Damian_Nowicki Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Witam, Przedstawiam wam swój ostatni model Lim'a-1 w skali 1/48 od Hobby2000. Zestaw wzbogaciłem dodatkami do kokpitu z serii Eduard Space, oraz o drukowane 3D koła. Model pomalowany super metalizerami do Gunzy. Całość prezentuje się tak, 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian_Nowicki Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Wykonanie spoko ale chciałabym zobaczyć fotki oryginalne bo nietypowy wzór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian_Nowicki Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia 10 godzin temu, Adamo722 napisał: Wykonanie spoko ale chciałabym zobaczyć fotki oryginalne bo nietypowy wzór Dzięki , co do malowania to nie sugerowałem się zdjęciami konkretnej jednostki a patrzyłem jak to wygląda na różnych samolotach. Tak wypracowałem sobie schemat jak bym chciał zrobić z modelem. Mam nadzieję że teraz nie pomylę kolejności ale Lim przyjeżdżały z fabryki pomalowane na aluminiowo, natomiast podczas przeglądów i wymiany paneli czy jakichkolwiek prac blacharskich zostawały już w kolorze czystego aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Ciemne panele to zasługa przesłony użytej przez fotografującego. Pytającemu chodziło czemu nie dałeś tych samych kolorów na tych samych obszarach, na obu skrzydłach. A powinny być takie same gdyż są pokryte blacha aluminiowa / jednego rodzaju/. Przy naprawach również musisz użyć materiału o tym samym symbolu producenta jak pokrycie oryginalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia 34 minuty temu, Damian_Nowicki napisał: natomiast podczas przeglądów i wymiany paneli czy jakichkolwiek prac blacharskich zostawały już w kolorze czystego aluminium. Uściślijmy to. Pojęcie przegląd jest pojęciem spoza lotnictwa wojskowego. W lotnictwie wojskowym na statkach powietrznych w jednostkach wykonywało się różnego rodzaju obsługi a remonty wykonywano w wojskowych zakładach remontowych. W żadnym przypadku nie dokonywano wymiany całych nitowanych paneli. Wykonywano tylko drobne naprawy poszycia. Co do różnic w kolorach to zdjęcia mogą przedstawiać samoloty niemalowane czyli w kolorze czystego duraluminium. Samoloty malowane nie dadzą takich efektów. Co do samego malowania to samoloty z grupy Lim generalnie były malowane zarówno te wychodzące z fabryki jak i z WZL. Wiem, że część samolotów była niemalowane. Niestety moja wiedza w tym obszarach jest niewielka. Może ktoś z kolegów ma większą wiedzę. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych wszystkie samoloty z grupy Lim były już malowane. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Podoba mi się i fajnie, że go ponitowałeś. Ja jeszcze nigdy tego nie robiłem i chyba nigdy się na nitowanie nie zdecyduję :). Nie mam cierpliwości do takich rzeczy. LiM 1 nie miał chyba tej antenki na grzbiecie kadłuba. Ja czekam na Eduarda w 1/48, a Hobby 2000 też zrobiłem, ale Czechosłowackiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian_Nowicki Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia 47 minut temu, kowal76 napisał: Podoba mi się i fajnie, że go ponitowałeś. Ja jeszcze nigdy tego nie robiłem i chyba nigdy się na nitowanie nie zdecyduję :). Nie mam cierpliwości do takich rzeczy. LiM 1 nie miał chyba tej antenki na grzbiecie kadłuba. Ja czekam na Eduarda w 1/48, a Hobby 2000 też zrobiłem, ale Czechosłowackiego. z tymi antenami to chyba jedne miały a inne nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia Nie wspomniałem wcześniej że model mi się podoba. Jeszcze w kwestii anten. Antena linkowa była przymocowana do statecznika pionowego i do małego słupka o wysokości ok. 10 cm a nie do końcówki anteny mieczowej. Podstawę tego słupka widać na Twoim zdjęciu. Zaznaczyłem go kółkiem. Świetnie tę antenkę widać na następnym zdjęciu ale jak to bywa na egzemplarzach muzealnych jest czerwona a w oryginale była cała czarna o ile mnie pamięć nie myli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego (edytowane) Co do anteny : jest to "oczywistość" ale nie "oczywista" ponieważ są rysunki i to radzieckie przedstawiające mocowanie linki do mieczowej. Ale to dotyczy migów nie limów. ( chociaż nie. W "aerofaxie" na str.140 jest właśnie Lim-1 z takim zaczepieniem wyrysowany) Mam pytanie do autora modelu czy coś zmieniał w łączeniu płata z kadłubem ? czy zrobił jak było w pudełku? Rożne osoby krytykowały to miejsce jako błędnie wykonane przez wypraskodawcę. Ja patrzę na model Kolegi i nie mogę zrozumieć co mogło być źle? Edytowane 1 Lutego przez golf czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego 3 godziny temu, golf czarny napisał: Co do anteny : jest to "oczywistość" ale nie "oczywista" ponieważ są rysunki i to radzieckie przedstawiające mocowanie linki do mieczowej. Ale to dotyczy migów nie limów. ( chociaż nie. W "aerofaxie" na str.140 jest właśnie Lim-1 z takim zaczepieniem wyrysowany) Nic nie pisałem o żadnych "oczywistościach" tylko o zdjęciu, które było dla kolegi wzorcem i nie twierdziłem, że nie było innych rozwiązań. Poza tym jest to wątek o samolocie Lim a nie o MiG a rysunki dla modelarza nie są dobrym materiałem źródłowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego może nie będę oryginalny , ale napisze - bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Bardzo ładny. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian_Nowicki Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego W dniu 1.02.2024 o 14:58, golf czarny napisał: Co do anteny : jest to "oczywistość" ale nie "oczywista" ponieważ są rysunki i to radzieckie przedstawiające mocowanie linki do mieczowej. Ale to dotyczy migów nie limów. ( chociaż nie. W "aerofaxie" na str.140 jest właśnie Lim-1 z takim zaczepieniem wyrysowany) Mam pytanie do autora modelu czy coś zmieniał w łączeniu płata z kadłubem ? czy zrobił jak było w pudełku? Rożne osoby krytykowały to miejsce jako błędnie wykonane przez wypraskodawcę. Ja patrzę na model Kolegi i nie mogę zrozumieć co mogło być źle? Nic nie zmieniłem, jedynie co to troszkę szpachlówki trzeba było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolejny-Wojtek Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Tak nawiasem mówiąc/pytając -- skąd nazwa Lim?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Licencyjny myśliwiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolejny-Wojtek Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi