Skocz do zawartości

Macchi MC.202 Folgore, 1:72 Hasegawa/Hobby 2000

kelly9mm

Rekomendowane odpowiedzi

Miał być szybki, relaksujący, budżetowy projekcik na lato. Jedyne co się w efekcie zgodziło, to pora roku :lol:.

Model jest badziewny (moja opinia). Formy Hasegawy pochodzą chyba jeszcze z okresu Edo, a poziom uproszczeń konstrukcyjnych to prymitywizm, przy którym Nikifor dorobiłby się kompleksów :twisted:.

Do tego doszły moje błędy, nieprzemyślane decyzje i kompromisy (bo miało być szybko i budżetowo) i w efekcie nie było ani tanio, ani szybko, ani nazbyt dobrze...

Dobra, tyle żali. Model prawie z pudełka, to kabiny poszło parę blaszek (choć i tak ich nie widać :lol:), do tego filtr powietrza od Airesa i elementy podwozia od Airone. I jeszcze dysza Venturiego, nie pamiętam od kogo.

Miłego oglądania i komentowania.

Pozdrawiam,

Marcin

AP1GczMYIw5ifYeWyYyoYNu_iRxm8BlJt5jk6dPt

AP1GczM-iVBUkx885GEJmXdfdZJWqYr78qZKGWit

AP1GczO309QWi00e2Le69y_9cEzW32QFJbIsZC3X

AP1GczNPS4f0jlmIvIvqE_FLgLPMFAQJ0aHeHZYQ

AP1GczPBGxRhiH-zDPEgAJpdf4NVBPx6rNhFiXoX

AP1GczO88Qt5vxnI88GrujlZZ6KLjZsZyPP_gRaY

Edytowane przez kelly9mm
  • Like 22

17 minut temu, kelly9mm napisał:

Model jest badziewny (moja opinia). Formy Hasegawy pochodzą chyba jeszcze z okresu Edo

Widać nie robiłeś modelu Italeri... 😉

Fajna miniatura, nie widać na niej Twojego cierpienia w trakcie budowy 👍

• Like 1
  • Thanks 1

Bardzo ładny model.:super:

38 minut temu, kelly9mm napisał:

Model jest badziewny

Niestety nic lepszego nie ma i raczej się nie zanosi by to się miało zmienić.

• Thanks 1

Fajnie wyszedł, podoba mi się :super:

Nie uważam, żeby modele Hasegawy i Italeri były badziewne. Owszem w Hasegawie brakuje szczegółów, w kokpicie jest bardzo biednie ale z obu zestawów da się zrobić dobry model.

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Dzięki za miłe słowa. 

Italeri nie widziałem, nie wiem. Co do Hasegawy, to jest ultra biedna w detale (można dorobić), mega uproszczona w konstrukcji podwozia (wiem, można też dorobić wnęki, bo to właśnie robiłem). Formy widać zajechane jak Baleron od berlińskiego taksówkarza, sporo defektów na elementach, szczególnie kadłuba (tak, można poszpachlować). Ja wiem, że zaraz ktoś powie, że to właśnie prawdziwe modelarstwo, ale szczerze bym sobie życzył, żeby jakaś solidna firma wypuściła fajnego małego Folgore, jeden z ładniejszych samolotów tego okresu, zamiast czterysta pięćdziesiątej trzeciej wersji Mustanga. 

Edytowane przez kelly9mm
  • Like 2

Niestety raczej wyjdzie czterysta pięćdziesiąta czwarta wersja Mustanga lub innego Messerschmitta niż nowy model Macchi.

Plamki jak malowałeś?Ja na swojej z ręki aerografem.

1 minutę temu, kelly9mm napisał:

Widziałem Twój model,

Kiedy i gdzie?:hmmm:To było tak dawno.

2 minuty temu, kelly9mm napisał:

szacun.

Dziękuję :super:

54 minuty temu, marek d napisał:

Tak sobie oglądam któryś już raz, jakoś ta machina podobna do mojej starej robótki, tylko u mnie jest pewien szczegół inny. :hmmm:

Inna skala, o ile odnosisz się do Twojej produkcji z 2009. Jakiż to szczegół przykuł Twą uwagę?

A tak przy okazji, to robiłem raz Folgore Hasegawy 1/48 (repack Eduarda) i to akurat było bardzo fajne doświadczenie. 

34 minuty temu, kelly9mm napisał:

Jakiż to szczegół przykuł Twą uwagę?

Na maszynie numery niby te same ale..... właśnie,  u mnie na lewym skrzydle jest inny panel na krawędzi natarcia. Wg. producenta

kalkomanii  / SKYMODELS/ wymieniony z jakiegoś powodu. Ile w tym prawdy? Chociaż producent podobno rzetelnie podchodził do tematu. W instrukcji wymieniono

masę publikacji.

Edytowane przez marek d
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

Aaa, racja. No to się wytłumaczę, choć dość lamersko.

Tak, natknąłem się na informację, że Giulio Reiner latał na maszynie z wymienionym panelem na lewym skrzydle i połataną chłodnicą. Znalazłem nawet szereg rysunków i modeli, które próbowały to odwzorować. Nie udało mi się natomiast dotrzeć do następujących informacji źródłowych:

• czy faktycznie ten panel był wymieniony (zakładam, że przy takim szumie informacyjnym coś jest na rzeczy)?
  • jak naprawdę wyglądał po naprawie (jakieś zdjęcia)?
  • kiedy przeprowadzono naprawę?

Przyznaję, że nie poświęciłem na tę kwerendę jakoś nadmiernie dużo czasu, a nie chciałem z tego powodu „parkować” tematu, zatem z braku odpowiedzi na powyższe pytania poszedłem na kolejny kompromis w tym modelu i zdecydowałem, że zrobię wersję „przed naprawą” :D .

Na „rozgrzeszenie” zaprzyjaźniłem się z okładką poniższej publikacji:

https://www.amazon.com/Italian-Aces-World-Osprey-Aircraft/dp/1841760781

Edytowane przez kelly9mm
  • Like 1

Ładny, mam w podobnym malowaniu ale antycznego z Supermodel. takie pytanie - Haśka ma zdaje się dziurę zamiast wnęk podwozia, a widzę że u Ciebie jest ładnie zabudowane - to ten zestaw od Airone?

• Thanks 1

Mimo wspomnianych uproszczeń, ubóstwa i kompromisów wyszedł bardzo dobry model.

• Thanks 1