Lunch896tearful Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 Witam Był już Su-22 i MiG-29 w Polskich barwach więc teraz pora na F-16. Model powstanie z zestawu FROG (Academy) który jest świetnie zdetalowany, lecz ma swoje słabe strony np. zły kształt oslony radaru, dosyć uboga dysza i (podobno) średnio wyglądający wlot powietrza. W miare mozliwosci będę próbował to naprawić. Wybrałem ten zestaw ponieważ w pudle jest praktycznie wszytsko z czego można zbudować Polski block 52+ oczywiście będzie konieczne zrobienie kilku niewielkich przeróbek. Model wykonam w standardowym malowaniu z numerem bocznym 4069 który stacjonuje w 32blt. Ciekawostką jest to, że zakochałem się w tym samolocie na pikniku lotniczym w Łasku w 2014r gdy miałem 7lat:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Obserwuję 🫡. Mam takiego dziada w magazynku - jako Academy - więc szukałem info, co tam ma nie tak. Dotarłem do: 1. "Czubek" jest zbyt ostry/spiczasty. Powinien być bardziej "pękaty". Najłatwiej wymienić na taki z modelu Revell'a. 2. Wlot powietrza - jest coś nie tak z nim w widoku z boku. Nie znalazłem porady co i jak naprawiać. 3. Podłużne osłony czujników na krawędzi natarcia skrzydeł. Zbyt "chude" i nie tam, gdzie trzeba. Więcej grzechów nie pamiętam. Pozdrawiam, Przemek Edytowane 27 Grudnia 2024 przez PrzemekW 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Grudnia 2024 Share Napisano 27 Grudnia 2024 Szesnastka jako obiekt lotniczy jakoś mało mnie rajcuje, natomiast intrygujący jest fakt że Frog to już raczej dawno nie istnieje i nurtuje mnie problem jak to jest możliwe żeby Frog zrobił model wersji "naszej" szesnastki. I co Aca dołożyła swojego do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 27 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2024 To poprostu przepak KF-16C na wypraskach jest logo Academy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 27 Grudnia 2024 Share Napisano 27 Grudnia 2024 7 minut temu, Lunch896tearful napisał: To poprostu przepak KF-16C na wypraskach jest logo Academy Tyle, że Frog upadł w 1971, a Academy wypuściła ten model w 2008. Ale rozumiem, że jest coś o czym nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 27 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 28 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2024 Zacząłem dłubać coś przy głównej wnęce podwozia. Będzie sporo zabawy z tymi kabelkami;) a tutaj rozrysowałem sobie jak to ma mniej więcej wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia Oto efekt prac nad wnęką (w około 3/4 zrobiona) 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Jest ładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia Mam prośbę, czy mógłby mnie ktoś poratować zdjęciem miejsca za fotelem zaznaczonego na obrazku? Szukałem ale nigdzie nie moge znaleźć dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 12 Stycznia Autor Share Napisano 12 Stycznia Tutaj przerobiony tył kabiny, zrobiłem go na podstawie zdjęć które miałem i nie wiem czy jest to do końca poprawne na szczęście nie będzie to tak bardzo widoczne plus wycięcie przed hud-em. A tak prezentuje się prawie skończona wnęka podwozia głównego: Myślałem jeszcze, aby dyszę silnika zrobić na nowo od podstaw. Jeśli nie wyjdzie to użyje zestawowej ale warto spróbować:) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia Taka waloryzacja w tej skali? SZACUN! Będę tu za zaglądał, jest okazja żeby się czegoś nauczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Dziękuję za miłe słowa. To mój trzeci model, więc dopiero się uczę i nie mam podjazdu do takich osób jak np. mikolaj75 czy rymulus których warsztaty to prawdziwa kopalnia wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia Prace powoli idą do przodu, tym razem przerobiłem przednią klapę podwozia Najpierw zeszlifowałem stary wzór, niestety zapomniałem zrobić zdjęcia jak wyglądał on przed zabiegiem, potem wyciąłem z płytki dane kształty i skleiłem ze sobą: A tu przymiarka na sucho skończonej wnęki: 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia Fajny detal Kibicuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia Wziąłem się za nitowanie którego nie było dużo, ale miejscami brakowało. Wszystko robione odręcznie cyrklem (z racji że nie mam nitowadła) dlatego było to dosyć czasochłonne i żmudne, ale myślę że nie wyszło najgorzej. A tutaj kadłub: Wykonałem jeszcze kratkę wentylacyjną. Według mnie wyszła leciutko za mała ale nie ma tragedii. A tak prezentuje się na samolocie (jeszcze nie przyklejona) : 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi