Moses Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Do tego modelu zbierałem się trochę czasu, najpierw kompletując graty a później zastanawiając się jak do niego usiąść i jak ma wyglądać. Chyba się udało. Mi się podoba Co do samej maszyny, o ile się nie mylę była to pierwsza maszyna mająca zapewnić taktyczne rozpoznanie dla batalionów USMC. Powstała na bazie mysliwców F4F-3, z których wymontowano kadlubowy zbiornik paliwa, znajdujący się za kabiną, a w jego miejsce zamontowano aparaty fotograficzne. Maszyny posiadały dalej swoje uzbrojenie strzeleckie, zachowując swoje zdolności bojowe, co zostało wyrażone w godle jednostki, czyli ośmiornicy trzymającej w swoich mackach lornetkę i pistolet. W związku z tym że maszyna nie miała podczepianych zbiorników paliwa, jej zasięg był ograniczony, nie mogły uczestniczyć w pierwszej fazie bitwy o Guadalcanal, ich działania ograniczały się do bronienia bazy na Espritu Santo Grumman F4F-3P Wildcat VMO-251; "Cactus Air Force" Espritu Santo; Wyspy Solomona; 1942 Hasegawa 1/72 + RD 72035 Recon Wildcats - Rising Decals + 72041 - F4F-3/Martlet III - wing for Hasegawa - Attack Squadron + AIR7054 F4F-4 WILDCAT cockpit set Hasegawa - Aires + 72318 F4F Wildcat Stabilizer Hasegawa - Quickboost + 72455 F4F Wildcat Cocpit Detail Set - True Details + 7094 F4F Armament Set for Hasegawa - CMK Do tego jeszcze dostałem w prezencie troche częsci od modelu Arma Hobby, które wykorzystałem, zastepując oryginalne gorszej jakosci 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Bardzo rzadko spotykany temat. Model ładny.Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Czyli żółtą szmatą są przykryte aparaty ? Jak to działało? Bo nie mam pojęcia. Aparaty/kamery po bokach kadłuba - rozumiem. Ale na grzbiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Cześć! Ładnie wyszedł! Z tego co wiem, to ten żółty obiekt to tratwa ratunkowa na wypadek lądowania na wodzie. Może aparaty są pod nią - wtedy byłby do nich całkiem niezły dostęp bez konieczności robienia dodatkowego otworu w kadłubie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 20 minut temu, zaruk napisał: Czyli żółtą szmatą są przykryte aparaty ? Jak to działało? Bo nie mam pojęcia. Aparaty/kamery po bokach kadłuba - rozumiem. Ale na grzbiecie? Na grzbiecie masz Dinghi, czyli tratwę ratunkową; a Aparaty znajdowały się po prawej stronie, dwa segmenty od dolnych okien. Z tego co wyczytałem to były odsuwane, ale czy w trakcie lotu przez pilota, czy przed lotem, tego juz nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Fajny podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Dlaczego Bronze Green na klapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2023 Błędnie zinterpretowany materiał historyczny. Jak już doszedłem jak powinno być, stwierdziłem że zostawiam jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 Bardzo ładny. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 Mnie również się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Grudnia 2023 Share Napisano 18 Grudnia 2023 18 godzin temu, Moses napisał: Błędnie zinterpretowany materiał historyczny. Jak już doszedłem jak powinno być, stwierdziłem że zostawiam jak jest. Ach, czyli nasza modelarska codzienność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Grudnia 2023 Share Napisano 19 Grudnia 2023 Generalnie model na TAK, z tym że ma parę ale. Klapy lądowania nie wiem czy nie za bardzo opuszczone, jakoś tak nienaturalnie to wygląda. I kolor wnęk tychże klap tez jakiś taki za bardzo zielony. No i lewa lotka zaraz odpadnie bo się trzyma chyba tylko na jednym zawiasie. Poza ty jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 Nie wiem jak z tymi klapami, tym razem bez kątomierza mocowałem, bo nie znalazłem informacji jakaja być wychylone. Jest chyba w miarę ok.. Zielony mimo że nieprawidłowy dla klap, dla wczesnych Wildcatow jest prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 43 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 A co z tą lotką? Odpadnie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 Poprawi się:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi