abtb Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) Zgodnie z niedzielnym zwyczajem podaję do porannej kolejną galerię. Dziś kolejny "śledź" - tym razem w malowaniu niemieckim, w kamuflażu NORM 83. Co prawda nie podoba mi się ten kamuflaż bo ciemny on i paskudny jak niemiecka dusza i kurz na nim widać Ale zrobiłem bo trzeba mieć w kolekcji, a poza tym lud (z Piły) pożąda. Przed galerią właściwą jedna fotka w "sprawie" żeby nie było kręcenia nosem: A teraz bohater dzisiejszej galerii: Lockheed F-104G Starfighter, Jagdbombergeschwader 34 "Allgäu" , lotnisko Memmingen, lata 80-te XX wieku, RFN I to jakby tyle Edytowane 31 Marca przez abtb 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Niedziela bez rybki to nie niedziela! Kolejny fajny śledzik Doczepić by się można było do strrrasznie grubych kalek, może przy następnym takim przypadku wartałoby je zalakierować i przeszlifować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca A mnie ten germański kamuflaż mocno leży, kolorystycznie przypomina późno wojenne odcienie Luftwaffe. Bardzo fajny jest . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca 1 minutę temu, jachud3 napisał: wartałoby je zalakierować i przeszlifować? Zalakierowane to one są. I to nawet dwa razy. A grube kalki to niestety urok japońskich producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) 2 godziny temu, abtb napisał: Co prawda nie podoba mi się ten kamuflaż bo ciemny on i paskudny... Mnie się w tym kamuflażu bardzo podoba i nie ma co ubolewać, bo ładnie wyszedł 2 godziny temu, barszczo napisał: A mnie ten germański kamuflaż mocno leży, kolorystycznie przypomina późno wojenne odcienie Luftwaffe. Mam podobne odczucia Edytowane 31 Marca przez Rafał B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) Malowanie nietypowe jak na śledzia ale podoba mi się taki rodzyek w beczce śledzi. Lud z Sobótki domaga się włączenia licznika żebyśmy setnego egzemplarza i okazji do świętowania nie przegapili. Edytowane 2 Kwietnia przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Jak zawsze piękny model 104 zbudowałeś. Wzięło Cię na teśledzie i to mnie cieszy bo wreszcie poza mnà jest jeszcze ktoś kto lubi Starfightery i buduje ich miniatury. Aktialnie masz chyba największą sklejoną w Polsce kolekcję 104 w 72. Może teraz zrób kilka w nietypowych malowaniach ? Tak dla urozmaicenia ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) Prawdę mówiąc chciałem sobie jednego "śledzia" skleić ale co zajrzę na forum to Tomasz pokazuje nowego i cały entuzjazm ulatuje jak dym z papierosa. Po co sobie porutę robić jak w tym temacie już pozamiatane. Edytowane 31 Marca przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 5 godzin temu, abtb napisał: nie podoba mi się ten 5 godzin temu, abtb napisał: "śledź" 5 godzin temu, abtb napisał: bo ciemny on i paskudny Jak ja się z Kolegą tym razem serdecznie zgadzam, i to bez żadnych manipulacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 52 minuty temu, Xmen napisał: Prawdę mówiąc chciałem sobie jednego "śledzia" skleić ale co zajrzę na forum to Tomasz pokazuje nowego i cały entuzjazm ulatuje jak dym z papierosa. Po co sobie porutę robić jak w tym temacie już pozamiatane. Nie masz czym się przejmować i frustrować. Bierzesz model F-104 z Hasegawy i go normalnie sklejasz. Tak samo jak robi to Tomek. Nie ma w tym żadnej filozofii i chętnie zobaczę 104 w Twoim wykonaniu wiec do boju i byka z rogi łap ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 6 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Nie masz czym się przejmować i frustrować. Bierzesz model F-104 z Hasegawy i go normalnie sklejasz. Tak samo jak robi to Tomek. Nie ma w tym żadnej filozofii i chętnie zobaczę 104 w Twoim wykonaniu wiec do boju i byka z rogi łap ! Aż takim ryzykantem nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Ja jestem pod wrażeniem ogromnej kolekcji 104 Tomka i to w jednej skali 1/72. Ja się nastawiłem na skalę 1/48 ale moja kolekcja będzie inna bo oparta o malowania okazjonalne, jubileuszowe. Jakoś typowe malowania mnie nie porywają ale specjalne już tak jednak nie będę się z Tomkiem mierzył w kwestii ilościowej kolekcji moich 104 :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 3 minuty temu, Xmen napisał: Aż takim ryzykantem nie jestem. Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. Poprostu spróbuj zrobić model 104 i tyle. Najwyżej nie do końca się uda ale nie zakładaj, że nie dasz sobie z nim rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Ten kamuflaż nie jest taki brzydki. Model wykonany na wysokim poziomie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 7 minut temu, mig napisał: Ten kamuflaż nie jest taki brzydki. Model wykonany na wysokim poziomie Tomek osiągnął mistrzostwo w sklejaniu modeli samolotu F-104 Starfighter :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Bardzo mi się podoba. Chyba sobie kupię Hasegawę 1/72 i szybko zrobię :). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 8 minut temu, kowal76 napisał: Bardzo mi się podoba. Chyba sobie kupię Hasegawę 1/72 i szybko zrobię :). Zrób takiego ale w 48, będziesz miał do kompletu ze104C z Hasegawy :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 7 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Zrób takiego ale w 48, będziesz miał do kompletu ze104C z Hasegawy :). Mam, ale wesję J i chyba da się zrobić G, ale kalek ni mam :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 3 minuty temu, kowal76 napisał: Mam, ale wesję J i chyba da się zrobić G, ale kalek ni mam :). Wersja J to produkowana na licencji w Japonii wersja G. Kalkomanie kupisz z Model Makera (dwa fajne okazjonalne) a elementy kokpitu z Quinty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) 54 minuty temu, kowal76 napisał: Mam, ale wesję J i chyba da się zrobić G, ale kalek ni mam :). Dokładnie tak jak mówi Staryfajter, zrobisz wersję G z J bez problemu. Kalki to nie problem, przebieraj : https://www.mojehobby.pl/catalog/Kalkomanie.html?search_attr_1=1%3A48&search_keywords=F+104&start=0 Edytowane 31 Marca przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Dziękuję wszystkim za opinie i uwagi Bardzo mi miło, że po raz 33-ci "śledź" przypadł do gustu oglądającym W dniu 31.03.2024 o 12:47, Endrju napisał: Lud z Sobótki domaga się włączenia licznika Dziś włączam - startuję z warsztatem "śledzi" nr 34; 35; 36 W dniu 31.03.2024 o 17:27, kowal76 napisał: Mam, ale wesję J i chyba da się zrobić G, W dniu 31.03.2024 o 18:20, barszczo napisał: Dokładnie tak jak mówi Staryfajter, zrobisz wersję G z J bez problemu. W dniu 31.03.2024 o 17:33, Staryfajter1954 napisał: Wersja J to produkowana na licencji w Japonii wersja G. Chleba i igrzysk Chleb mam, na igrzyska się jakoś wproszę - ba, będę się pchał na sam przód żeby zobaczyć o czym piszecie Ja wiem, że wieść gminna niesie, że "J" to niby wersja licencyjna "G" i pewnie nie ma takiej dźwigni którą można by to było podważyć, jednak zwracam uwagę na dwa drobne detale: - wersja G miała wzmocnioną konstrukcję i mocniejszy silnik co skutkowało tym, że pojawiły się szersze opony podwozia głównego i trochę dłuższa dysza. Nowy rozmiar opon wymusił powstanie przetłoczeń na pokrywach podwozia głównego, żeby szersza opona nie utrudniała zamknięcia pokryw podwozia. - wersja C wniosła do konstrukcji zwiększenie możliwości przenoszenia Sidewinderów poprzez dodanie pod kadłubem tzw. katamarana - duży element mocowany pod kadłubem składający się z dwóch prowadnic i mocowania. Element ów był niezbyt chętnie używany przez pilotów USAF gdyż powodował zwiększenie oporów powietrza. Podobna konstrukcja (przeze mnie osobiście zwana "japońskim katamaranem" ) pojawiła się pod wersją J i jest widoczna na bardzo wielu zdjęciach Eiko. Natomiast wersja G ma dwa niezależne podkładłubowe węzły mocowane bezpośrednio do kadłuba Tak więc ja bardzo chętnie popatrzę na budowę G z J. Wspomnę na zakończenie o takiej małej ciekawostce - Hasegawa pakuje dwa pudła CF/J i G/S, nie pakuje natomiast J/G - ciekawe dla czego (a przecież to chyba to samo ) Edytowane 1 Kwietnia przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, abtb napisał: Dziękuję wszystkim za opinie i uwagi Bardzo mi miło, że po raz 33-ci "śledź" przypadł do gustu oglądającym Dziś włączam - startuję z warsztatem "śledzi" nr 34; 35; 36 Chleba i igrzysk Chleb mam, na igrzyska się jakoś wproszę - ba, będę się pchał na sam przód żeby zobaczyć o czym piszecie Ja wiem, że wieść gminna niesie, że "J" to niby wersja licencyjna "G" i pewnie nie ma takiej dźwigni którą można by to było podważyć, jednak zwracam uwagę na dwa drobne detale: - wersja G miała wzmocnioną konstrukcję i mocniejszy silnik co skutkowało tym, że pojawiły się szersze opony podwozia głównego i trochę dłuższa dysza. Nowy rozmiar opon wymusił powstanie przetłoczeń na pokrywach podwozia głównego, żeby szersza opona nie utrudniała zamknięcia pokryw podwozia. - wersja C wniosła do konstrukcji zwiększenie możliwości przenoszenia Sidewinderów poprzez dodanie pod kadłubem tzw. katamarana - duży element mocowany pod kadłubem składający się z dwóch prowadnic i mocowania. Element ów był niezbyt chętnie używany przez pilotów USAF gdyż powodował zwiększenie oporów powietrza. Podobna konstrukcja (przeze mnie osobiście zwana "japońskim katamaranem" ) pojawiła się pod wersją J i jest widoczna na bardzo wielu zdjęciach Eiko. Natomiast wersja G ma dwa niezależne podkładłubowe węzły mocowane bezpośrednio do kadłuba Tak więc ja bardzo chętnie popatrzę na budowę G z J. Wspomnę na zakończenie o takiej małej ciekawostce - Hasegawa pakuje dwa pudła CF/J i G/S, nie pakuje natomiast J/G - ciekawe dla czego (a przecież to chyba to samo ) Dzięki za uzupełnienie i rozwinięcie mojego komentarza. Fakt pozostaje faktem, że różnice pomiędzy wersjami G i J nie są wielkie i bez problemu można przerobić J na G. Wersja J jeszcze dodam od siebie, że miałą fotel Lockheed C-2 a G zarówno C-2 jak i Martin Baker MB GQ-7A. Dodam Dodatki do wersji G produkuje bodajże firma Aires oraz Quinta Studio. Eduard. Edytowane 1 Kwietnia przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia 1 godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Dodatki do wersji G produkuje bodajże firma Aires oraz Quinta Studio. Eduard I owszem - fotele, koła, blachy do wnętrza, dyszę można nabyć bez problemu. Problem jest z pokrywami podwozia - tego nikt nie robi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 20 minut temu, abtb napisał: I owszem - fotele, koła, blachy do wnętrza, dyszę można nabyć bez problemu. Problem jest z pokrywami podwozia - tego nikt nie robi. Przecież można dość łatwo zeszlifować te wypukłości bez szkody dla samych pokryw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi