Skocz do zawartości

North American FJ-4 (F-1E) Fury // Revell 1/72

Moses

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw który sklejałem jako gówniarz, wtedy mienił mi się fantastycznie. Maszyna której nie znałem, ze złożonymi skrzydła, i w takim fajnym malowaniu i amerykańska i Revell i łoooł.

Kupiony na allegro, z sentymentu i poprostu do kolekcji, leżał sobie w magazynku, i nabierał mocy prawnej. Doszły blaszki Airwaves, i kalkomanie Printscale, aby było po Marinesowemu. 

Rozpoczynam pracę od wycięcia głównych części i połączenia na sucho taśma i białym klejem, aby sprawdzić jak to do kupy pasuje, gdzie mogą być ewentualne problemy. No i będzie rzeźby. 

- Po wstawieniu kokpitu z części PE dalej będzie dziura która trzeba czymś wypełnić

- fotel pilota do zrobienia od podstaw

- wlot powietrza niedopasowany, i ślepy

- wylot dyszy niedopasowany 

- mechanizacja złożenia skrzydeł do zrobienia od podstaw 

Dodatkowo będę wykonywał downgrade wersji, z FJ-4B będę robił FJ-4, więc 

- usunąć muszę osłonę anten za komorą podwozia przedniego

- usunąć parę dodanych hamulców aerodynamicznych 

- zmniejszyć ilość punktów podwieszeń do dwóch.

To tak na szybko..... 

IMG_20241119_220116.jpg

• Like 5

Zanim cokolwiek ruszy się w pracach, a mając już ogląd tego co gdzie nie pasuje i co trzeba usunąć, wziąłem się za pracę z pilnikami i papierami ściernymi. Czemu teraz, a nie po sklejeniu kadłuba? Ano po to aby cały syf że szlifowania nie wleciał do zrobionego, pomalowanego kokpitu. 

Także w pierwszej kolejności usunąłem kroplową owiewkę za komorą podwozia przedniego, oraz dodane w wersji Bravo dodatkowe hamulce aerodynamiczne

IMG_20241122_223515.jpg.e689bc9964db7a04cc288d84fa0562f4.jpg

Następnie dopasowałem wlot powietrza....

IMG_20241122_222131.thumb.jpg.7faea72f102f386a7093d8e64fa028a3.jpg

Oraz wydech. W obydwu po wklejeniu szpachla będzie wymagana, ale i tak już jest lepiej niż było 

IMG_20241122_222436.thumb.jpg.f7c0693db1421f5bd90fd4f87f036440.jpg

Na koniec nawiercilem wiertłem 0,8mm otwory pod lufy działek, i psiknąłem zielonym One Shot Primerem, bo ten badziewny biały plastik ciężko się fotografuje, a i taka powierzchnia pomoże w przeżyciu obecnych linii, które z grubsza odpowiadają oryginalowi

IMG_20241122_222623.jpg

• Like 2