abtb Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października (edytowane) Witam Bardzo długo zastanawiałem się nad tym, czy ta galeria ma sens . Tak po prawdzie, to nie pokazuję nic nowego, a wręcz prezentuję jakąś tam formę szeroko pojętego "chwalipięctwa", i, w sumie, jakąś tam formę zaśmiecania działu z galeriami Ale jak to mówią - "łan kozie det" Po pięciu latach walki z tematem, wypadałoby zrobić podsumowanie dotychczasowych zmagań. Oczywiście nie jest to ostatnie moje słowo, bo jak wiadomo (albo i nie) zapowiedziałem jeszcze kilka modeli wersji, które wpadły mi w oko - ale to już w 2025 roku. O samym samolocie nie będę się rozpisywał - wiadomo - był, latał i odszedł do lamusa. I jakiś tam kawałek historii po sobie zostawił. Natomiast wypadało by wspomnieć o kilku osobach, które się przyczyniły do powstania tej bogatej (chyba) kolekcji: @Xmen - można by rzec ojciec chrzestny tego zamieszania. Tak, tak, Paweł, to ty mnie namówiłeś na start w konkursie "Reszta świata", czego pokłosiem było powstanie mojej pierwszej 104-ki. I od tego zaczęła się lawina . @rudy0007 - człowiek, który jest odpowiedzialny za , No właśnie Kamil, za co? Za dyskusje, wymianę informacji, materiałów, ściąganie modeli z Japonii, aftermarketów i innych dziwadeł. Można by rzec jeden ze współtwórców kolekcji @Soris - Marek, bez ciebie i twojego zaangażowania w "temat" nie powstało by wiele modeli z tej kolekcji - maski projektowane przez ciebie pozwoliły na wykonanie malowań, o których można by było tylko pomarzyć. Ba, nie powstałyby niektóre wersje, które są dość istotnymi kamieniami milowymi w historii tego samolotu. I WIELKIE dzięki za pomysł i wykonanie statuetki firmującej całą kolekcję @AnatolPigwa - kolega, który co prawda tylko przemknął jak cień, ale poratował modelem, który był już ie osiągalny w sprzedaży, a dzięki któremu powstał dość ciekawy model wersji szkolnej. Jeżeli kogoś pominąłem - niech alarmuje i się przypomina - pięć lat to szmat czasu i nie wszystko się pamięta Tyle tytułem wstępu, a sama galeria będzie długa jak wstęga. Chwała tym, którzy obejrzą ją za jednym podejściem Na początek cała rodzinka na kilku zdjęciach: Zapraszam 1) Lockheed F-104G, 322 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych, baza lotnicza Leeuwarden, Holandia 1966r 2) Lockheed F-104S, 12 grupa 36 Eskadry Myśliwskiej, lotnisko im. Antonio Ramireza w Gioia del Colle, 1978r, Włochy 3) Lockheed F-104G, Marinefliegergeschwader 2 (MFG 2), baza lotnicza w Eggebek, 1970r, Niemcy 4) Lockheed F-104A, 9 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych Jordanii, lotnisko im. Księcia Hssana, Mafrak, 1970r, Jordania 5) Lockheed F-104C, "Smoke II", baza lotnicza Udorn, Tajlandia, 27.07.1966r. 6) Lockheed F-104G, "C8-1/104-1" ze 104 Eskadry , Ala 6/16, Hiszpańskie Siły Powietrzne, lotnisko Torrejón de Ardoz, Hiszpania 1970 7) Lockheed F-104J, 207 Dywizjon, 83 Skrzydło Lotnicze Japońskich Powietrznych Sił Samoobrony, lotnisko Naha, prefektura Okinawa, Japonia, 1986 rok Lockheed F-104DJ, 7 Skrzydło Lotnicze Japońskich Powietrznych Sił Samoobrony, lotnisko Hyakuri, prefektura Ibakari, 1983r. 9) Lockheed CF 104, 1 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego CAF, baza nr 110 Osnabruck , RFN, lata siedemdziesiąte XX w. 10) Lockheed F-104S, 28 Gruppo "Streghe", 3 Stormo, lotnisko Verona-Villafranca, 1989r, Włochy 11) Lockheed CF -104, 439 Eskadra, 1 Kanadyjska Grupa Powietrzna, lotnisko Baden-Soellingen, 1970. 12) Lockheed TF-104G z 418 Eskadry Szkolnej Myśliwców Szkolnych, 58 Skrzydło Szkoleniowe Myśliwców Taktycznych, Baza Sił Powietrznych w Luke, Arizona, 1976r. 13) Lockheed F-104J, 207 Dywizjon Myśliwców Taktycznych, 83 Skrzydło Lotnicze Japońskich Sił Samoobrony, lotnisko Naha, prefektura Okinawa, Japonia, 1983r 14) Lockheed F-104A, 9 Skrzydło Pakistańskich Sił Powietrznych, lotnisko Sarghoda, 1963, Pakistan. 15) Lockheed CF-104, 417 Eskadra Powietrzna Kanadyjskich Sił Zbrojnych, lotnisko w Cold Lake, 1970r. Kanada 16) Lockheed F-104G, "322/323 Eskadra" Królewskich Sił Powietrznych, baza lotnicza Leeuwarden, Holandia 1980r. 17) Lockheed F-104G, 141 Dywizjon "Wilk", baza lotnicza Mürted / Ankara, Turcja, 1960r. 18) Lockheed F-104G, 331 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych, lotnisko Bodø, Norwegia, końcówka lat 70' 19) Lockheed F-104G, 350 Eskadra, Belgijskie Siły Powietrzne, lotnisko Beauvechain, 1981r 20) Lockheed F-104G (N), NASA, Centrum Badań Lotniczych w Dryden, Kalifornia , USA, 1980r. 21) Lockheed F-104G, 8 Eskadra, 427 Skrzydło Sił Powietrznych Republiki Chińskiej (Taiwanu), baza lotnicza Ching Chum Kang, Taiwan, lata 70" XX wieku, 22) Lockheed F-104G, 723 Eskadra Królewskich Sił Powietrznych, lotnisko Aalborg, Dania, 1966r. 23) Lockheed F-104G, 116 Skrzydło Greckich Sił Powietrznych, lotnisko Araxos, Grecja, 1992r 24) Lockheed F-104D, 436 Skrzydło Szkoleniowe USAF, lotnisko George, Kalifornia, 1968 25) Lockheed YF-104A, Palmdale, Kalifornia, USA, kwiecień 1956r. 26) Lockheed F-104B-1-LO, baza lotnicza Edwards, USA, 1957r. 27) Lockheed F-104G, 4 Skrzydło Myśliwskie im. Francesco Baracca, lotnisko Grosseta, Włochy, 1963 r. 28) Lockheed F-104S ASA, 18 Grupa Myśliwsko - Bombowa "Brandy" 37 Skrzydła im. "Cesare Toschi", lotnisko Tarpani - Birgi, 1993r, Włochy. 29) Mitsubishi F-104J (Lockheed F-104J), 204 Eskadra, 5-te Skrzydło Powietrzne Japońskich Sił Samoobrony, Baza lotnicza Nyutabaru, prefektura Miyazaki, Japonia, 1980r 30) Lockheed F-104S, RFN, 31)Lockheed F-104G, 1 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego "Warszawa", lotnisko w Mińsku Mazowieckim, kwiecień 1975r, Polska () 32) Lockheed F-104C, 436 Eskadra Szkolenia Myśliwców Taktycznych z 479 Skrzydła Szkolenia Taktycznego, baza lotnicza George, Kalifornia, 26 czerwca 1960r. 33)Lockheed F-104G, Jagdbombergeschwader 34 "Allgäu" , lotnisko Memmingen, lata 80-te XX wieku, RFN 34) Lockheed F-104G "9998" , Palmdale w Kalifornii , USA, 3 marca 1962 roku 35) F-104G, baza Balikesir, maj-sierpień 1992r. 36) Lockheed CF-104, 421 Eskadra (Czerwony Indianin) 2 Skrzydło Kanadyjskiej Grupy Lotniczej, baza Baden-Sollingen, Niemcy Zachodnie, 1972r I tyle w temacie. Kto przebrnął przez ten gąszcz fotografii może się czuć "pogromcą śledzi" Edytowane 29 Października przez abtb 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października 35 minut temu, abtb napisał: Bardzo długo zastanawiałem się nad tym, czy ta galeria ma sens . Oj ma, a najbardziej mają sens dwa pierwsze zdjęcia. Ogrom pracy, fantastyczna kolekcja . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Zdecydowanie ma sens. To spojrzenie na Twoją fantastyczną kolekcję zupełnie z innego poziomu. Wymieniając tych zasłużonych wartało było wspomnieć o zespole dopingującym (nie mylić z chearliderkami), który co niedzielę rano z wypiekami na twarzy i stygnącą kawą w ręku czekali na nową odsłonę kawy ze śledzikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Imponująca kolekcja, a przy tym świetny każdy model z osobna... Tylko 5 lat zajęło Ci to od pierwszego F104 i czemu akurat ten samolot? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października (edytowane) 5 godzin temu, abtb napisał: @Xmen - można by rzec ojciec chrzestny tego zamieszania. Tak, tak, Paweł, to ty mnie namówiłeś na start w konkursie "Reszta świata", czego pokłosiem było powstanie mojej pierwszej 104-ki. I od tego zaczęła się lawina . Chociaż coś mi się udało na forum. Gratuluję Tomek pięknej kolekcji. Zazdroszczę zaś konsekwencji w tworzeniu serii. Moje plany utworzenia kolekcji poszły w pi....u. Edytowane 28 Października przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Imponujące... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Nie no, porażka, bez sensu. Przecież one wszystkie takie same. No prawie. Szacun za kolekcję i kawał roboty, gdybyś tylko ładniejszy samolot wybrał za obiekt milosci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Października Share Napisano 28 Października Imponująca kolekcja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października Dziękuję bardzo panowie za miłe słowa 19 godzin temu, Endrju napisał: który co niedzielę rano z wypiekami na twarzy i stygnącą kawą w ręku czekali na nową odsłonę kawy ze śledzikiem. Z tego zdania wnoszę Andrzeju, że w tej chwili niedzielne poranki u ciebie wieją nudą, a kawa smakuje tak jakoś nie bardzo - wszak już nie ma niedzielnych poranków ze "śledzikiem" Ale nie trać ducha - jest jeszcze nadzieja! 19 godzin temu, mysiek13 napisał: Tylko 5 lat zajęło A może "aż" 19 godzin temu, mysiek13 napisał: czemu akurat ten samolot? To jest pytanie na które bardzo trudno odpowiedzieć - chyba ma to "coś" w sobie co powoduje, że się tak trochę podoba. A poza tym łatwo i bezproblemowo się składa (poza pewnymi niuansikami) więc nie ma bólu przy szlifowaniu 17 godzin temu, Xmen napisał: Moje plany utworzenia kolekcji poszły w pi....u. Poszukać, pogrzebać, wyciągnąć i spróbować jeszcze raz - może się uda 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października Godzinę temu, abtb napisał: Z tego zdania wnoszę Andrzeju, że w tej chwili niedzielne poranki u ciebie wieją nudą, a kawa smakuje tak jakoś nie bardzo - wszak już nie ma niedzielnych poranków ze "śledzikiem" Ale nie trać ducha - jest jeszcze nadzieja! Trzymam Waszmości za słowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 22 godziny temu, abtb napisał: formę zaśmiecania działu z galeriami Już to zgłosiłem 22 godziny temu, abtb napisał: Bardzo długo zastanawiałem się nad tym, czy ta galeria ma sens Ale chyba jednak zbyt krótko, skoro ją zrobiłeś Bo, jak to trafnie ujął Kolega... 14 godzin temu, giberes napisał: Przecież one wszystkie takie same. Dobra, czekam aż się fotki załadują. Dziś korzystam z modemu PLAY, a przy jego możliwościach to cała galeria załaduje się za 1,5 tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października 1 minutę temu, Grzes napisał: cała galeria załaduje się za 1,5 tygodnia W takim wypadku proponowałbym wycieczkę - obrócisz bez problemu w jeden dzień. I jeszcze będziesz miał mnóstwo czasu na obejrzenie każdej sztuki z każdej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 14 minut temu, abtb napisał: proponowałbym wycieczkę A wiesz, że właśnie wczoraj rozmawiałem z żonką, że w tym roku nie byliśmy na Wschodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października (edytowane) 2 godziny temu, abtb napisał: Poszukać, pogrzebać, wyciągnąć i spróbować jeszcze raz - może się uda Nie będę z siebie robić pośmiewiska. Jakoś mi te odrzutowce nie wychodzą. Edytowane 29 Października przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 44 minuty temu, Xmen napisał: Jakoś mi te odrzutowce nie wychodzą. To rób szybowce 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 1 godzinę temu, Grzes napisał: A wiesz, że właśnie wczoraj rozmawiałem z żonką, że w tym roku nie byliśmy na Wschodzie... O widzę, że wybierasz się na Ukrainę . A to ci niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października Niewiarygodne. Dzień Świstaka na żywo. Jakżeś Ty to psychicznie wytrzymał? I co ciekawe, wysoka forma utrzymana przez cały maraton. Czapka z głowy! Oczywiście, najbardziej podoba mi się egzemplarz #31 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 9 godzin temu, Grzes napisał: To rób szybowce Co za bezsensowna propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 11 godzin temu, giberes napisał: O widzę, że wybierasz się na Ukrainę Tamtego "wschodu" nie pisałbym z wielkiej litery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 8 godzin temu, kelly9mm napisał: Jakżeś Ty to psychicznie wytrzymał? Mi się ciśnie na usta taka parafraza. Modelarstwo jest piękne. Wystarczy tylko brać odpowiednie kuleczki. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października PIĘKNE Zrób zdjęcie "naszego" z naszym Migiem 21. Było by ciekawe. I proszę zrób jeszcze jednego w malowaniu morskim Japoni. Napewno będzie się wyróżniał. Pozdrawiam Juliusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Października Autor Share Napisano 31 Października 1 godzinę temu, Juliusz napisał: Zrób zdjęcie "naszego" z naszym Migiem 21. A skąd ja go wytrzasnę Trzeba by było zrobić, a to może być śliski temat - na naszych to się wszyscy znają i każdego nita mi policzą 1 godzinę temu, Juliusz napisał: I proszę zrób jeszcze jednego w malowaniu morskim Japoni. Hmm Trochę taki ciemny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października 6 godzin temu, abtb napisał: Hmm Trochę taki ciemny jest To rozjaśnij zdjęcie, będzie jaśniejszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada W dniu 31.10.2024 o 09:47, Juliusz napisał: I proszę zrób jeszcze jednego w malowaniu morskim Japoni. Napewno będzie się wyróżniał Fakt, zdecydowanie popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi