kozborn Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia @barszczonie bardzo lubię ten moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia (edytowane) No i zonk. Zapomniałem, że aero był świeżo czyszczony i prysnął mi resztką acetonu... Zmylem wszystko, położyłem podkład, bazę jeszcze raz, dałem nawet ciutkę matowego warnisza żeby sprawdzić czy światło na tym się jakoś nie rozproszy, ale niestety ślad po kleksie nadal jest widoczny - jedynie pod światło ale zawsze. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Myślę o położeniu sido, a na to fragmentu niepotrzebnej kalkomanii. Jakieś porady? Edit: generalnie będzie ta powierzchnia jeszcze trochę tyrana, ale nieznacznie. Potem położę mat już porządnie... Edytowane 21 Sierpnia przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia Zmyj cały panel od linii do linii, albo porządny szlif. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia @marek d ech, mam wrażenie, że moja szlifierka popsułaby to jeszcze bardziej. Dałem przezroczystą kalkę. Sądzę, że jest lepiej. Dziś puszczę jeszcze po tym marmurek, będzie lepiej, JAKOŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia Rety, trochę mnie dziś Corsair zmęczył... Najpierw usiłowałem popróbować sił w technice na lakier, bo mam wrażenie, że ten typ już tak ma, że powinien być styrany. Efekty po kilku próbach oznaczających mycie do czysta skutecznie mnie zniechęciły i zdecydowałem, że mój będzie tylko lekko zmęczony eksploatacją. Potem przytrafił się kleks z acetonu. Przezroczysta kalkomania względnie załatwiła sprawę, ale oczywiście nad nią też musiałem stosowanie popracować. Generalnie dzień oceniam do przodu, głównie z uwagi na fakt, że ja - entuzjasta postshadingu w wojence podjazdowej 'pre czy post' - zasmakowałem w zabawie aerografem poprzedzającej położenie bazy. Na czarnym podkładzie dałem białe szlaczki pod 'marmurek' i efekt mnie zadowolił. Ażeby i diabeł dostał swój ogarek, w ramach postshadingu dałem na ciemnym Navy blue bardzo rozrzedzoną biel w co większych/głębszych liniach podziału. Prawdę mówiąc bardzo jestem ciekaw co się będzie działo przy washu. Planuję coś jasnego, prawdopodobnie piaskowy. Dojdzie oczywiście trochę chippingu. Kolega@zaruk pytał na początku czy będzie fluid. No niestety nie... Spróbujemy gąbeczką pyknąć trochę zielonych plamek, ale to naprawdę symbolicznie. Aha, ta jopa za osłoną silnika to CA, połówki kadłuba się na dobranoc lekko rozszczelniły, będzie polerka... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Ciekawe, jak to będzie później wyglądało. Wyobrażam sobie, że krawędzie blach tworzyły zagłębienia, nieco bardziej zacienione, z więc ciemniejsze. W Ciebie są jaśniejsze; na pierwszych zdjęciach fajnie to wygląda bo przypomina kurz gromadzący się w tych miejscach. Patrzę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia No właśnie zastanawiałem się, co z tym fanem zrobić, bo Navy blue i tak jest ciemny... Często pryskam linie bardzo rozwodnioną czernią, ale w tym wypadku nie wiem, czy miałoby to sens... Ciemniejsze krawędzie podziału są na jaśniejszych powierzchniach - tu widać to na Intermediate blue. Cały dół też zrobiony jest, w ten sposób. Myślę, że więcej się wyjaśni co z tym zrobić jak dojdą kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Muszę przyznać że wygląda to bardzo ciekawie, idziesz mocno do przodu. A pamiętam jak broniłeś się przed skalą 1:48 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia Wielkie toto. Szukam teraz jakiegoś pleksi regalu cobym mógł go zawlec na strych i jeszcze wpasować pod te skosy i nie jest to łatwe. Z 72kami byłby doslownie mniejszy problem :))) ale Skala faktycznie mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia 5 godzin temu, kozborn napisał: No właśnie zastanawiałem się, co z tym fanem zrobić, bo Navy blue i tak jest ciemny... Mogłeś rozjaśnić środki paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia Teraz, zaruk napisał: Mogłeś rozjaśnić środki paneli. Tak, też mi to dziś przyszło do głowy, pewnie posiedzę dziś wieczorem nad tym, ale to naprawdę ultralekko bo nie chcę przydymić prześwitującego marmurka... Chcę też trochę rozjaśnić zwłaszcza te żebrowane części, może uda mi się lekko "podświetlić" krawędzie żeber... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia 15 godzin temu, kozborn napisał: biel w co większych/głębszych liniach podziału. 2 godziny temu, zaruk napisał: Mogłeś rozjaśnić środki paneli. Obie wersje przerabiałem na Spitach, nawet mi się podobało. Byle nie przedobrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia 7 godzin temu, kozborn napisał: Wielkie toto. Wielkie? Zrób Tamkę 1:32 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia (edytowane) Tak jakoś Kolega @marek d niechcący przypomniał mi, że lubiłem malowanie 'panelami'. Dlatego dziś popróbowałem się z tą techniką po dłuższej przerwie. Taśma w ruch. Górna kolista pokrywa jeszcze do przyciemnienia. Mam nadzieję, że udało się w ten sposób nieco zapobiec monotonii Navy blue a jednocześnie uwypuklić zróżnicowanie elementów skrzydła... W sumie to już powoli będziemy się szykować pod kalki i washe... Edytowane 22 Sierpnia przez kozborn 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 23 Sierpnia Autor Share Napisano 23 Sierpnia Żółty wash siadł całkiem nieźle na górnej powierzchni skrzydła, podobnie jak szary na dolnej (ale tylko na Intermediate blue, na bieli będzie niebieski). Sidolux uwypukla każdy pyłek, świeci się to jak przysłowiowe psie jajca, ech nie lubię zbytnio tego etapu pracy nad powierzchnią. Nie mogę doczekać się matowego warnizszowania po wszystkim. Dokupiłem też zestaw napisów eksploatacyjnych - okazuje się, że to kalki 'nowszej generacji', czyli te z filmem do zdjęcia. Jakieś wskazówki szczególne, bo jeszcze takich nie kładłem? Plus lekkie przerażenie ile tego jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia Po nałożeniu zostawić na co najmniej 24 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia @Xmen dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 7 godzin temu, kozborn napisał: Jakieś wskazówki szczególne, bo jeszcze takich nie kładłem? Zerknij w mój wątek warsztatowy Tempesta, tam pokazywałem swoje próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia Mam jeszcze taką zagwostkę, chciałbym w paru miejscach puścić trochę rdzawych nacieków. Zostawić rdzawą kropkę a potem przeciagnąć to pędzelkiem lub wacikiem zwilżonym thinnerem. Naturalnie nie chcę tym rozmazać bazy. Czy sidolux wystarcza, żeby przed tym zabezpieczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 6 minut temu, kozborn napisał: Mam jeszcze taką zagwostkę, chciałbym w paru miejscach puścić trochę rdzawych nacieków. Rdzawe naciski to domena konstrukcji stalowych. Na samolotach stali niewiele i raczej nierdzewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia Chciałem ledwie kilka punktów, ale może to nie najlepszy pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia Co do kalek. Po 24 godzinach od położenia użyj terpentyny i patyczkiem higienicznym delikatnie ścieraj. Film z kalki ładnie się wtedy roluje i schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia @Polosss sprawdzimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia Może przećwicz na boku najpierw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 37 minut temu, zaruk napisał: Może przećwicz na boku najpierw. A na wznak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi