Skocz do zawartości

Grumman F4F-3P Wildcat // VMO-251 // Hasegawa 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do tego modelu zbierałem się trochę czasu, najpierw kompletując graty a później zastanawiając się jak do niego usiąść i jak ma wyglądać. Chyba się udało. Mi się podoba :)

Co do samej maszyny, o ile się nie mylę była to pierwsza maszyna mająca zapewnić taktyczne rozpoznanie dla batalionów USMC. Powstała na bazie mysliwców F4F-3, z których wymontowano kadlubowy zbiornik paliwa, znajdujący się za kabiną, a w jego miejsce zamontowano aparaty fotograficzne. Maszyny posiadały dalej swoje uzbrojenie strzeleckie, zachowując swoje zdolności bojowe, co zostało wyrażone w godle jednostki, czyli ośmiornicy trzymającej w swoich mackach lornetkę i pistolet. W związku z tym że maszyna nie miała podczepianych zbiorników paliwa, jej zasięg był ograniczony, nie mogły uczestniczyć w pierwszej fazie bitwy o Guadalcanal, ich działania ograniczały się do bronienia bazy na Espritu Santo 

Grumman F4F-3P Wildcat

VMO-251; "Cactus Air Force"

Espritu Santo; Wyspy Solomona; 1942

Hasegawa 1/72

+ RD 72035 Recon Wildcats - Rising Decals

+ 72041 - F4F-3/Martlet III - wing for Hasegawa - Attack Squadron

+ AIR7054 F4F-4 WILDCAT cockpit set Hasegawa - Aires

+ 72318 F4F Wildcat Stabilizer Hasegawa - Quickboost

+ 72455 F4F Wildcat Cocpit Detail Set - True Details

+ 7094 F4F Armament Set for Hasegawa - CMK

Do tego jeszcze dostałem w prezencie troche częsci od modelu Arma Hobby, które wykorzystałem, zastepując oryginalne gorszej jakosci

IMG_20231217_172443~2.jpg

IMG_20231217_172510~2.jpg

IMG_20231217_172536~2.jpg

IMG_20231217_172600~2.jpg

IMG_20231217_172619~2.jpg

IMG_20231217_172640~2.jpg

IMG_20231217_172659~2.jpg

IMG_20231217_172728~2.jpg

IMG_20231217_173023~2.jpg

IMG_20231217_173043~2.jpg

IMG_20231217_173140~2.jpg

• Like 20
Napisano

Czyli żółtą szmatą są przykryte aparaty ?  Jak to działało? Bo nie mam pojęcia.

Aparaty/kamery po bokach kadłuba - rozumiem. Ale na grzbiecie?

Napisano

Cześć!

Ładnie wyszedł! Z tego co wiem, to ten żółty obiekt to tratwa ratunkowa na wypadek lądowania na wodzie. Może aparaty są pod nią - wtedy byłby do nich całkiem niezły dostęp bez konieczności robienia dodatkowego otworu w kadłubie.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano
20 minut temu, zaruk napisał:

Czyli żółtą szmatą są przykryte aparaty ?  Jak to działało? Bo nie mam pojęcia.

Aparaty/kamery po bokach kadłuba - rozumiem. Ale na grzbiecie?

Na grzbiecie masz Dinghi, czyli tratwę ratunkową; a Aparaty znajdowały się po prawej stronie, dwa segmenty od dolnych okien.  Z tego co wyczytałem to były odsuwane, ale czy w trakcie lotu przez pilota, czy przed lotem, tego juz nie wiem. 

• Thanks 1
Napisano

Błędnie zinterpretowany materiał historyczny. Jak już doszedłem jak powinno być, stwierdziłem że zostawiam jak jest.

Napisano
18 godzin temu, Moses napisał:

Błędnie zinterpretowany materiał historyczny. Jak już doszedłem jak powinno być, stwierdziłem że zostawiam jak jest.

Ach, czyli nasza modelarska codzienność.

• Haha 1
Napisano

Generalnie model na TAK, z tym że ma parę ale.

Klapy lądowania nie wiem czy nie za bardzo opuszczone, jakoś tak nienaturalnie to wygląda. I kolor wnęk tychże klap tez jakiś taki za bardzo zielony.

No i lewa lotka zaraz odpadnie bo się trzyma chyba tylko na jednym zawiasie.

Poza ty jest OK.

Napisano

Nie wiem jak z tymi klapami, tym razem bez kątomierza mocowałem, bo nie znalazłem informacji jakaja być wychylone. Jest chyba w miarę ok..

Zielony mimo że nieprawidłowy dla klap, dla wczesnych Wildcatow jest prawidłowy.

Napisano

Poprawi się:)