Skocz do zawartości

F-16C Block 52+ FROG 1:72

Lunch896tearful

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Był już Su-22 i MiG-29 w Polskich barwach więc teraz pora na F-16. Model powstanie z zestawu FROG (Academy) który jest świetnie zdetalowany, lecz ma swoje słabe strony np. zły kształt oslony radaru, dosyć uboga dysza i (podobno) średnio wyglądający wlot powietrza. W miare mozliwosci będę próbował to naprawić. Wybrałem ten zestaw ponieważ w pudle jest praktycznie wszytsko z czego można zbudować Polski block 52+ oczywiście będzie konieczne zrobienie kilku niewielkich przeróbek. Model wykonam w standardowym malowaniu z numerem bocznym 4069 który stacjonuje w 32blt. Ciekawostką jest to, że zakochałem się w tym samolocie na pikniku lotniczym w Łasku w 2014r gdy miałem 7lat:)DEnAO2e.jpegTAomkmM.jpegMOhQ3V5.jpegW7xjchb.jpeguwIYogM.jpegpXeEmdj.jpeg

• Like 3

Obserwuję 🫡.

Mam takiego dziada w magazynku - jako Academy - więc szukałem info, co tam ma nie tak.

Dotarłem do:

1. "Czubek" jest zbyt ostry/spiczasty.

Powinien być bardziej "pękaty".

Najłatwiej wymienić na taki z modelu Revell'a.

2. Wlot powietrza - jest coś nie tak z nim w widoku z boku.

Nie znalazłem porady co i jak naprawiać.

3. Podłużne osłony czujników na krawędzi natarcia skrzydeł. Zbyt "chude" i nie tam, gdzie trzeba.

Więcej grzechów nie pamiętam.

Pozdrawiam, Przemek

Edytowane przez PrzemekW
  • Like 1
  • Thanks 1

Szesnastka jako obiekt lotniczy jakoś mało mnie rajcuje, natomiast intrygujący jest fakt że Frog to już raczej dawno nie istnieje i nurtuje mnie problem jak to jest możliwe żeby Frog zrobił model wersji "naszej" szesnastki. I co Aca dołożyła swojego do tego modelu.

Tutaj przerobiony tył kabiny, zrobiłem go na podstawie zdjęć które miałem i nie wiem czy jest to do końca poprawne na szczęście nie będzie to tak bardzo widoczne plus wycięcie przed hud-em.

pDu9jEX.jpeg

A tak prezentuje się prawie skończona wnęka podwozia głównego:

mlY4zXH.jpeg0FgzpYu.jpeg

Myślałem jeszcze, aby dyszę silnika zrobić na nowo od podstaw. Jeśli nie wyjdzie to użyje zestawowej ale warto spróbować:)

• Like 11

Taka waloryzacja w tej skali? SZACUN!

Będę tu za zaglądał, jest okazja żeby się czegoś nauczyć.

• Thanks 1

Prace powoli idą do przodu, tym razem przerobiłem przednią klapę podwozia

Najpierw zeszlifowałem stary wzór, niestety zapomniałem zrobić zdjęcia jak wyglądał on przed zabiegiem, potem wyciąłem z płytki dane kształty i skleiłem ze sobą:

hMGq9nM.jpeg

B7328Kn.jpeg

UwRtX8Y.jpeg

A tu przymiarka na sucho skończonej wnęki:

dh7xpnV.jpeg

hjVYe8I.jpeg

• Like 13

Wziąłem się za nitowanie którego nie było dużo, ale miejscami brakowało. Wszystko robione odręcznie cyrklem (z racji że nie mam nitowadła) dlatego było to dosyć czasochłonne i żmudne, ale myślę że nie wyszło najgorzej.

8coKMnQ.jpeg

TTcLzzt.jpeg

sojjAI9.jpeg

A tutaj kadłub:

71Ie5CV.jpeg

1JMvFAG.jpeg

rYhaOzb.jpeg

Wykonałem jeszcze kratkę wentylacyjną. Według mnie wyszła leciutko za mała ale nie ma tragedii.

0KUXex8.jpeg

otAuPqd.jpeg

A tak prezentuje się na samolocie (jeszcze nie przyklejona) :

U4WZshA.jpeg

• Like 12