kelly9mm Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września (edytowane) Miał być szybki, relaksujący, budżetowy projekcik na lato. Jedyne co się w efekcie zgodziło, to pora roku . Model jest badziewny (moja opinia). Formy Hasegawy pochodzą chyba jeszcze z okresu Edo, a poziom uproszczeń konstrukcyjnych to prymitywizm, przy którym Nikifor dorobiłby się kompleksów . Do tego doszły moje błędy, nieprzemyślane decyzje i kompromisy (bo miało być szybko i budżetowo) i w efekcie nie było ani tanio, ani szybko, ani nazbyt dobrze... Dobra, tyle żali. Model prawie z pudełka, to kabiny poszło parę blaszek (choć i tak ich nie widać ), do tego filtr powietrza od Airesa i elementy podwozia od Airone. I jeszcze dysza Venturiego, nie pamiętam od kogo. Miłego oglądania i komentowania. Pozdrawiam, Marcin Edytowane 28 Września przez kelly9mm 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września 17 minut temu, kelly9mm napisał: Model jest badziewny (moja opinia). Formy Hasegawy pochodzą chyba jeszcze z okresu Edo Widać nie robiłeś modelu Italeri... Fajna miniatura, nie widać na niej Twojego cierpienia w trakcie budowy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Bardzo ładny model. 38 minut temu, kelly9mm napisał: Model jest badziewny Niestety nic lepszego nie ma i raczej się nie zanosi by to się miało zmienić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Z badziewnego zestawu też można zrobić fajny model, a z samokrytycyzmem to cię trochę poniosło. Wyciągnąłeś maksa moim zdaniem, bardzo fajna Błyskawica, świetne malowanie, podoba się bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września Wielkie dzięki . Nie mam na ogół problemu z walką z materią, ale w tym przypadku miałem po prostu niewłaściwe nastawienie do modelu. Albo raczej niewłaściwy model do mojego nastawiania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Machina zacnie wyszła, pomimo tego co opisujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Fajny podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Fajnie wyszedł, podoba mi się Nie uważam, żeby modele Hasegawy i Italeri były badziewne. Owszem w Hasegawie brakuje szczegółów, w kokpicie jest bardzo biednie ale z obu zestawów da się zrobić dobry model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września (edytowane) Dzięki za miłe słowa. Italeri nie widziałem, nie wiem. Co do Hasegawy, to jest ultra biedna w detale (można dorobić), mega uproszczona w konstrukcji podwozia (wiem, można też dorobić wnęki, bo to właśnie robiłem). Formy widać zajechane jak Baleron od berlińskiego taksówkarza, sporo defektów na elementach, szczególnie kadłuba (tak, można poszpachlować). Ja wiem, że zaraz ktoś powie, że to właśnie prawdziwe modelarstwo, ale szczerze bym sobie życzył, żeby jakaś solidna firma wypuściła fajnego małego Folgore, jeden z ładniejszych samolotów tego okresu, zamiast czterysta pięćdziesiątej trzeciej wersji Mustanga. Edytowane 28 Września przez kelly9mm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Niestety raczej wyjdzie czterysta pięćdziesiąta czwarta wersja Mustanga lub innego Messerschmitta niż nowy model Macchi. Plamki jak malowałeś?Ja na swojej z ręki aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września Widziałem Twój model, szacun. Do plamek zrobiłem sobie szabloniki, ale to właśnie jeden z tych kompromisów, z których potem nie byłem zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września 1 minutę temu, kelly9mm napisał: Widziałem Twój model, Kiedy i gdzie?To było tak dawno. 2 minuty temu, kelly9mm napisał: szacun. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Tak sobie oglądam któryś już raz, jakoś ta machina podobna do mojej starej robótki, tylko u mnie jest pewien szczegół inny. Oczywiście to wykonanie jest ładniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września Godzinę temu, Xmen napisał: Kiedy i gdzie?To było tak dawno. Chyba, że masz na myśli coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września To już prawie 5 lat temu.Jak ten czas zapiernicza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września 54 minuty temu, marek d napisał: Tak sobie oglądam któryś już raz, jakoś ta machina podobna do mojej starej robótki, tylko u mnie jest pewien szczegół inny. Inna skala, o ile odnosisz się do Twojej produkcji z 2009. Jakiż to szczegół przykuł Twą uwagę? A tak przy okazji, to robiłem raz Folgore Hasegawy 1/48 (repack Eduarda) i to akurat było bardzo fajne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września (edytowane) 34 minuty temu, kelly9mm napisał: Jakiż to szczegół przykuł Twą uwagę? Na maszynie numery niby te same ale..... właśnie, u mnie na lewym skrzydle jest inny panel na krawędzi natarcia. Wg. producenta kalkomanii / SKYMODELS/ wymieniony z jakiegoś powodu. Ile w tym prawdy? Chociaż producent podobno rzetelnie podchodził do tematu. W instrukcji wymieniono masę publikacji. Edytowane 28 Września przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września (edytowane) Aaa, racja. No to się wytłumaczę, choć dość lamersko. Tak, natknąłem się na informację, że Giulio Reiner latał na maszynie z wymienionym panelem na lewym skrzydle i połataną chłodnicą. Znalazłem nawet szereg rysunków i modeli, które próbowały to odwzorować. Nie udało mi się natomiast dotrzeć do następujących informacji źródłowych: czy faktycznie ten panel był wymieniony (zakładam, że przy takim szumie informacyjnym coś jest na rzeczy)? jak naprawdę wyglądał po naprawie (jakieś zdjęcia)? kiedy przeprowadzono naprawę? Przyznaję, że nie poświęciłem na tę kwerendę jakoś nadmiernie dużo czasu, a nie chciałem z tego powodu „parkować” tematu, zatem z braku odpowiedzi na powyższe pytania poszedłem na kolejny kompromis w tym modelu i zdecydowałem, że zrobię wersję „przed naprawą” . Na „rozgrzeszenie” zaprzyjaźniłem się z okładką poniższej publikacji: https://www.amazon.com/Italian-Aces-World-Osprey-Aircraft/dp/1841760781 Edytowane 28 Września przez kelly9mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 20 godzin temu, kelly9mm napisał: zdecydowałem, że zrobię wersję „przed naprawą” To jest słuszna koncepcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Wg mnie wygląda na większą skalę. Niejeden 32 wygląda gorzej, więc nie marudź. Gratki ode mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Ładny, mam w podobnym malowaniu ale antycznego z Supermodel. takie pytanie - Haśka ma zdaje się dziurę zamiast wnęk podwozia, a widzę że u Ciebie jest ładnie zabudowane - to ten zestaw od Airone? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Mimo wspomnianych uproszczeń, ubóstwa i kompromisów wyszedł bardzo dobry model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września 21 minut temu, WujekAlice napisał: Haśka ma zdaje się dziurę zamiast wnęk podwozia, a widzę że u Ciebie jest ładnie zabudowane - to ten zestaw od Airone? Zgadza się i zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi