Skocz do zawartości

Mig 21 PFM Eduard 1/48 „Aleja Migów”

Albatros

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem fanem tak zmęczonych maszyn, ale biorąc pod uwagę, że jest wzorowana na prawdziwym egzemplarzu, to model jest już genialny. brawo 👏. Czekam na więcej.

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, skarczu napisał:

A nie myślałeś, żeby ten fotel wystawić na jakimś festiwalu jako model w osobnej kategorii??? Wygraną masz w kieszeni 😉

Ja raczej nie jestem festiwalowy, jak jest jakaś wystawa w Krakowie lub okolicach to podjadę popatrzeć, ale żeby jakoś specjalnie jeździć to nie 😉 jako samodzielny eksponat to niestety trochę zginie, bo na zdjęciach makro wydaje się duże, ale w rzeczywistości jest małe dość… docelowo na pewno zamontuję go w Migu, myślę że suma takich detali zrobi większe wrażenie… nie wiem, może #zdążęnabytom, to się zastanowię czy go tam wystawiać 😉

Edytowane przez Albatros

18 minut temu, Bethor napisał:

To ciekawe co mówisz o wystawianiu i Bytomiu, ponieważ w tym roku był wystawiony bardzo podobny model. Nawet myślałem, że to Twój.

Tak jak pisałem w poście rozpoczynającym moją relację - to mój model „szkoleniowy”, na którym chciałem nauczyć się malować aerografem w ramach warsztatów „Aleja Migów” zorganizowanych w modelarni Agtom w Krakowie przez Kamila Trembacza. W czasie warsztatów Kamil robił swój model i na jego podstawie pokazywał poszczególne techniki, które my próbowaliśmy odtworzyć w swoich modelach. Warsztaty się skończyły rok temu, Kamil swój model też  skończył, i to właśnie jego model widziałeś w Bytomiu. Ja - wciąż korzystając ze wskazówek Kamila - kontynuuję prace do dziś, ale w związku z tym, że nie mam już takiej presji czasu jak podczas warsztatów (wtedy musieliśmy się dość sprężać, żeby nadążyć i przechodzić do kolejnych etapów), pracuję wolniej, dokładniej niż wcześniej i staram się też więcej dodawać już swoich rozwiązań czy detali, wraz z nabywaniem doświadczenia. Faktycznie te warsztaty i pomoc Kamila były dla mnie bezcenne, i bardzo się cieszę, że z początkowego okresu wielkiego stresu i ogromnej niepewności kiedy brałem aero do ręki i bałem się że zaraz coś popsuję, doszedłem już do etapu, kiedy bawię się już tym malowaniem i robię to coraz swobodniej. Tempo prac podczas warsztatów sprawiło też, że nie jestem zadowolony z wielu rzeczy, które zrobiłem (lub też nie, bo nie zdążyłem), ale faktycznie jakbym robił po swojemu to jeszcze siedziałbym w kokpicie 😜 więc z jednej strony staram się trochę nadrobić, ale z drugiej wiem, że to model szkoleniowy i był robiony częściowo na pół gwizdka. Mam tez nadzieję, że uda się kiedyś spotkać i pokazać razem wszystkie Migi, nad którymi wspólnie pracowaliśmy. 

• Like 2

• 2 months later...

Trochę czasu upłynęło i udało się popchnąć trochę temat Miga do przodu...

Przede wszystkim praktycznie zakończyłem weathering płatowca, położyłem ostatnią, trzecią warstwę olejów, wyciągając najwyższe nasycenia i cienie. W chwili obecnej samolot wygląda tak, jak widać postawiłem go już na kołach, o czym więcej za chwilę.

_DSC6259readySMALL.thumb.jpg.2bad98da2ad1cfcd90928f82f56e2a84.jpg

_DSC6258readySMALL.thumb.jpg.b5accf8b9b193893007c81d1ba585015.jpg

_DSC6271readySMALL.thumb.jpg.8da7063ae332afe78f29e06bc4e16378.jpg

_DSC6270readySMALL.thumb.jpg.abfa7d27ef814c1d1226ec301525f3cd.jpg

Jak widać sporo zadziało się w obrębie kabiny - zdjąłem już maski oszklenia, domalowałem białe krawędzie na obrzeżach szyb. Szyby będą jeszcze trochę brudzone, na razie są lekko przymglone, ale chciałbym im jeszcze nadać nieco żółtawo-brązowy nalot. Nie wiem jeszcze jak to zrobić, będę robił testy. Wkleiłem też i pomalowałem uszczelkę owiewki. Do środka powędrował już gotowy fotel, który prezentowałem wcześniej. W tym obszarze zostało jeszcze wykonać i wkleić celownik oraz czeka mnie jeszcze spora rzeźba z wewnętrzną stroną owiewki wraz z siłownikiem. 

_DSC6261readySMALL.thumb.jpg.e09d7db9de7a4f63e9cd87a057018a33.jpg

_DSC6269readySMALL.thumb.jpg.7d6e06310b586f337a7606231fd16c21.jpg

_DSC6330readySMALL.thumb.jpg.4f0584809e9cfa0c21da3c831d8c8408.jpg

Najwięcej pracy było w sumie z podwoziem, mimo, że wydawało mi się, że koła mam już przygotowane na gotowo. Jednak gdy przymierzałem się już do ich wklejenia, to jakoś nie mogłem odpuścić tych wnęk podwozia. Niby użyłem części żywicznych Eduarda, ale jak na nie patrzyłem, to wciąż uważałem, że wymagają sporo poprawek. Niestety było na to już za późno, więc starałem się podorabiać tyle ile było to możliwe we wklejonych i pomalowanych elementach. Udało się dorobić trochę przewodów, które trochę nadały trzeciego wymiaru ty bezsensownym eduardowskim płaskorzeźbom, które wyglądają po prostu źle. Dodałem też zapinki do tych kabli, oraz dość charakterystyczne "wtyczki". Do tego wykorzystałem łączniki przewodów ANYZ. Przy przewodach dojdą jeszcze dwa elementy z blaszki, czekam na wytrawienie. Dodałem też dość charakterystyczny szary pokrowiec na jednym z żółtych przewodów we wnęce, Eduard w ogóle go nie uwzględnił. Wkleiłem też siłowniki i osłony goleni. Po wklejeniu podwozia mogłem też wkleić zewnętrzny zbiornik paliwa, hamulec aerodynamiczny i pylony uzbrojenia.

_DSC6281readySMALL_.thumb.jpg.0f00eac11ae9898fc7b8aaafa99f8a3b.jpg

_DSC6286readySMALL_.thumb.jpg.9f5f7559e23b4c4f83903b8dba85b0bb.jpg

_DSC6287readySMALL_.thumb.jpg.c45cd1dac01231fe15d636a0cab65477.jpg

_DSC6288readySMALL_.thumb.jpg.4f160f34f20ae7c54b11fad575b81d3f.jpg

_DSC6289readySMALL_.thumb.jpg.3762e7f0e0937219e61d69687582f607.jpg

_DSC6298readySMALL_.thumb.jpg.f5b696f8ff136b7c6c0de21e68502ba6.jpg

_DSC6321readySMALL_.thumb.jpg.de994ff4af84560e684a26bace6fa6b6.jpg

Trochę pracy czekało też na mnie w przedniej wnęce. Dodałem  przewody z zapinkami i łącznikami oraz dość charakterystyczną konstrukcję. Ten element Eduard przewidział w zestawie "waloryzacyjnym" z blaszki fototrawionej, ale to był jakiś żart. Całość wyskraczowałem zatem sam. W tych rejonach czeka na mnie jeszcze wykonanie klap wnęk podwozia wraz z siłownikami. Te siłowniki myślę, że wzbogacą jeszcze trochę ścianki wnęk, dzięki czemu całość już może nie będzie wyglądała źle. Od spodu czeka jeszcze antena identyfikacji "swój-obcy" oraz anteny pod skrzydłami.

_DSC6284readySMALL.thumb.jpg.5e727c4cf0078ce0592b5ff79cddb737.jpg

Kolejna nowość dla mnie - zabrałem się już także za wykonanie podstawki. Tutaj pozwoliłem sobie na pewną zmianę w stosunku do oryginału, ale uznałem, że postawienie Miga po prostu na trawniku - tak jak jest eksponowany w MLP, będzie mało ciekawe. Zdecydowałem się wykonać fragment pasa startowego, natomiast wciąż trzymam się blisko oryginału, ponieważ wzoruję się na płytach oryginalnego pasa startowego lotniska Rakowice - Czyżyny, należącego do MLP. Jako instruktaż traktuję filmy mistrza NightShifta, wykorzystałem korek pokryty szpachlą do drewna. Dodatkowo wykonałem też charakterystyczne dla krakowskiego pasa startowego łaty z asfaltu, do ich wykonania wykorzystałem pastę ModellersWorld. Dyletacje wypełniłem ziemią z trawnika, utrwaloną klejem Solution, również z ModellersWorld. Na ten moment jestem gotowy do sadzenia trawy i innej roślinności w szczelinach pomiędzy betonowymi płytami. Całość jest osadzona w "pudełku", które wykonałem z czarnej matowej plexi i wypełnionym styrodurem. 

_DSC6332readySMALL.thumb.jpg.657dbf26f69d5e23126848282f907fca.jpg

_DSC6334readySMALL.thumb.jpg.cbc2a5e23ce184775b322dd8c214eef2.jpg

• Like 21

Czy mógłbyś wrzucić fotki tego pomnikowego miga? Proszę o to, ponieważ - mimo całkowitego osłupienia poziomem Twojej pracy - nie mogę oprzeć się wrażeniu, że na poprzednim etapie model bardziej mi się podobał. Te obecne zabiegi, duże ilości spływającego i zasychającego brudu, są dla mnie nieco przejaskrawione. Oczywiście jestem przekonany, że z Twoim wyczuciem koloru i światła wszystko to, co zrobiłeś jest odbiciem stanu, w jakim obecnie znajduje się ten samolot. Więc, jeśli to nie problem, proszę jak na wstępie.

• Like 1

4 godziny temu, zaruk napisał:

Czy mógłbyś wrzucić fotki tego pomnikowego miga? Proszę o to, ponieważ - mimo całkowitego osłupienia poziomem Twojej pracy - nie mogę oprzeć się wrażeniu, że na poprzednim etapie model bardziej mi się podobał. Te obecne zabiegi, duże ilości spływającego i zasychającego brudu, są dla mnie nieco przejaskrawione. Oczywiście jestem przekonany, że z Twoim wyczuciem koloru i światła wszystko to, co zrobiłeś jest odbiciem stanu, w jakim obecnie znajduje się ten samolot. Więc, jeśli to nie problem, proszę jak na wstępie.

Dziękuję 🙂 Oczywiście, tutaj kilka przykładów, pokazuję lewą stronę, bo tutaj w sumie najwięcej pracowałem. Przy końcowej galerii mam w planach wykonać kilka/naście zestawień modelu i jego fragmentów z odpowiadającymi zdjęciami rzeczywistej maszyny.

_DSC1935small.thumb.jpg.6cca54a489f92b8d27561dd9b074ae3c.jpg

_DSC1936small.thumb.jpg.add1d956861f225a32be299b36bcddaa.jpg

_DSC2016small.thumb.jpg.ae29e35396eead13b39496bea1fda056.jpg

_DSC2017small.thumb.jpg.94b04b0b8be97bb2010b142cfd64be28.jpg

_DSC2013small.thumb.jpg.1c36cb38ce1945d40475177274c0edae.jpg

@barszczo @Grzes bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

• 2 weeks later...
Mały update prac...

Wciąż działam w okolicach wnęk podwozia. Małe porównanie części Eduarda z zestawu waloryzacyjnego - druk 3D oraz mój skracz z rurek Albion Alloys, igły lekarskiej, Cable Connectors ANYZ i drutu cynowego 0,25. Siłownik ma długość 12 mm. W pokrywach komór dodałem tylko zawiasy i kilka detali z resztek części fototrawionych. Niestety w tych rejonach ciężko usunąć raster i artefakty druku...

_DSC7542readySMALL.thumb.jpg.7315cf918b172e301eeea47a530833d6.jpg

_DSC7544readySMALL.thumb.jpg.f85c366b518af278978c67f42cdfaf79.jpg

Troszkę też działam przy podstawce. jako, że nie chcę, żeby podstawka wyglądała jak makieta PIKO z lat 80 z trawą z wykładziny, postanowiłem zróżnicować troszkę florę wyrastającą ze szczelin i pęknięć płyt lotniska. Ponadto zawsze lubiłem malarstwo niderlandzkie i Jana van Eycka i zawsze fascynowały mnie te bogate w najdrobniejsze koniczynki łąki na obrazach starych mistrzów. Zaprojektowałem i zleciłem więc wytrawienie liści babki oraz mlecza, myślę, że ładnie wzbogacą rosnącą ze szczelin trawę, za którą się niebawem zabieram.

_DSC7546readySMALL.thumb.jpg.af4f1413de1f88bb019af9f619ec6649.jpg

_DSC7545readySMALL.thumb.jpg.01c60587ec7c73102956c66244ccddb5.jpg

_DSC7547readySMALL.thumb.jpg.46e15cbf8cef9c4729859ea2a5ac9832.jpg
Edytowane przez Albatros
  • Like 7

4 minuty temu, Albatros napisał:

Dziękuję, no niby blisko, a wciąż strasznie daleko 😄

Wiem o czym mówisz. Robisz, robisz, robisz, końca nie widać. Przyklejasz jakąś pierdółkę i nagle olśnienie - przecież to była ostatnia część. Ten moment uwielbiam :D .

• Like 1

8 minut temu, barszczo napisał:

Wiem o czym mówisz. Robisz, robisz, robisz, końca nie widać. Przyklejasz jakąś pierdółkę i nagle olśnienie - przecież to była ostatnia część. Ten moment uwielbiam :D .

No tak, tylko jak sobie teraz jeszcze pomyślę… pomalowanie i wklejenie tych siłowników i klap, klapy z przodu, anteny, sporo skraczu w owiewce, sporo malowania w owiewce, celownik, na koniec jeszcze odgromniki i zasobnik spadochronu, który jest gotowy, ale trzeba pomalować i wkleić, trawa i malowanie podstawki no i na koniec jeszcze chcę na podstawkę wrzucić porzucony zbiornik paliwa, więc tu też jeszcze trochę roboty i skraczu… ufff…

2 godziny temu, Albatros napisał:
 Zaprojektowałem i zleciłem więc wytrawienie liści babki oraz mlecza, myślę, że ładnie wzbogacą rosnącą ze szczelin trawę, za którą się niebawem zabieram.

Regularnie podlewaj i będzie dobrze.

• Like 2