Moses Napisano 20 Listopada 2024 Share Napisano 20 Listopada 2024 Zestaw który sklejałem jako gówniarz, wtedy mienił mi się fantastycznie. Maszyna której nie znałem, ze złożonymi skrzydła, i w takim fajnym malowaniu i amerykańska i Revell i łoooł. Kupiony na allegro, z sentymentu i poprostu do kolekcji, leżał sobie w magazynku, i nabierał mocy prawnej. Doszły blaszki Airwaves, i kalkomanie Printscale, aby było po Marinesowemu. Rozpoczynam pracę od wycięcia głównych części i połączenia na sucho taśma i białym klejem, aby sprawdzić jak to do kupy pasuje, gdzie mogą być ewentualne problemy. No i będzie rzeźby. - Po wstawieniu kokpitu z części PE dalej będzie dziura która trzeba czymś wypełnić - fotel pilota do zrobienia od podstaw - wlot powietrza niedopasowany, i ślepy - wylot dyszy niedopasowany - mechanizacja złożenia skrzydeł do zrobienia od podstaw Dodatkowo będę wykonywał downgrade wersji, z FJ-4B będę robił FJ-4, więc - usunąć muszę osłonę anten za komorą podwozia przedniego - usunąć parę dodanych hamulców aerodynamicznych - zmniejszyć ilość punktów podwieszeń do dwóch. To tak na szybko..... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Listopada 2024 Share Napisano 20 Listopada 2024 O panie, kawał historii. Spoglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Listopada 2024 Share Napisano 22 Listopada 2024 Kibicuję Twojemu projektowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Listopada 2024 Share Napisano 22 Listopada 2024 powodzenia ! będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Listopada 2024 Autor Share Napisano 22 Listopada 2024 Zanim cokolwiek ruszy się w pracach, a mając już ogląd tego co gdzie nie pasuje i co trzeba usunąć, wziąłem się za pracę z pilnikami i papierami ściernymi. Czemu teraz, a nie po sklejeniu kadłuba? Ano po to aby cały syf że szlifowania nie wleciał do zrobionego, pomalowanego kokpitu. Także w pierwszej kolejności usunąłem kroplową owiewkę za komorą podwozia przedniego, oraz dodane w wersji Bravo dodatkowe hamulce aerodynamiczne Następnie dopasowałem wlot powietrza.... Oraz wydech. W obydwu po wklejeniu szpachla będzie wymagana, ale i tak już jest lepiej niż było Na koniec nawiercilem wiertłem 0,8mm otwory pod lufy działek, i psiknąłem zielonym One Shot Primerem, bo ten badziewny biały plastik ciężko się fotografuje, a i taka powierzchnia pomoże w przeżyciu obecnych linii, które z grubsza odpowiadają oryginalowi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2024 (edytowane) Jak ja nie cierpię trasowac linii w modelach. Droga przez mękę, nie mniej ścierpialem to i efekt dla mnie jest OK. Lepiej już nie będzie. Zresztą i tak jeszcze będę poprowiał jak skleje połówki że sobą. Mogę wreszcie wziąć się kokpit. A jak przy kokpicie jesteśmy. Chyba ostatnia sztuka na świecie, znaleziona w KS Model. Edytowane 4 Grudnia 2024 przez Moses 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Mistrzem scratchu nie jestem, ale coś tam przy pomocy blaszek z Airwaves, i żywicy Pavli wyszło. Nie jest to wiernie odtworzony kokpit, ale i tak wygląda to lepiej niż to co przewidział Emhar Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Moses 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Fajny szkrabek. No trasowanie ciężkie jest, ale sobie poradziłeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Pomalowałem kokpit (zapomnialem zdjęcia zrobić) i zamknąłem kadłub. Fotel Pavli jest za wysoki, przez co nie da się zamontować oryginalnego oszklenia. To tłumaczy dziwny profil owiewki cacy od Pavli, na którą obecnie czekam. Dodałem także tunele dla luf kmów, zrobione z igły iniekcyjnej 0,7mm No i dodałem resztę części do kadłuba, poszpachlowalem i poszlifowalem W ramach odpoczynku, biorę się teraz za skrzydła. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Wygląda dobrze. Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 godzin temu Autor Share Napisano 13 godzin temu , Wziąłem się za skrzydła. Po sklejeniu połówek i poszpachlowaniu przy pomocy Dissolved Putty, wziąłem się za wypełnianie miejsca gdzie jest mechanizm składania skrzydła. Zrobiłem, tak po japońsku - Jakotako ;). Nastepnie usunąłem stare linie podziału i w ich miejsce zgodnie z oryginałem naniosłem siatkę nitów, gdyż w tym modelu Fury, skrzydła są pokryte jednym kawałkiem blachy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi