M.A.V. Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Nie psuj mu zabawy, po podkładzie sam by się o tym przekonał oj tam oj tam.... przecież Kolega @jawkers świeRZak w STOCZNI ---> nie chcę żeby się zniechęcił już przy pierwszym projekcie a takie upaćkanie to głupstwo na tym etapie... teraz to można łatwo i prosto debonderkiem śmignąć i będzie cacy mucha nie siada EDIT --------------- a inaczej to po zapodaniu podkładu by mogło być tak : no i by się Kolega @jawkers zniechęcił niczym imć @Lipa którego jakiś wir noworoczny wessał.... a przecież ambitnie zaczął z tą armatkOM Edytowane 30 Stycznia przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia No i ja zgubił , stad zniechęcenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Stycznia Super Moderator Share Napisano 30 Stycznia Nie mam patentu na nakładanie superGluta. Klej na cienką powierzchnię tych pałąków nie chciał się "przyczepić" więc musiałem nanieść go na powierzchnię modelu. Jeszcze nie maiłem czym, wiec zrobiłem oczko z miedzianego drucika grubości "włosa" i wtedy nanosiłem klej na powierzchnie. Teraz się tak zastanawiam, może lepszy byłby gęsty klej CA? A tak w ogóle to swoje lata już mam i zastanawiam się nad kupnem jakiś okularów zegarmistrzowskich z różnymi powiększeniami do budowy tych małych okrętów i łodzi. A kilka modeli pływających jeszcze mam. Bo zauważam że jedno oko już wolniej mi łapie zoom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia (edytowane) Gęsty jest lepszy, szybciej łapie, i nie smaruj kleju na pokład tylko weź taka drabinkę w pesetę i delikatnie zanurz końcówkę w kropelce ca, resztę elementów klej od spodu tak jak tą kotwica np, klej nakładaj cienkim drucikiem, dla pewności można później jeszcze delikatnie podlać przytwierdzony element rzadkim ca, tez nakładać drucikiem. Edytowane 30 Stycznia przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, jawkers napisał: Nie mam patentu na nakładanie superGluta.... polecam starą dobrą metodę która może trochę upierdliwa i pracochłonna ale robi "mało syfu" 1. przykładanie i pasowanie blaszki "na sucho" 2. blaszkowy element łapie do modelu klejem BCG , ja używam takiego : https://orlik.pl/chemia-modelarska/kleje/klej-bcg-wodny-brand-clear-glue-50ml.html nie zostawia śladów, szybko paruje, dodatkowo ma konsystencje żelową i nie trzyma mocno więc na tym etapie możliwe są korekty klejenia "bez szkód" (przesuwanie blaszki, oderwanie jej i przyklejenie ponowne) 3. jak już blaszka jest tam gdzie trzeba to dopiero wtedy łapie ją CA aplikowanym PUNKTOWO końcówką drucika, przykładowo tą kotwicę to był łapał tu : ja używam drucika ze starego silniczka elektrycznego, cienki ale w miarę sztywny i wygodny bo rozwijany ze szpulki wiec mało miejsca zajmuje, a jak się uwali zaschniętym CA to po prostu odcinam koniec. EDIT ------------ 3 godziny temu, jawkers napisał: zrobiłem oczko z miedzianego drucika grubości "włosa" i wtedy nanosiłem klej na powierzchnie ja kiedyś z powodzeniem używałem igły do haftowania z przyciętym oczkiem , coś w tym stylu jak zaznaczyłem na czerwono : zostawały takie mini "widełki" którymi całkiem dobrze się aplikowało CA. sama igła była wbita w korek po ginie żeby wygodniej było ją trzymać i operować. minusem tego rozwiązania jest to że trzeba ją często czyścić w debonderze - zwykły drucik z metody opisanej wyżej jest wygodniejszy ( chociaż mało eko bo produkuje się odpady ) Edytowane 30 Stycznia przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Działka się robią, woda też. Tak wygląda baza przed "kłódkowaniem". Tak po "kłódkowaniu". Najpierw ujęcie z oświetleniem od góry. Są 2-3 obszary, które poprawiałem rozrobioną gliną. Muszę trochę odczekać aby te poprawki przeschły to spróbuje doprowadzić je do "porządku". No chyba, że Wasze komentarze nakażą mi spróbować raz jeszcze coś wyrzeźbić. Tu z oświetleniem z boku dla lepszego zobrazowania co tam sobie obmyśliłem. I od góry. Tu dobrze widać to co jest do poprawy po przeschnięciu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Jest nieźle, działaj dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Lutego Super Moderator Share Napisano 10 Lutego Kolejne elementy pokładu zamocowane. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi