Skocz do zawartości

gdański Pz.Bef.Wg III J

persyMG

Rekomendowane odpowiedzi

Po merytorycznej wtopie z Pz IV (i kategorycznej namowie :) ) w wątku:

uznałem, że może faktycznie warto założyć warsztat do następnego modelu.

Plan jest taki, by zbudować scenkę jak z tego zdjęcia (zdjęcie z forum https://forum.odkrywca.pl/topic/419462-czołgi-w-gdańsku/?do=findComment&comment=420443).

1974057260_PZIIIJ2a.jpg.d4b47c54178520c3336704e75dc845f7.jpg

Wg identyfikacji z forów historycznych (Odkrywca oraz Dawny Gdańsk) jest to Pz.Bef.Wg III Ausf.J z Pz.Rgt 35 z 4 Dywizji Pz. Wehrmachtu. Zdjęcie z okresu prawdopodobnie zaraz po walkach o Gdańsk czyli wiosna 1945. Miejsce – przed obecnym I LO na ul. Łagiewniki.

Moim zdaniem czołg stał mniej więcej tak, z dokładnością do +-1m. :)

DSC_8180e.thumb.jpg.5314e57f1ba9956b85cdfe411af471db.jpg

DSC_8177e2.thumb.jpg.4251d17d5b04dfea97b5073c2110d9db.jpg

I teraz parę punktów mojego rozkminiania i pytań do paru rzeczy.

1 – budynek

Generalnie jest konsensus na forach historycznych, że lokalizacja zdjęcia jest poprawna. Ja też mam takie przekonanie (i zawsze miałem od kiedy po raz pierwszy zobaczyłem zdjęcie wiele lat temu).  Niemniej, moim zdaniem w czasie wojny przed przyziemiem budynku stał dodatkowy mur, którego grubość oceniam na 0,5m. Na zdjęciu nie widać okien budynku (a powinny być widoczne). Za to skrajnie na lewo, widać załom muru i daszek. Moim zdaniem okna były zamurowane, a właściwie to przed niemi dobudowano mur. Ma to sens - w przyziemiu był schron przeciwlotniczy na co wskazują zachowane do dziś białe strzałki. Ponadto, na ścianie budynku widać resztki

zaprawy murarskiej właśnie przy tym oknie.

2 – wersja pojazdu

Wg identyfikacji na forach jest to Pz.Bef.Wg III Ausf.J. i tu pytanie do znawców, czy tak jest faktycznie. Wiele szczegółów wskazuje że tak: dopancerzenie przodu kadłuba i wieży , kształt dopancerzenia na wieży, otwór na kuliste jarzmo km, „poprzeczne” (a nie wzdłuż osi kadłuba) ułożenie podniesionej klapy silnika z tyłu, (wygięte, uszkodzone) korytko na antenę. Podobno do tej wersji skonwertowano tylko około 185 pojazdów, z tego tylko część była z krótkim (prawdziwym, a nie atrapą) działem. Więc można powiedzieć, że to prawie rarytas. Pewną zagadką pozostaje dla mnie kwestia fartuchów. Są na wieży, ale nie ma na kadłubie, co więcej nie widać śladów mocowania na fartuchy kadłubowe.

Ale znawcy pewnie mi to szybko wyjaśnią. A może to jakaś polowa hybryda z różnych pojazdów?

3 – stan pojazdu

Jak widać pojazd uszkodzony i zdekompletowany. Nie ma prawie nic z zewnętrznego osprzętu, który dało się zdjąć. Brakuje karabinu oraz drzwi w schurzen wieży. Na lewej burcie, moim zdaniem, widać wygięte korytko dodatkowej anteny (stąd podejrzenie, że to wersja dowódcza). Z tyłu podniesiona jest jedna podłużna, mniejsza klapa nad silnikiem. Akurat ta miała zawias z tyłu, więc widać dolną stronę tej klapy i jej wgłębienia/otworu. Jest też ciemniejsza, co by się zgadzało - ciemno czerwona farba podkładowa.

Wydaje się, że przód pojazdu jest wypalony. Czy to możliwe, żeby czołg spalił się tylko częściowo? Trafienie w prawą przekładnię i lokalny pożar tylko z przodu? Czy małe czarne kółka w dolnej przedniej płycie to tylko brud czy otwory po trafieniu? Aczkolwiek zastanawia mnie ustawienie pojazdu. Rosjanie generalnie szli od strony Gdyni, a to jest za czołgiem. Chociaż, w miejskich walkach, to mogło być lokalnie zupełnie inaczej, więc kto i kiedy był gdzie, to nie wiem….

4 - kamuflaż

Pojazd w kamuflażu 2 lub 3 kolorowym. Bardzo trudno stwierdzić przesłanką za 3 kolorami jest fragment przy drzwiach w schurzenie. Jakby 2 odcienie ciemnego? A jeśli pojazd jednak nie jest spalony, to może na przodzie są resztki kamuflażu zimowego?

5 – jednostka

Wg identyfikacji z forów jest to 4 Dywizja Pz. Wehrmachtu. Pasowało by to do szlaku bojowego tej jednostki. Więc to chyba jest w porządku. Dodatkowo istnieje też drugie zdjęcie, innego Pz III (w innej  wersji), stojącego po drugiej stronie tej samej ulicy, też przypisywanego tej jednostce. i (prawdopodobnie) w zimowym, zmywalnym kamuflażu.

Edytowane przez persyMG
  • Like 3

Wygląda tak jak mówisz na ausf J Vorpanzer  , tak też jest podpisany na pancernych wrakach Sd.Kfz.141 Pz.Bef.Wg III Ausf.J, Pz.Rgt 35, Gdańsk ul.Łagiewniki, widać korytko na lewym błotniku, wygląda też że ma wczesną tylna płytę , widać po tej otwartej klapie, najbliżej by było z tego Cyber Hobby robić, ale chyba niedostępny, ma korytko, pancerz, tylko taki problem że ten model ma późną tylna płytę , panzer 3 j od airfix ma wczesną, ale tam to wersja zwykła bez anteny, osłony na wieży  to pewnie modyfikacja polowa, gdzieś czytałem że w tym gdańsku w 1945 tylko cztery trójki się zaplątały w tej 4 dywizji.

pzbefwgiii-panzer-iii-command-tank-ausfj.jpg

Edytowane przez Evildead

Mam model Dragon 6628 "Pz.Bef.Wg.III Ausf.J w/SCHÜRZEN (2 IN 1)".   W praktyce ta są prawie dwa modele w jednym pudełku. W zasadzie tylko wanna, wieża i komplet gąsienic są pojedyncze. Cała (albo prawie cała) reszta jest podwójnie (z obu modeli) - np. są różne płyty silnika, są części do wersji z antenami i bez. Nawet są dwie instrukcje :) . Słowem - powinno dać radę coś wykombinować.

• persyMG changed the title to gdański Pz.Bef.Wg III J
W dniu 11.11.2024 o 14:13, persyMG napisał:

... może faktycznie warto założyć warsztat do następnego modelu.

Mam nadzieję że będzie to przydatne.:roll: Kolejny ciekawy pojazd.:super:

Podobno do tej wersji skonwertowano tylko około 185 pojazdów, z tego tylko część była z krótkim (prawdziwym, a nie atrapą) działem.

Tej wersji pojazdu - Ausf.J - przebudowanego na Pz.Bef.Wg - zmontowali 81 sztuk. Baza powstała w montowni Henschel, przebudowa w montowni Daimler Benz.
Pierwotne pojazdy zmontowane między styczniem, a majem 1942 roku. Przebudowane w lipcu/sierpniu 1942 roku. Kadłub i wieża w wersji 8./Z.W.

... ułożenie podniesionej klapy silnika z tyłu,

Klapa ta wskazuje że pojazd nie "załapał" się na nowe rozwiązanie wprowadzone około kwietnia 1942 roku. 
Pojazd ten był przeznaczony na front "tropikalny".

Na lewej burcie, moim zdaniem, widać wygięte korytko dodatkowej anteny (stąd podejrzenie, że to wersja dowódcza).

Tak to korytko i antenę dodawano w wersji dowódczej z anteną 1,4 mb oraz doniczkę z anteną "gwiazdową".

... kształt dopancerzenia na wieży,

Tak w wersji drugiej. Wcale nie jest pewne czy miał usunięty wieżowy MG.

Pewną zagadką pozostaje dla mnie kwestia fartuchów. Są na wieży, ale nie ma na kadłubie, co więcej nie widać śladów mocowania na fartuchy kadłubowe.

Pz.Bef.Wg.Ausf.J zaczęto wyposażać w Schuerzen od około połowy 1943 roku. Całkiem możliwe że nie miał nawet przygotowanych mocowań do osłon.

Trafienie w prawą przekładnię i lokalny pożar tylko z przodu?

Bardzo prawdopodobne - dodatkowo wyrwana klapa nad przekładnią. (Mocowana była do zawiasów z przodu.)

Przy wlotach powietrz do przekładni przyspawane dwa pręty - zapewne na dodatkowe gąski (pas gąsek).

Pisz na bieżąco jakie Masz wątpliwości przy budowie modelu, najlepiej pokazuj zdjęcia części bo tego modelu nie mam.:nauka1:

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1

5 godzin temu, meser262 napisał:

dodatkowo wyrwana klapa nad przekładnią

O które konkretnie miejsce chodzi?

Klapa w sensie prawy błotnik? Czy brakuje jakiejś klapy na kadłubie? (nie widzę gdzie 😞  )

Budowę chcę zacząć trochę od tyłu, czyli od podstawki. Planuję zaprojektować do druku 3D. Na razie rozkminiam ile cegieł jest gdzie i jakie są wymiary szczegółów. Do tego całość musi mi się zmieścić na półkę :) - wychodzi, że to będą 3 okna + kawałek na długość i trochę ponad do wysokości 1/3 okien na wysokość.

Dodatkowo odkryłem, że zamurowanie okien było tylko wokół okien a nie na całej długości ściany.

11 godzin temu, persyMG napisał:

Dlaczego uważasz, że jest wyrwana?

Masz rację - nie wyrwana, ale moim zdaniem jest tam dziura. Cała klapa sięgała by do 4-tej śruby od krawędzi na czołowym pancerzu.

To co wystaje pod strzałką to chyba po prostu zawias,

Niekompletny zawias - moim zdaniem.

a na klapie leży hak holowniczy (S).

Tutaj się nie zgodzę z Tobą - popatrz na rozmiary tego haka w porównaniu z klapą/włazem. Obok (tam gdzie jest to coś ciemnego czerwona strzałka) powinien być drugi zawias. I to jest moim zdaniem wyrwany drugi zawias z częścią klapy. Zawias w pozycji otwartej klapy.

1581853865_meser262@00.thumb.jpg.5917128ef469ad188c20493430317d2e.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Bo jest to prawdopodobne że to hak,, według panzer tracts właz miał 53 cm szerokości na 37 cm, a hak do trójki/czwórki jakieś 36 cm , więc to prawdopodobnie hak

1581853865_meser262@00.thumb.jpg.5917128ef469ad188c20493430317d2e.jpg

7ea6b4f34010843104871e3caccd.jpg

Edytowane przez Evildead

Napisano (edytowane)
W dniu 13.11.2024 o 10:39, meser262 napisał:

Tutaj się nie zgodzę z Tobą - popatrz na rozmiary tego haka w porównaniu z klapą/włazem. Obok (tam gdzie jest to coś ciemnego czerwona strzałka) powinien być drugi zawias. I to jest moim zdaniem wyrwany drugi zawias z częścią klapy. Zawias w pozycji otwartej klapy.

hmmmm... no mi to jednak wygląda na jakiś duży hak w kształcie S zasłaniający zawias. Choć faktycznie ten hak jest może  za duży jak na hak ze standardowego wyposażenia Pz III? Ale przecież to nie musi być z wyposażenia tego pojazdu. Może coś go w to miejsce przyholowało i zostawili hak? Hak wygląda też na wygięty - spójrz na drugi koniec - nie jest w jednej linii z resztą.  Może też jest trochę rozciągnięty i dlatego taki duży?

21 minut temu, Evildead napisał:

według panzer tracts właz miał 53 cm szerokości na 37 cm, a hak do czwórki jakieś 36 cm

Zmierzyłem na częściach z modelu - właz ma 15x10.5 mm (czyli 52.5x36.7cm) a hak ... 10.5 mm (czyli też 36,7). A więc prawie wielkości klapy (sam jestem zaskoczony, ze taki duży był).

Edytowane przez persyMG

4 godziny temu, Michal_G napisał:

Czy wiadomo kto tego Panzera ustrzelił? Może nasze 34-ki z 1 BPanc?

Niestety nie wiem. Nawet to, czy był trafiony to tylko moje dywagacje. A jeśli był trafiony, to czy w tym miejscu, czy może przyholowany (i skąd).

1 godzinę temu, persyMG napisał:

Zmierzyłem na częściach z modelu - właz ma 15x10.5 mm (czyli 52.5x36.7cm) a hak ... 10.5 mm (czyli też 36,7). A więc prawie wielkości klapy (sam jestem zaskoczony, ze taki duży był).

Czyli dragon dobrze dobrał wymiary, no to wynika z tego że ten hak nie był w cale taki mały w stosunku do wymiaru klapy, w sumie znalazłem dwa rozmiary tego haka, 26 i 36 cm, na rysunkach pz 3 są dwa haki około 26 cm, ale może pod koniec wojny panowała dowolność brali np z czwórki co było pod ręką.

Edytowane przez Evildead

Praca w toku.

Ogólna bryła podstawki w wersji przed-wojennej:

Podstawka_3D_1.thumb.png.91a62e83cd4f88c658a4fc4ef6bdcc1a.png

Całość jest podzielona na mniejsze obiekty do druku.

Szczegółów dolnych okien nie modeluję ponieważ w wersji wojennej były (wg mnie) zasłonięte:

Podstawka_3D_2.thumb.png.482804ccc5d68b760827285dd7a07b76.png

I tak mniej więcej chcę żeby wyglądała całość. Brakuje jeszcze teksturowania cegieł i dachówek na gzymsach i parapetach. Zrobienie tego trochę zajmie, ale metodę już przetestowałem na płytach chodnikowych  z przodu.

Przy okazji musiałem zrobić trochę badań foto-historycznych, żeby stwierdzić jak wyglądało podłoże w tym miejscu. I chyba już wiem :)

I jeszcze graficzny bonus:

DSC_8180_dopasowanie.thumb.jpg.966377ed9246a72d4c73a66e094a0dbe.jpg

Edytowane przez persyMG
  • Like 1