halset Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Udało się dobrnąć do końca. Takie krótkie podsumowanie: model wyprodukowany przez firmę Takom, figurki załogantów FC Model Trend (kolega we włazie wieży został "odrobinę" przerobiony, tzn. otrzymał nowe buty, głowę, dłonie, butelkę wody i nową kurtkę), baba z Mantis Miniatures, większość bambetli to druk 3d (spora część gratów projektowana przeze mnie), trochę green Stuffu i jakieś drobiazgi. Strasznie się ten projekt dłużył, cieszę się że mam go za sobą Figurek nie potrafię niestety malować więc wyszło jak wyszło, zdjęcia niestety robione telefonem bo nie mam innej możliwości. Postarane na 15% 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca Jestes pewien że taka żywa zieleń na pustyni występuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 11 Marca Autor Share Napisano 11 Marca 3 minuty temu, patrykd napisał: Jestes pewien że taka żywa zieleń na pustyni występuje Tutaj zdjęcia oryginału 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Też bym chciał tak NIE UMIEĆ malować figurek... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Buur-Hakaba, chyba literkę zjadłeś, ale to nic. Bo model jak zwykle ma klimat. Super zrobiony, ciekawa scenka, niebanalna. A komórką jak widać też można zrobić super zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca 15 minut temu, copycat napisał: Buur-Hakaba, chyba literkę zjadłeś, ale to nic. Bo model jak zwykle ma klimat. Super zrobiony, ciekawa scenka, niebanalna. A komórką jak widać też można zrobić super zdjęcia. Hm, może to po polskiemu Buur-Hakaba jest poprawnie. Ja prosty chłop ze wsi, nie znam się i zerżnąłem z Wiki 1 do 1: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2013_02_27_Buur-Hakba_g_(8550039357).jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Mi google poprawiło, może obie nazwy są poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca Może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Doskonały model. Świetna scenka. Malowanie figurek dla mnie rewelacja. Z tym nieumieniem to taki Twój żart oczywiście. Bardzo mi się podoba za wyjątkiem jednej drobnej rzeczy. Nie podoba mi się antena. Spójrz na swoje drugie zdjęcie i znajdź tam antenę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca 8 minut temu, Endrju napisał: Doskonały model. Świetna scenka. Malowanie figurek dla mnie rewelacja. Z tym nieumieniem to taki Twój żart oczywiście. Bardzo mi się podoba za wyjątkiem jednej drobnej rzeczy. Nie podoba mi się antena. Spójrz na swoje drugie zdjęcie i znajdź tam antenę. Jak można jaśniej to będę wdzięczny Chodzi o to, że zbyt gruba, czy zbyt prosta? Co do figurek to głównie chodziło mi o twarze, na zdjęciach wyglądają w miarę ok przez korzystne oświetlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Mega koko jumbo i do przodu. Jak zawsze na poziomie. Ten na froncie,to pewnie mu od dieasla/ciepła otoczenia ryjka wykrzywiło. Gratki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca 2 godziny temu, halset napisał: Jak można jaśniej to będę wdzięczny Chodzi o to, że zbyt gruba, czy zbyt prosta? Powiedzmy, że mi się wydaje, że jest za gruba. Nie wykluczam, że może tak na zdjęciach wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 12 Marca Autor Share Napisano 12 Marca 13 minut temu, Endrju napisał: Powiedzmy, że mi się wydaje, że jest za gruba. Nie wykluczam, że może tak na zdjęciach wygląda. Anteny to zawsze u mnie jest temat... Tu wykorzystałem zestaw Abera do T-55, tylko zamiast aberowskiego drutu, w ramach eksperymentu dałem kawałek struny gitarowej, odrobinę cieńszy od tego co Aber daje. Kiedyś robiłem anteny z rozciągniętych ramek, ale po dłuższym czasie zawsze zaczynały się giąć i wyglądało to kiepsko. Jeśli ktoś ma jakieś dobre rady co do anten to chętnie wypróbuję czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca (edytowane) Nie chcę twierdzić, że mój pomysł na anteny jest lepszy. Jest inny. Czy lepszy to tu już ocena należy do innych. Ja ostatnio robię anteny z cienkiego drutu miedzianego o średnicy 0,2 lub 0,3 mm. Drut miedziany łatwo się gnie. Żeby go dokładnie wyprostować trzeba docięty na wymiar kawałek drutu porolować na macie za pomocą drewnianego klocka tak jak się roluje plastelinę. Na modelu drut też się gnie więc wymyśliłem ostatnio, żeby anten nie wklejać tylko wciskać w odpowiedni otwór w wieży a przed kolejną prezentacją, wystawą ponownie go wyprostować na macie. Ale najważniejsze to chyba kolor. Zauważyłem, że wielu kolegów maluje anteny na czarno przez co są bardzo widoczne. Anteny według mnie trzeba pomalować jaśniejszym kolorem żeby nie rzucała się w oczy. Ja ostatnio maluję anteny za pomocą farby Mr Metall Color MC 214 Dark Iron. Dla tych którzy nie znają tej farby wyjaśnię, że dany element maluje się pędzlem nie zważając na grubość warstwy farby. Po zaschnięciu farby (po kilku minutach) biorę stary krótko ostrzyżony pędzel (taki kwacz) i usuwam wierzchnią warstwę farby (łatwo schodzi) spod której wychodzi piękna metaliczna powłoka. Jeśli ktoś tej farby nie testował to polecam to zrobić. Ewentualnie możesz w moim podpisie znaleźć skrót do galerii mojego Crusadera w 1:72. Od razu uprzedzam, że to nie jest jeszcze szczyt możliwości. Wkrótce skończę Cromwella w 1:72 to zapraszam tam do obejrzenia. Może coś Cię z mojej metody zainspiruje do dalszych poszukiwań. Edytowane 12 Marca przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Świetny czołg, bardzo fajnie obładowany i te zwisające kostki ERA... miód. I oczywiście bardzo dobra kompozycja całej pracy - czaka laka smak Afryki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca Dobre to jest w szczególe i w całości. Kolorystyka ekstra. Figurki mi się podobają- ja jeszcze bardziej nie umiem. Woodland bardzo udany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 13 Marca Share Napisano 13 Marca (edytowane) Struny masz cieńkie to 8ki. Są 9 i 0.10 tak zwane struna E1 więc 8 lub 9 maks. Stary sprawdzony sposób. Szkoda kasy na abera druciki,pręciki. Zawsze były na sztuki,słabej jakości struny Presto z gdańska. Zawsze w muzycznych można obadać. Ernie ball są pakowane-jakosciowo dobre struny ale cena. Sam chce wykorzystać do teciuchy z strun, ale zastanawamiam sie jaka z owijką przypasi rozmiar przy 72 skali na holowniczą line. Edytowane 13 Marca przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca @halsetnie wiem czy to ten sam ale wydaje mi się, że go widzialem dzisiaj na żywo na Festiwalu Modelarskim w Bytomiu. Pięknie wygląda na żywo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca 8 godzin temu, LuckyStrike napisał: @halsetnie wiem czy to ten sam ale wydaje mi się, że go widzialem dzisiaj na żywo na Festiwalu Modelarskim w Bytomiu. Pięknie wygląda na żywo. Ano ten sam. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Byłem. Widziałem. Na żywo wygląda dużo lepiej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 20 Kwietnia Share Napisano 20 Kwietnia Badziewnik na rufie robi robotę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 21 Kwietnia Share Napisano 21 Kwietnia fantastyczna scenka rodzajowa! Już sam model wyglądał świetnie, ale całość to po prostu złoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi