Skocz do zawartości

Douglas C-47A (Ludowego) Wojska Polskiego 1945 - Italeri 1/72

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to budując Jaka-1 użyłem antycznych kalkomanii ZTS Plastyk i o dziwo nawet reagowały z Tamiyowskim płynem Mark Fit.  Także myślę że nie będzie tak źle z tym Intechem. 

Samolot jest w trakcie malowania, jak będzie wyglądać reprezentacyjnie to wrzucę foty. 

Coraz bardziej chce skleić jeszcze typowi naszego C-47A z szachownicami, ale to może kiedy indziej. Może Airfixa skleję. Albo będę rzeźbić Li-2. Ale to kiedyś. Z takich gigantów to muszę jeszcze kupić i skleić naszego Canta Z.506 Airone :szczerbol:

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, mig napisał:

Masz Li-2 z Amodel? Pomysł na zbudowanie Li-2 bardzo dobry mozna byłoby wtedy pokazać różnice jakie były między oryginalnym   C-47 a kopią Li-2

Li-2 jeszcze nie kupiłem, czekam na jakąś okazję, bo w cenie Li-2 Amodelu są dwa C-47 Italeri. To jest bardzo dobry pomysł, żeby pokazać różnice między nimi, chociaż oprócz innych silników to za dużo ich nie było. 

Liczyłem na to, że IBG albo Arma Hobby ruszą temat Douglasów DC i pokrewnych, ale póki co cisza... chyba, że chodzi o licencję firmy Boeing. Może z tym mają ciężko. Albo po prostu nie mają w planach tego modelu.

A w tak zwanym międzyczasie pomalowałem samolot. Jeszcze muszę podmalować tu i tam, ale już blisko lakierowania. Nie mogę zapomnieć żeby jeszcze pomalować na czarno krawędzie natarcia skrzydeł i stateczników poziomych. 

20250111_204652.thumb.jpg.15a6869b7db232bfee491cbdf585d52b.jpg

Edytowane przez Kolekcjoner WP
  • Like 6

• 2 weeks later...
16 minut temu, Grzes napisał:

Weź to popraw, bo będzie lypa

Będę szpachlować, spokojnie.

23 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał:

Silniki pomalowane, trzeba będzie przeszlifować jeszcze 

7 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

spokojnie

e, no ja jestem spokojny :odlot:

ważne żeby za późno nie było.

• Haha 1

Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał:

Silniki pomalowane, trzeba będzie przeszlifować jeszcze 

20250125_145848.thumb.jpg.7c9beabaf328d9948c36361372136eb3.jpg

Było widać przed malowaniem prawda? 😉

Tylko pojawiła się tyleż odwieczna co odwiecznie błedna  myśl: pod farbą zniknie.

2 godziny temu, HKK napisał:

Było widać przed malowaniem prawda? 😉

Tylko pojawiła się tyleż odwieczna co odwiecznie błedna  myśl: pod farbą zniknie.

przecież to zielony plastik jest. :mrgreen: (czyli, ze jeszcze nie pomalowany 

• Like 1

• Kolekcjoner WP changed the title to Douglas C-47A (Ludowego) Wojska Polskiego 1945 - Italeri 1/72
3 godziny temu, Grzes napisał:

Mówiłem...

Wiesz... ja się tak łatwo nie poddaję i chciałem chociaż spróbować je nałożyć. Początkowo porwały się na duże kawałki które ułożyłem w miarę równo, ale jak chciałem poprawić na koniec i ostatecznie przejechałem po kalce patyczkiem do uszu to efekt widać jak na zdjęciu wyżej. No trudno... będzie z szachownicami (i dobrze) :)

5aa394b3e5682a04899955d0ea2464e4.jpg.867f5cede282ffbedf9970e4b68d1fee.jpg

Cześć!

Nie pisałem wcześniej... Nie kusi Cie, żeby sobie odrysować ten napis i dać do któregoś z drukarzy, żeby Ci wydrukował go jeszcze raz (albo kilka razy) tym razem w porządnej jakości? Jeżeli potrzeba, to ja mogę pomóc. Nie żebym miał coś przeciwko LWP, ale ten "Spirit of Ostra Brama" chodzi za mną od czasu jak zobaczyłem go w TBiU (czyli dawno) i chciałbym zobaczyć go zbudowanego..

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł

17 minut temu, pmroczko napisał:

Cześć!

Nie pisałem wcześniej... Nie kusi Cie, żeby sobie odrysować ten napis i dać do któregoś z drukarzy, żeby Ci wydrukował go jeszcze raz (albo kilka razy) tym razem w porządnej jakości? Jeżeli potrzeba, to ja mogę pomóc. Nie żebym miał coś przeciwko LWP, ale ten "Spirit of Ostra Brama" chodzi za mną od czasu jak zobaczyłem go w TBiU (czyli dawno) i chciałbym zobaczyć go zbudowanego..

Paweł

Cześć!

To już chyba będę tak myślał następnym razem, bo w ferworze walki nakleiłem szachownice :szczerbol:

No szkoda tych kalek spirit of ostra brama, no ale co zrobisz jak nic nie zrobisz. Przed nałożeniem je sobie zeskanowałem, więc ewentualnie kiedyś mogę wrócić do tego projektu i sobie wydrukować je na papierze do kalkomanii i na drukarce laserowej.

Ale jest taki plus, że do kolekcji wlatuje kolejny polonik z szachownicami! :banan:

20250126_000734.thumb.jpg.d5b59832144d72dbfe2891b58e1bf68b.jpg

20250126_000738.thumb.jpg.55a75e9f057bd0898326d096bdb1427b.jpg

20250126_000723.thumb.jpg.f21a39df88fabe161dbfa5e5d55c785b.jpg

• Like 1

9 minut temu, pmroczko napisał:

Cześć!

Paweł

Wiesz Paweł , ja też  kiedyś dawno, dawno temu kupiłem w kiosku na dworcu w Katowicach  te TBiU z C47 i tak się zachwyciłem tym polskim "Spiritem" że aż przemalowałem Li-2 z "Małego Modelarza" nr 11/78 :mrgreen: . Niestety były czasy głębokiej  komuny i problem był praktycznie ze wszystkim, ale oznaczenia zrobiłem sobie sam z papieru malując je pisakami, a sam napis wycinając z żółtego papieru. To była moja pierwsza konwersja i wszyscy koledzy z podstawówki mi go zazdrościli:D .  Szanownego Właściciela wątku przepraszam za offa. Pozdr. A.

11 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

To już chyba będę tak myślał następnym razem, bo w ferworze walki nakleiłem szachownice :szczerbol:

I to jest bardzo słuszna koncepcja, wygląda z nimi bardzo dobrze :super:

• Like 1