artoor_k Napisano 30 Października 2008 Autor Share Napisano 30 Października 2008 Umyłem całkowicie okręt.Jutro jadę po jeszcze dwie farby Siennę paloną i brąz Van Dyke...uzupełnię te braki i spróbuję znów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 To faktycznie wygląda na krew i pierwszy raz tych dziurek Następnym razem zanim weżmiesz się za jakiekolwiek postarzanie zaciągnij model porządnie sido i daj mu ze 3 dni na wyschniecie. Potem możesz sie bez obaw zabawiać w "malowanie krwi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 Sido jest położony chyba ze trzy razy...jutro kupię jeszcze ze dwie farby żeby móc eksperymentować...i będę się starał zrobić to lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 Teraz próba sienny palonej.Proszę o ocenę czy tak może być: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPG Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Na moje niewprawne oko za dużo farby dajesz. Ma być mała plamka farby a potem ściągasz ją w dół pędzlem. Ja bym użył jakiegoś szerokiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 A na jaki lakier to wszystko dajesz? Ja zawsze lecę z zaciekami na satynowy (Vallejo MC Satin Varnish). Mała kropeczka, miękkim szerokim pędzlem w dół i git. Wychodzi zaciek z lekko rozmytymi krawędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 na sidoluks czyli na błyszczący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 A no właśnie, dlatego wszystko jest takie ostre, wyraziste i błyszczące. Jakbyś na to co masz dał na koniec lakier matowy/satynowy to by trochę zgasiło te zacieki, ale i tak byłby za ostre. Warto pokombinować z farbami olejnymi na różnych lakierach akrylowych, bo świat na sidoluxie się nie kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 coś jeszcze pokombinuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 ta czwarta od lewej najlepiej wyszła ale popróbuj na jakieś nie potrzebnej części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Na moje niewprawne oko za dużo farby dajesz. Dokładnie tak. Ślady eksploatacji tego typu powinny być delikatne - zwykle robi się to tak: - u nasady otworu kładziesz niewielką kroplę farby (lub kilka kropelek w różnych kolorach) - za pomocą pędzla lub wacika do czyszczenia uszu zaczynasz ją rozcierać pionowo (czyli tak, jak grawitacja na spółkę z deszczem układają zaciek) aż powstanie smuga przebarwienia, najszersza u nasady otworu i zwężająca się do dołu (i coraz mniej "rdzawa"). Spróbuj pierwszych kilka pociągnięć zrobić z-góry-na-dół żeby rozmazać kolor po kadłubie, a potem kilka z-dołu-do-góry żeby zaciek u nasady otworu był bardziej wyraźny niż na dole. - zasadą jest ABSOLUTNY brak ostrych krawędzi tej smugi - kolor brzegu zacieku musi w miarę płynnie przechodzić w kolor kadłuba - lepiej dać mniej farby niż za dużo - oleje artystyczne schną długo, więc masz duuużo czasu na eksperymenty (i zawsze możesz wszystko zetrzeć, jak Ci nie wyjdzie) - zacieki nie występują przy każdym otworze tak samo intensywne, przy niektórych czasem nie ma ich w ogóle, a czasem są ledwie widoczne. - jaskrawa rdza występuje stosunkowo rzadko, dobrym rozwiązaniem jest więc wyciśniecie na paletę (płytę CD) również brązu lub czarnego i wybełtanie ich z 'rdzą', żeby 'złamać' kolor na "brudną rdzę". Wybełtanie nie musi być dokładne - spróbuj nanosić zacieki w różnych odcieniach - będzie naturalniej wyglądało. Tyle na gorąco. Spróbuję w weekend wrzucić kilka fotek pokładu malowanego olejami tak, żeby wyglądał na "drewniany". Co prawda to nie zacieki z rdzy, ale technika kładzenia farb jest bardzo podobna. EDIT: Tu: http://www.modelshipgallery.com/gallery/ca/ijn/mogami-350-kk/kk-index.html masz przykład zacieków na modelu okrętu nawodnego. Nie jest to ideał, ale widać to "rozmycie" smugi o które mi chodziło. Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 ZzB dziękuję za tutorial W tym momencie tak to wygląda...oj dłuuuga droga mnie czeka...wygląda to znośnie z przymrużeniem oka ? Muszę nad rozmyciem popracować.To tutaj to siena palona...żeby zróżnicować zaciek dam chyba jeszcze brąz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 teraz to wygląda bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Dziękuję Treevill CD... A to strona druga.Brąz Van Dyke dodany na niektórych większych zaciekach.Jak to wygląda? Dość na dziś.Dobrej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Noooo, i o to właśnie chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 o teraz to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Very Good Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 No daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Dziękuję wam wszystkim cieszę się że jakoś to wyszło...coś jeszcze porobię przy tym ale nie za wiele.Czekają na mnie pozostałe szczegóły i uzupełnianie braków malarskich (o ile są a są na 100%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 jak wpadniesz kiedyś do wawy to daj znać, masz u mnie piwo za tego japońca obiecuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 krzychu onisk dzięki wielkie ale nie mówmy hop...to nie koniec i (odpukać w niemalowany pokład ) wiele może się stać na minus...Póki co karawana idzie dalej...Seiran już na wózku (zdjęcie zrobione w ten sposób by było jasne że wózek jest ażurowy a nie z kawałka klocka Poprawiłem też wschodzące słonko na kiosku i dopisałem I-401 (rzecz jasna "I" jest japońskie ).Zaczerniłem też otwór kotwiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 4 Listopada 2008 Autor Share Napisano 4 Listopada 2008 Dziś znów raport słowny bo tak naprawdę nic nowego się nie podziało Ponieważ oleje chyba wyschły (nie da się ich już rozmazać palcem) pociągnąłem zabezpieczającą warstwę lakieru a jutro pójdzie kolejna warstwa.Poprawiłem też braki malarskie.W tym momencie pracuję nad kołami ratunkowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 5 Listopada 2008 Autor Share Napisano 5 Listopada 2008 Przepraszam za posta pod postem , edytować umiem ale nie chciałem łączyć dwóch dni.Uporałem się z kołami ratunkowymi.Dziś lub jutro dorobię olinowanie i położę ostatnią warstwę matu. Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 no piknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi