Vieh_san Napisano 26 Kwietnia Share Napisano 26 Kwietnia Dłubię od jakiejś chwili Mi-6 z Amodela, na pudełku oznaczoną jako "wczesna wersja". Ogólnie kupując myślałem o polskiej wersji, tylko po to żeby się dowiedzieć, że to była ta "późna" wersja. Zauważyłem, że zewnętrznie różni się łopatami wirnika głównego (które mógłbym właściwie spróbować zaprojektować i wydrukować, albo wystrugać z tych co są), ma też płaskie przeszklenie nosa (jest w zestawie), więcej różnic nie zauważyłem. Jeśli tak naprawdę to tylko kwestia łopat, to będę starał się zrobić Polską wersję. Proszę wypowiedzcie się na ten temat. Ogólnie sam zestaw nie jest dla tych co nie lubią szlifować ;D, ale kto zna Amodel to wie... Same połówki kadłuba i belki ogonowej były zwichrowane, trochę trzeba było naciągać i uzupełniać ubytki glutem z ramek. Każdy otwór na okienka musiał być wyszlifowany żeby wszystko jako tako pasowało. Poza tym dużo nadlewek i kilka miejsc gdzie plastik był niedolany. Nad wnętrzem się nie rozwodziłem za dużo, bo luk będzie zamknięty, a przez te okienka nic nie będzie widać. Pocieniłem też na tę chwilę wydechy. No jest luj, reszta Miłów powinna móc się pod nim schować ;D 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Kwietnia Share Napisano 26 Kwietnia gratuluje zamozaparcia wiem, co to jest amodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Kwietnia Share Napisano 26 Kwietnia Stara gwardia z LPR - już dziś na emeryturze - latała tymi kolosami w Leźnicy Wielkiej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Kwietnia Share Napisano 26 Kwietnia 34 minuty temu, Vieh_san napisał: będę starał się zrobić Polską wersję. Wspaniale! Malowanko już wybrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Kwietnia Share Napisano 26 Kwietnia Patrzę i ja, mam sentyment do tego wiatraka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Kwietnia Autor Share Napisano 27 Kwietnia 8 godzin temu, Grzes napisał: Wspaniale! Malowanko już wybrane? Trochę mnie kusi ten INSTAL żeby nie był po prostu cały zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia 8 godzin temu, barszczo napisał: Patrzę i ja, mam sentyment do tego wiatraka . Też miałem sentyment do tego wiatraka dopóki nie poleciałem nim na jakieś ćwiczenia. Sentyment został ze mnie po prostu wytrząśnięty. Cała konstrukcja mocno pracuje w trakcie lotu a szczególnie przy lądowaniu z zawisu. Jak dla mnie wrażenia z lotu były bardzo nieprzyjemne. Nie zmienia to faktu, że również chętnie będę podglądał tę budowę. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia 34 minuty temu, Endrju napisał: Też miałem sentyment do tego wiatraka dopóki nie poleciałem nim na jakieś ćwiczenia. Sentyment został ze mnie po prostu wytrząśnięty. Cała konstrukcja mocno pracuje w trakcie lotu a szczególnie przy lądowaniu z zawisu. Jak dla mnie wrażenia z lotu były bardzo nieprzyjemne. Andrzeju, masz we mnie oddanego miłośnika Twoich militarnych opowieści 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia 57 minut temu, Vieh_san napisał: Trochę mnie kusi ten INSTAL żeby nie był po prostu cały zielony. I to jest, proszę Kolegi bardzo ciekawy kierunek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Kwietnia Autor Share Napisano 27 Kwietnia Dzięki wszystkim za słowa otuchy ;D Następną różnicą, którą zauważyłem jest to, że drugie okno na lewej burcie licząc od przodu w naszym było kwadratowe, a w modelu jest okrągłe. Na szczęście to okno też jest w zestawie, tylko będę musiał wyciąć otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Godzinę temu, Grzes napisał: Andrzeju, masz we mnie oddanego miłośnika Twoich militarnych opowieści Oj tam, oj tam takie tam wymądrzania się ale miło usłyszeć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia 2 godziny temu, Vieh_san napisał: Trochę mnie kusi ten INSTAL żeby nie był po prostu cały zielony. 1 godzinę temu, Grzes napisał: I to jest, proszę Kolegi bardzo ciekawy kierunek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Jak sobie przypomnę swojego... to aż chciało by się powiedzieć, że mi Cię żal ale nie będę łgał tak publicznie. Trzymam kciuki i zasiadam na widowni Ja bym się nad instalem pochylił... Jak potrzebujesz fotek zestawu późnego to pisz 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Tak okiem rzuciłem w sieci i model nawet jest dostępny https://www.mojehobby.pl/products/Mil-Mi-6-Soviet-helicopter-late-version.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Kwietnia Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2 godziny temu, Mitrandir napisał: Jak sobie przypomnę swojego... to aż chciało by się powiedzieć, że mi Cię żal ale nie będę łgał tak publicznie. Trzymam kciuki i zasiadam na widowni Ja bym się nad instalem pochylił... Jak potrzebujesz fotek zestawu późnego to pisz Spoko, dzięki 2 godziny temu, Grzes napisał: Tak okiem rzuciłem w sieci i model nawet jest dostępny https://www.mojehobby.pl/products/Mil-Mi-6-Soviet-helicopter-late-version.html No jak tego kupowałem to nie było, ale wydaję się, że faktycznie tak naprawdę to łopatami się różni głównie, nawet przejrzałem instrukcję tam i wygląda tak naprawdę identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Cześć! To i ja popatrzę! Pamiętam, jak czytałem w "Młodym Techniku" zdaje się o transporcie ciężkich "przedmiotów" przez Instal. To było koło roku 1986... Od tamtego czasu Mi-6 ma u mnie szczególne miejsce... Także życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Jak Instal, to Instal : Zdjęcia z teki Wacława Hołysia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia 1 godzinę temu, barszczo napisał: Czytałem gdzieś w sieci, że po ustawieniu tego MiGa na ziemi został uruchomiony i wystartował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia 4 godziny temu, barszczo napisał: Jak Instal, to Instal : I do tego "Jagiełło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia W dniu 27.04.2024 o 07:40, Vieh_san napisał: Trochę mnie kusi ten INSTAL żeby nie był po prostu cały zielony. Ja również jestem na TAK........Zdecydowanie))). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia A jak będziesz robił instal, to ze skrzydełkami czy bez ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Kwietnia Autor Share Napisano 30 Kwietnia Godzinę temu, Mitrandir napisał: A jak będziesz robił instal, to ze skrzydełkami czy bez ...? Ze skrzydełkami ;D Bez jakoś tak goło mi wygląda 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia 7 godzin temu, Vieh_san napisał: Ze skrzydełkami ;D Bez jakoś tak goło mi wygląda ... I sporo pracy, zobacz w moim strażaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 30 Kwietnia Autor Share Napisano 30 Kwietnia 15 minut temu, Mitrandir napisał: ... I sporo pracy, zobacz w moim strażaku Pamiętam jak go składałeś, ale faktycznie będę sobie musiał przejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia W dniu 27.04.2024 o 09:03, Vieh_san napisał: tylko będę musiał wyciąć otwór. potrzebujesz kwadratowe wiertlo a taki Mi-6 z Instal, byl na budowie pierwszego supermarketu w Jeleniej Gorze ( Hipernova ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi