, po prostu ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Wyjęte z tego wątku viewtopic.php?t=27179 .Zacieki: Dzięki, to taki krótki poradnik o tych zaciekach.No więc tak: przygotowujemy white spirita pędzle farby olejne. Brązy, oliwkowe, ochra, biały, czarny. Właściwie można urzyć bardzo dużo kolorów. lepiej mieć "paletę" bo można operować, mieszać naszymi farbami, ja wlewam do niej jeszcze white spirita, po prostu bede miał dzięki temu do niego szybki dostęp. Zaciek pokarze na kawałku plastiku. Najpierw, jak mamy wizję gdzie będzie nasz zaciek, delikatnie wymalowujemy go white spiritem, będzie przezroczysty zaciek Później bierzemy kawałek drutu nawet mały pędzelek i robimy małą kropkę z farby ja wybrałem umbrę paloną, super emituje tai ciemny olej. I pędzlem zamoczonym bardzo lekko zamoczonym w white spiricie, pędzelek musi wręcz tylko musnąć tego white spirita, najlepsze do zacieków są małe pędzelki. I tak ą kropkę z farby maziamy w dół, po tej wcześniejszym przezroczystym zacieku, powstaje nam zaciek jeśli na pierwszy rzut oka się coś nie uda to farba olejna która można zetrzeć w dół, wszystko da się skorygować, z boku powstaje taki nieładny brud można go zetrzeć patyczkiem do uszu lub po prostu w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Tzw Fixer (kupisz go w każdym sklepie dla plastyków), ludzie czytajcie w całości wątki, po prostu ręce opadają Czytałem i nie ma nic o tym w tym wątku A co do 2 to jest o zaciekach. O utrwalaniu pigmentu nie ma tam nawet słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Noz K@%$^& 2 post i kilka pod nim na pierwszej stronie. Nie róbcie z ludzi idiotów Jesli chcemy, by pigmenty zostały zafiksowane a nie rozciapciane pędzlem, przy wpuzczaniu Fixera-nie daajemy wyschnąć thinnerowi,a w tym momencie zmniejszamy cisnienie w aero do minimum i delikatnie psikaweczką pokrywamy całą masę fixerem-thinner zatrzyma nam ja na miejscu a fixer spowoduje "trwałe" zatrzymanie, a przy aero nie "rozciapcia" nam wypracowanej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Witam Od razu mówię, że produkty miga odpadają. Potrzebne mi jest jakieś medium plastyczne- tylko jakie. Słyszałem, ze terpentyna balsamiczna dobrze utrwala? Pozdrawiam Jesli chcemy, by pigmenty zostały zafiksowane a nie rozciapciane pędzlem, przy wpuzczaniu Fixera-nie daajemy wyschnąć thinnerowi,a w tym momencie zmniejszamy cisnienie w aero do minimum i delikatnie psikaweczką pokrywamy całą masę fixerem-thinner zatrzyma nam ja na miejscu a fixer spowoduje "trwałe" zatrzymanie, a przy aero nie "rozciapcia" nam wypracowanej ziemi. Pisał o thinnerze i fixerze od miga, a ja wyraźnie coś napisałem. Nie rób z ludzi idiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Zamiennikiem fiixera sa fiksatywy malarskie do utrwalania pasteli jednak z mojego doswiadczenia wynika ze sa silniejsze i bardzije inwazyjne w dzialaniu.... polecam orginalny MIGowy, robi sie po nim z pigmentow beton. Dwa posty dalej, ale widać mój internet jest jakiś inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 A jak już jesteśmy przy tym temacie, to zdradźcie proszę czy Migowa fiksatywa też nadaje połysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 A do czego chcesz ją używać? Fixer, czy fiksatywna to po prostu utrwalacz, ale nie chyba lakier błyszczący. Reasumując: po zastosowaniu fixera Miga nie zauważyłem, aby pigmenty zaczęły się błyszczeć jak psu jajca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi