panDespota Napisano 28 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) Kurczę do planów nie przykładałem, ale przypomina P-38 Idzie sporo superglue i papieru ściernego, ale obawiałem się że będzie gorzej. Czyści po przyklejeniu mają szpary, ale trzymają między sobą jak na razie płaszczyznę i linie podziałowe się w miarę zgadzają Sporo trzeba poprawiać i obrabiać. Tutaj oryginalna część i trochę poprawiona PS. Sorry za kiepskie zdjęcia, ale nadaję z warsztatu "polowego". Edytowane 28 Grudnia 2024 przez panDespota 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2024 Share Napisano 28 Grudnia 2024 Raczej z Oddziału Chirurgii Plastycznej. Podziwiam. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Grudnia 2024 Share Napisano 28 Grudnia 2024 Hektary roboty, ale dasz radę. Już go widzę w jednym kawałku obrobionego i ponitowanego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego Dzięki za słowa otuchy! Powoli brnę do przodu. Poprawiłem wszelkiego rodzaju wloty i wyloty powietrza. Dorobiłem też radiostację za płytą pancerną pilota. Producent się nie popisał Dorzuciłem kilka elementów do komór podwozia bo pusto było. Za okablowanie się nie zabrałem bo za dużo tego Biorę się też za nitowanie. Zacząłem od końca gondol silnikowych. W modelu porobiłem wzmocnienia żeby sklejone elementy nie pękały przy mocniejszym dociskaniem nitowadła. PS. Sorry za zdjęcia, ale nie mam dostępu do aparatu ze statywem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Coś chyba z tego będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego No proszę, szast prast i po wszystkim! I jak fajnie! Cechą Lightninga jest, że był na tyle duży, iż radio można było ustawiać na półce na różne sposoby, a nie dobijać elementy młotkiem, jak np. w Mustangu. Afrykańczyk? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Afrykańczyk? Nowa Gwinea 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Cechą Lightninga jest, że był na tyle duży, iż radio można było ustawiać na półce na różne sposoby, a nie dobijać elementy młotkiem, jak np. w Mustangu. Właśnie spore to oszklenie w modelu. Myślałem że jest przeskalowane, ale wydaje się, że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Zapowiada się fajnie. Trzymam kciuki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Pięknie, z niczego powstaje coś . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego W dniu 16.12.2024 o 21:48, panDespota napisał: Nie mogę się jakoś doszukać zdjęć stelaża/mocowania fotelu, płyty pancernej i sekcji z radiostacjami za nią czy co to tam było. Chciałbym to w miarę oddać w modelu bo będzie widoczne przez szkło. Poratuje ktoś? Takie mam. Mam nadzieję, że właściwe i nie za późno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego O, coś mi to przypomina to malowanie :), Ale w takim razie radiostacji nie obronisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego I jeszcze taki schemacik: Został pokazany również w monografii P-38 AJ Press. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, Wojtek59 napisał: nie za późno. Nie, nie. Fotel dopiero będę składał. Dziękuję. 52 minuty temu, greatgonzo napisał: Ale w takim razie radiostacji nie obronisz. Kuźwa nie wiem jak ja czytałem post HKK i porobił sobie notatki. Na opak. Dramat Edytowane 17 Lutego przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Tylko do celów dyskusji. Radio. Z najnowszej książki R.Pęczkowskiego - wycinek z Technical Manuala: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego I jeszcze trochę w kolorze, ale P-38Ls/n 44-45232 z USAF Museum - Wright Patterson AFB. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Dziękuję wszystkim za pomoc. Mały up. Będę zamykał kabinę. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Fajna robota. Biorąc pod uwagę skalę jest super . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 27 Marca Autor Share Napisano 27 Marca Dzięki! Nie wiem czy coś źle złożyłem, ale za cholerę nie mogłem zamknąć połówek kadłuba. Podłoga kabiny miała kolizję z sufitem wnęki podwozia. Zeszlifowałem obie ścianki praktycznie do grubości kartki papieru, Na szczęście się okazało, że grubość skrzydła wyszła za cienką względem krawędzi w gondolach i musiałem wkleić paski polisternu co uratowało całą sytuację. Po woli można się będzie brać za nitowanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca 51 minut temu, panDespota napisał: Podłoga kabiny miała kolizję z sufitem wnęki podwozia. Znaczy się wąż zjadł się sam :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi