ArtuRze Napisano 18 Grudnia 2024 Share Napisano 18 Grudnia 2024 Bążur, korzystając z wolnego i braku motywacji do obowiązków pozapracowych, ruszyłem wczoraj z Hayabusą. W zasadzie po porannym & wieczornym dłubaniu mam wszystko obrobione i gotowe do pierwszej fali malowania i nie tylko - teraz tylko pokornie czekam na pakunek z farbami (i mam jakieś przeczucie że nie mam co liczyć na doręczenie dzisiaj). Więc biorąc pod uwagę swoje zwyczajowe tempo składania, to jestem mocno pozytywnie zaskoczony, a może po prostu się zacząłem wyrabiać. xd Mając w pamięci zdjęcia modeli z próbnych wtrysków, przykułem większą uwagę do naklejanych bocznych paneli oraz osłon silnika. W tym drugim przypadku poszedłem na przekór instrukcji, najpierw na spokojnie wkleiłem osłony na klej wolnoschnący i spozycjonowałem, potem wkleiłem pierwszą gwiazdę i wyloty luf. Mam trochę farta, bo tego nie sprawdzałem w ferworze walki i została mi tylko weryfikacja post factum, ale da się wsadzić drugą gwiazdę bez (większego) siłowania z plastikową materią. Przewody na silniku sobie odpuszczam, nie chce mi się doktoryzować tym razem z przewodologii. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 18 Grudnia 2024 Share Napisano 18 Grudnia 2024 Dajesz! Pierwszy warsztat. Będę zaglądał z ciekawością. Rozumiem tytuł to nawiązanie do malowania samolotu. Będzie srebro z zielonym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 18 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2024 Owszem. Kości zostały już rzucone, albo raczej - reflektor zaklejony Mam ochotę sprawdzić co mi się uda ugrać szablonami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Grudnia 2024 Share Napisano 18 Grudnia 2024 Też chętnie popatrzę. Wszak to nowość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 18 Grudnia 2024 Share Napisano 18 Grudnia 2024 Ledwo producent rozsyła modele i już pierwszy warsztat. Powodzenia. Chętnie popatrzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Grudnia 2024 Share Napisano 18 Grudnia 2024 Ja tez popatrzę. Mógłbyś wrzucić schemat malowania, dla ułatwienia. Nie wiem, czy na Twoim miejscy nie poprawiłbym obszarów, gdzie łopaty śmigła chowają się w kołpaku. Coś tam się kotłuje jeszcze i pewnie będzie to widać po malowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 18 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2024 34 minuty temu, zaruk napisał: Ja tez popatrzę. Mógłbyś wrzucić schemat malowania, dla ułatwienia. Nie wiem, czy na Twoim miejscy nie poprawiłbym obszarów, gdzie łopaty śmigła chowają się w kołpaku. Coś tam się kotłuje jeszcze i pewnie będzie to widać po malowaniu. Proszę spać spokojnie, tam jeszcze na pewno będzie doglądane i podkładowane ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Grudnia 2024 Share Napisano 18 Grudnia 2024 30 minut temu, ArtuRze napisał: Proszę spać spokojnie, tam jeszcze na pewno będzie doglądane i podkładowane ^^ Dobra, to kładę się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 19 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2024 W drugiej części wczoraj coś tam się zadziało, nie czekając na nadejście magicznej paczki wypełnionej po brzegi farbami. Natchnieniem był wątek na britmodeller o kolorze wnętrza Ki-43, a że potrzebne kolory miałem pod ręką to cyk, pomalowane. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Grudnia 2024 Share Napisano 19 Grudnia 2024 Świetnie to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Grudnia 2024 Share Napisano 19 Grudnia 2024 Bardzo ładnie, wnętrze jak z większego modelu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Grudnia 2024 Share Napisano 19 Grudnia 2024 A można poprosić skrót informacji o kolorze wnętrza? Bo tamiya w ki-61 też proponuję coś żółtego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 19 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2024 Bazowałem sobie na tym: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235018924-ki-43-colours/ Na biały podkład poszedł Mr Hobby H58 (ten nowszy, jaśniejszy) ale stwierdziłem że zielony to może jest tam echem, a pierwsze skrzypce gra żółty. Więc przygasiłem to kładąc MRP-131, a na sam koniec zmieszałem MRP lekko z czernią i jeszcze mocniej rozcieńczyłem, żeby pocieniować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 19 Grudnia 2024 Share Napisano 19 Grudnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, martinello napisał: tamiya w ki-61 też proponuję coś żółtego... Tamiya XF 59 nie jest żółty, ale pewnie jestem w błędzie Edytowane 19 Grudnia 2024 przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 Potrzeba jeszcze popieścić szpachlą w kilku miejscach model i zobaczyć co po podkładzie wyjdzie: Tutaj zaznaczyłem problematyczne miejsce w moim egzemplarzu. I tak delikatnie wybierałem plastik z kadłuba żeby trochę głębiej osiadł w skrzydle (czy to faktycznie coś dało, czy to tylko placebo, to sprawa dyskusyjna). O ile po prawej stronie wszystko ładnie się zazębiło i siadło, tak tutaj był widoczny uskok. Nie widziałem za bardzo możliwości manewru w kontekście spasowania ani nie chciałem się bawić w nakładanie szpachli (a potem jeszcze wyrównywanie tego wszystkiego). Więc wybrałem najprostszą opcję, po prostu skalpelem zniwelowałem uskok jak na obrazku zaznaczono. Generalnie gdyby nie model, to chyba nigdy bym nie miał okazji przyjrzeć się dłużej sylwetce i się nią zachwycić. Tak bardzo, że aż wczoraj buszowałem po internetach w poszukiwaniu wydania Model Graphix, żeby zdobyć takie cudo: http://www.deaddesignmodels.com/model-reviews/nakajima-ki-43-i-hayabusa-1-72/en/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 2 minuty temu, ArtuRze napisał: Więc wybrałem najprostszą opcję, po prostu skalpelem zniwelowałem uskok jak na obrazku zaznaczono. To wg mnie jedyna droga, jeśli nie można uskoku uniknąć. Szpachlowanie uskoku jest prawie zawsze błędem i owocuje widocznym zaburzeniem geometrii lub/i gładkości powierzchni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 19 godzin temu, marek d napisał: Tamiya XF 59 nie jest żółty, ale pewnie jestem w błędzie Sorki, uproszczenie kolorystyczne. Ale kolor "żółtawy" bardziej niż "zielonkawy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 Hm, wiedziony pytaniem o przerwaną nagle linię na krawędzi natarcia i co tu się stało, dostałem chwilę później zaproszenie od modelu na rycie fikuśnej linii z obu stron: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 23 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2024 Romans ze sreberkiem rozpoczęty, oczywiście musiała wyjść jakaś drobnica do lekkiego poprawienia. Stan więc "w trakcie": "Przegroda nosowa" też została dodana: Powrót pod koniec świąt, bo chciałbym jednak je przeżyć w całości 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Grudnia 2024 Share Napisano 23 Grudnia 2024 Bardzo ładnie idzie.Ja się dalej "morduję " z modelem SH. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 23 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2024 5 minut temu, Xmen napisał: Bardzo ładnie idzie.Ja się dalej "morduję " z modelem SH. Podziwiam upór, sam bym wymiękł już na etapie wypakowania z pudła i pewnie go oddał do treningu juniorom w jakiejś modelarni. ^^ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Grudnia 2024 Share Napisano 23 Grudnia 2024 3 minuty temu, ArtuRze napisał: pewnie go oddał do treningu juniorom w jakiejś modelarni. ^ Tego bym dzieciom nie zrobił.Wyjdzie jak wyjdzie.Jest to bez znaczenia. Już nie zaśmiecam wątku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Grudnia 2024 Share Napisano 23 Grudnia 2024 5 godzin temu, ArtuRze napisał: Romans ze sreberkiem rozpoczęty, oczywiście musiała wyjść jakaś drobnica do lekkiego poprawienia. Bardzo ładnie, czym to machnięte? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 23 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2024 1 minutę temu, barszczo napisał: Bardzo ładnie, czym to machnięte? Powróciłem do serii Mr.Super Metallic (tutaj Silver) po krótkich przygodach z AK Xtreme Metal. Owszem są też fajne, ale są też powodem dlaczego nie chce mi się ruszać ponownie dzbanka Łanowskiego i wynajduje sobie wymówki - takie jak ten warsztat. I też dobrze że sobie że odświeżyłem pamięć, bo przy obecnym, mocnym rozcieńczaniu, schnie to w zasadzie tak szybko jak zwykły lakier. Co jest ogromnym plusem w moim przypadku, gdzie normą są różne niezdarne wypadki i brak chęci na oduczenie się macania modelu w trakcie malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 28 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2024 Święta, święta i po świętach. Fajnie że zrobiłem zdjęcia, przynajmniej wiem że czeka mnie drobna polerka bo się nano-odkurz z żółtego zmaterializował. A tak to jutro zaczynamy poloneza z ciapkami, jeśli sesja treningowa będzie udana. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi