Skocz do zawartości

"Ławica śledzi" czyli 104-ką dookoła świata. Podsumowanie. Revell, Hasegawa, Academy, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Bardzo długo zastanawiałem się nad tym, czy ta galeria ma sens :hmmm:.

Tak po prawdzie, to nie pokazuję nic nowego, a wręcz prezentuję jakąś tam formę szeroko pojętego "chwalipięctwa",  i, w sumie,  jakąś tam formę zaśmiecania działu z galeriami :mrgreen:

Ale jak to mówią - "łan kozie det" :haha:

Po pięciu latach walki z tematem, wypadałoby zrobić podsumowanie dotychczasowych zmagań. Oczywiście nie jest to ostatnie moje słowo, bo jak wiadomo (albo i nie)  zapowiedziałem jeszcze kilka modeli wersji, które wpadły mi w oko - ale to już w 2025 roku.

O samym samolocie nie będę się rozpisywał - wiadomo - był, latał i odszedł do lamusa.  I jakiś tam kawałek historii po sobie zostawił.  Natomiast wypadało by wspomnieć o kilku osobach, które się przyczyniły do powstania tej bogatej (chyba:hmmm:) kolekcji:

@Xmen - można by rzec ojciec chrzestny tego zamieszania. Tak, tak, Paweł, to ty mnie namówiłeś na start w konkursie "Reszta świata", czego pokłosiem było powstanie mojej pierwszej 104-ki. I od tego zaczęła się lawina :haha:.

@rudy0007 -  człowiek, który jest odpowiedzialny za :hmmm:, No właśnie Kamil, za co?   Za dyskusje, wymianę informacji, materiałów, ściąganie modeli z Japonii, aftermarketów i innych dziwadeł. Można by rzec jeden ze współtwórców  kolekcji

@Soris - Marek, bez ciebie i twojego zaangażowania w "temat" nie powstało by wiele modeli z tej kolekcji - maski projektowane przez ciebie pozwoliły na wykonanie malowań, o których można by było tylko pomarzyć.  Ba,  nie powstałyby niektóre wersje, które są dość istotnymi kamieniami milowymi w historii  tego samolotu.  I WIELKIE dzięki za pomysł i wykonanie statuetki firmującej całą kolekcję :piwo:

@AnatolPigwa - kolega, który co prawda tylko przemknął jak cień, ale poratował modelem, który był już ie osiągalny w sprzedaży, a dzięki któremu powstał dość ciekawy model wersji szkolnej.

Jeżeli kogoś pominąłem - niech alarmuje i się przypomina - pięć lat to szmat czasu i nie wszystko się pamięta :wojo:

Tyle tytułem wstępu,  a sama galeria będzie długa jak wstęga. Chwała tym, którzy obejrzą ją za jednym podejściem :super:

Na początek cała rodzinka na kilku zdjęciach:

mXo76HQ.jpg

8BAkQsH.jpg

NTDrEHU.jpg

Zapraszam :bukiet:

UY1N426.jpg

1) Lockheed F-104G, 322 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych, baza lotnicza Leeuwarden, Holandia 1966r

g8gLt0s.jpg

gQWImUI.jpg

aA82qUM.jpg

2) Lockheed F-104S, 12 grupa 36 Eskadry Myśliwskiej, lotnisko im. Antonio Ramireza w Gioia del Colle, 1978r, Włochy

pgSmRv1.jpg

YCoyG5R.jpg

lxhdcxA.jpg

3) Lockheed F-104G, Marinefliegergeschwader 2 (MFG 2), baza lotnicza w Eggebek, 1970r, Niemcy

ux5K5aw.jpg

d9Bpece.jpg

ZueWnHM.jpg

4) Lockheed F-104A, 9 Eskadra Królewskich  Sił Powietrznych Jordanii, lotnisko im. Księcia Hssana, Mafrak, 1970r, Jordania

E3JadeE.jpg

8VbhPCE.jpg

z4JUvmw.jpg

5) Lockheed   F-104C, "Smoke II",  baza lotnicza Udorn, Tajlandia,  27.07.1966r.

2f6ikJV.jpg

iv4GU3I.jpg

H1oyND5.jpg

6) Lockheed  F-104G, "C8-1/104-1" ze 104 Eskadry , Ala 6/16, Hiszpańskie Siły Powietrzne, lotnisko Torrejón de Ardoz, Hiszpania 1970

XoxcIMe.jpg

BVkYOCz.jpg

PgQbTjY.jpg

7) Lockheed F-104J, 207 Dywizjon, 83 Skrzydło Lotnicze Japońskich Powietrznych Sił Samoobrony, lotnisko Naha, prefektura Okinawa, Japonia, 1986 rok

q9bT03X.jpg

p28CPuf.jpg

Rq2Pt0D.jpg

😎 Lockheed F-104DJ, 7 Skrzydło Lotnicze Japońskich Powietrznych Sił Samoobrony, lotnisko Hyakuri, prefektura Ibakari, 1983r.

Kcpkwr8.jpg

7lekHHG.jpg

CWQoge4.jpg

9) Lockheed CF 104,  1 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego CAF,  baza  nr 110 Osnabruck , RFN, lata siedemdziesiąte XX w.

Ugv5kfN.jpg

2V1zIEE.jpg

G4Lu2OC.jpg

10) Lockheed F-104S, 28 Gruppo "Streghe",  3 Stormo, lotnisko Verona-Villafranca, 1989r, Włochy

BT3UBdP.jpg

y1zETBD.jpg

BmAJzBr.jpg

11) Lockheed CF -104, 439 Eskadra, 1 Kanadyjska Grupa Powietrzna, lotnisko Baden-Soellingen, 1970. 

yV8KYWY.jpg

qQWNtcA.jpg

1JpWfhn.jpg

12) Lockheed TF-104G z 418 Eskadry Szkolnej Myśliwców Szkolnych, 58 Skrzydło Szkoleniowe Myśliwców Taktycznych, Baza Sił Powietrznych w Luke, Arizona, 1976r.

WBHCS2k.jpg

1olKqsl.jpg

9QedWPx.jpg

13) Lockheed F-104J, 207 Dywizjon Myśliwców Taktycznych, 83 Skrzydło Lotnicze Japońskich Sił Samoobrony, lotnisko Naha, prefektura Okinawa, Japonia, 1983r

r5XeGZ5.jpg

JLj5Mxw.jpg

yvbWjge.jpg

14) Lockheed F-104A, 9 Skrzydło Pakistańskich Sił Powietrznych, lotnisko Sarghoda, 1963, Pakistan.

tPjnFXZ.jpg

RX5bDF8.jpg

hYoIQX6.jpg

15) Lockheed CF-104, 417 Eskadra Powietrzna Kanadyjskich Sił Zbrojnych, lotnisko w Cold Lake, 1970r. Kanada

RK9iXps.jpg

kWsjYF0.jpg

44IIzj7.jpg

16) Lockheed F-104G, "322/323 Eskadra" Królewskich Sił Powietrznych, baza lotnicza Leeuwarden, Holandia 1980r.

Dn3ZbcM.jpg

L8sXLJH.jpg

gHH9XI9.jpg

17) Lockheed F-104G, 141 Dywizjon "Wilk", baza lotnicza Mürted / Ankara, Turcja, 1960r. 

6PbbAOP.jpg

3tppgY9.jpg

5Km6LEO.jpg

18) Lockheed F-104G, 331 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych, lotnisko Bodø, Norwegia, końcówka lat 70'

sdaaZ2g.jpg

VrpVSEI.jpg

cpM2UGh.jpg

19) Lockheed F-104G,  350 Eskadra, Belgijskie Siły Powietrzne, lotnisko Beauvechain, 1981r

863F2RX.jpg

JDFsJrK.jpg

1UkQWFQ.jpg

20) Lockheed F-104G (N), NASA, Centrum Badań Lotniczych w Dryden, Kalifornia , USA, 1980r.

mqkaeUz.jpg

hyrjrS1.jpg

BW5vfF7.jpg

21) Lockheed F-104G, 8 Eskadra, 427 Skrzydło Sił Powietrznych Republiki Chińskiej (Taiwanu),  baza lotnicza Ching Chum Kang, Taiwan, lata 70" XX wieku,

HbMPSwW.jpg

v4FdN9g.jpg

mjqUOuX.jpg

22) Lockheed F-104G, 723 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych, lotnisko Aalborg, Dania, 1966r.

CsSxyqb.jpg

Iea3ohE.jpg

JYiu0S1.jpg

23) Lockheed F-104G, 116 Skrzydło Greckich Sił Powietrznych, lotnisko Araxos, Grecja, 1992r

TcgLcXt.jpg

oYdcE6d.jpg

HF8HaPA.jpg

24) Lockheed F-104D, 436 Skrzydło Szkoleniowe USAF, lotnisko George, Kalifornia, 1968

tlWx29U.jpg

68FfL4T.jpg

i4XYIE8.jpg

25) Lockheed YF-104A, Palmdale,  Kalifornia, USA, kwiecień 1956r.

oDh147v.jpg

icwvhyp.jpg

g258aUx.jpg

26) Lockheed F-104B-1-LO, baza lotnicza Edwards, USA,  1957r.

Yo0sm9l.jpg

pj1rUwp.jpg

RfZWJMe.jpg

27) Lockheed  F-104G, 4  Skrzydło Myśliwskie    im. Francesco Baracca, lotnisko Grosseta, Włochy, 1963 r.

dw66pXp.jpg

jIMZIvx.jpg

6eE6vyD.jpg

28) Lockheed F-104S ASA, 18 Grupa Myśliwsko - Bombowa "Brandy" 37 Skrzydła  im. "Cesare Toschi", lotnisko Tarpani - Birgi, 1993r, Włochy.

WgdkZ0T.jpg

6I2474v.jpg

7zIY6un.jpg

29) Mitsubishi F-104J (Lockheed F-104J), 204 Eskadra, 5-te Skrzydło Powietrzne Japońskich Sił Samoobrony, Baza lotnicza Nyutabaru, prefektura  Miyazaki, Japonia, 1980r

12Aam7g.jpg

o7TR95F.jpg

zy51gNp.jpg

30) Lockheed F-104S,   RFN, 

zAmzz6e.jpg

8Tg5SQn.jpg

HCFxMK3.jpg

31)Lockheed  F-104G, 1 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego "Warszawa",  lotnisko w Mińsku Mazowieckim,  kwiecień  1975r, Polska  (wink3)

I03GdRa.jpg

Ck1H3QZ.jpg

jSoZzDp.jpg

32) Lockheed F-104C, 436 Eskadra Szkolenia Myśliwców Taktycznych z 479  Skrzydła Szkolenia Taktycznego,  baza lotnicza George, Kalifornia, 26 czerwca 1960r.

GsmPeTt.jpg

5iVGTAq.jpg

hBa7u8e.jpg

33)Lockheed F-104G,  Jagdbombergeschwader 34 "Allgäu" ,  lotnisko Memmingen, lata 80-te XX wieku, RFN

xaq6yH9.jpg

WwtnMb4.jpg

HdcZHt3.jpg

34)  Lockheed F-104G "9998" , Palmdale w Kalifornii , USA, 3 marca 1962 roku

iownlqH.jpg

vbbXuXr.jpg

KeLtqFx.jpg

35) F-104G, baza Balikesir, maj-sierpień 1992r.

1DJFm3K.jpg

ry4Tdtv.jpg

R0wyJGF.jpg

36) Lockheed CF-104, 421 Eskadra (Czerwony Indianin) 2 Skrzydło Kanadyjskiej Grupy Lotniczej, baza Baden-Sollingen, Niemcy Zachodnie, 1972r

GgPQNEf.jpg

QruCXrW.jpg

UHD3qeq.jpg

I tyle w temacie. Kto przebrnął przez ten gąszcz fotografii może się czuć "pogromcą śledzi" :mrgreen:

:odlot:

Edytowane przez abtb
  • Like 28

• abtb changed the title to "Ławica śledzi" czyli 104-ką dookoła świata. Podsumowanie. Revell, Hasegawa, Academy, 1/72

Zdecydowanie ma sens. To spojrzenie na Twoją fantastyczną kolekcję zupełnie z innego poziomu. :wojo:

Wymieniając tych zasłużonych wartało było wspomnieć o zespole dopingującym (nie mylić z chearliderkami), który co niedzielę rano z wypiekami na twarzy i stygnącą kawą w ręku czekali na nową odsłonę kawy ze śledzikiem.

• Thanks 1

5 godzin temu, abtb napisał:

@Xmen - można by rzec ojciec chrzestny tego zamieszania. Tak, tak, Paweł, to ty mnie namówiłeś na start w konkursie "Reszta świata", czego pokłosiem było powstanie mojej pierwszej 104-ki. I od tego zaczęła się lawina :haha:.

Chociaż coś mi się udało na forum.

Gratuluję Tomek pięknej kolekcji.:super:

Zazdroszczę zaś konsekwencji w tworzeniu serii.

Moje plany utworzenia kolekcji poszły w pi....u.

Edytowane przez Xmen
  • Thanks 1

Dziękuję bardzo panowie za miłe słowa :piwo:

19 godzin temu, Endrju napisał:

który co niedzielę rano z wypiekami na twarzy i stygnącą kawą w ręku czekali na nową odsłonę kawy ze śledzikiem.

Z tego zdania wnoszę Andrzeju, że w tej chwili niedzielne poranki u ciebie wieją nudą, a kawa smakuje tak jakoś  nie bardzo - wszak już nie ma niedzielnych poranków ze "śledzikiem" :haha:

Ale nie trać ducha - jest jeszcze nadzieja!

19 godzin temu, mysiek13 napisał:

Tylko 5 lat zajęło

A może "aż" wink3

19 godzin temu, mysiek13 napisał:

czemu akurat ten samolot?

To jest pytanie na które bardzo trudno odpowiedzieć - chyba ma to "coś" w sobie co powoduje, że się tak trochę podoba. A poza tym łatwo i  bezproblemowo się składa (poza pewnymi niuansikami) więc nie ma bólu przy  szlifowaniu :haha:

17 godzin temu, Xmen napisał:

Moje plany utworzenia kolekcji poszły w pi....u.

Poszukać, pogrzebać, wyciągnąć i spróbować jeszcze raz - może się uda :wink:

• Like 1
  • Haha 1

Godzinę temu, abtb napisał:

Z tego zdania wnoszę Andrzeju, że w tej chwili niedzielne poranki u ciebie wieją nudą, a kawa smakuje tak jakoś  nie bardzo - wszak już nie ma niedzielnych poranków ze "śledzikiem" :haha:

Ale nie trać ducha - jest jeszcze nadzieja!

Trzymam Waszmości za słowo. :piwo:

• Haha 1

22 godziny temu, abtb napisał:

formę zaśmiecania działu z galeriami

Już to zgłosiłem

22 godziny temu, abtb napisał:

Bardzo długo zastanawiałem się nad tym, czy ta galeria ma sens

Ale chyba jednak zbyt krótko, skoro ją zrobiłeś :mrgreen:

Bo, jak to trafnie ujął Kolega...

14 godzin temu, giberes napisał:

Przecież one wszystkie takie same.

:jezyk:

Dobra, czekam aż się fotki załadują.

Dziś korzystam z modemu PLAY, a przy jego możliwościach to cała galeria załaduje się za 1,5 tygodnia :haha:

1 minutę temu, Grzes napisał:

cała galeria załaduje się za 1,5 tygodnia 

W takim wypadku proponowałbym wycieczkę - obrócisz bez problemu w jeden dzień. I jeszcze będziesz miał mnóstwo czasu na obejrzenie każdej sztuki z każdej strony :wink:

14 minut temu, abtb napisał:

proponowałbym wycieczkę

A wiesz, że właśnie wczoraj rozmawiałem z żonką, że w tym roku nie byliśmy na Wschodzie...

2 godziny temu, abtb napisał:

Poszukać, pogrzebać, wyciągnąć i spróbować jeszcze raz - może się uda :wink:

Nie będę z siebie robić pośmiewiska.

Jakoś mi te odrzutowce nie wychodzą.

Edytowane przez Xmen

11 godzin temu, giberes napisał:

O widzę, że wybierasz się na Ukrainę

Tamtego "wschodu" nie pisałbym z wielkiej litery :cool:

8 godzin temu, kelly9mm napisał:

Jakżeś Ty to psychicznie wytrzymał? 

Mi się ciśnie na usta taka parafraza. Modelarstwo jest piękne. Wystarczy tylko brać odpowiednie kuleczki. :mrgreen:

• Like 2
  • Haha 1

1 godzinę temu, Juliusz napisał:

Zrób zdjęcie "naszego" z naszym Migiem 21.

A skąd ja go wytrzasnę :hmmm:

Trzeba by było zrobić, a to może być śliski temat - na naszych to się wszyscy znają i każdego nita mi  policzą :haha:

1 godzinę temu, Juliusz napisał:

I proszę zrób jeszcze jednego w malowaniu morskim Japoni.

Hmm :hmmm:

Trochę taki ciemny jest  :mrgreen:

587_15406F-104CJ_46-8587.jpg.58226a2044b5eb446e070f69086ac084.jpg

W dniu 31.10.2024 o 09:47, Juliusz napisał:

I proszę zrób jeszcze jednego w malowaniu morskim Japoni. Napewno będzie się wyróżniał

Fakt, zdecydowanie popieram