Skocz do zawartości

Cała prawda o modelach KP(starych i nowych)

jmx62

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, socjo1 napisał:

Już proszę tak nie płakusiać i szat nie targać bo ich szkoda.

Wiesz, możesz zacząć kleić modele Answera, IBG, nawet coś Army by się znalazło. I nie tylko - wydawali swoje pozycje Marcin Kuźniar, Arma zanim została Armą i tak dalej. ERWuDziaki, "Puławszczaki" i pewnie więcej się znajdzie. Już nie mówiąc o tym, że Pan Gniot od druków 3D nie nadanża swoich kolejnych tworów wypuszczać. Więc to uporczywe, przy każdej okazji szatdarcie, że to taka straszna poruta i modelarska pustynia dla miłosników polskiego lotnictwa to dla mnie jest jakaś gruba aberracja. Nie obrażaj się proszę, ale Ty chyba po prostu lubisz ponarzekać. W sumie żaden wstyd, moja babcie też była nieszczęśliwa jak nie mogła sobie pokwękać i ją całą wprost nosiło z tego nieszczęścia, jak wszystko było dobrze i powodów do smutku nie było. Cecha dziwna, ale poza tym to spoko dobra i wesoła kobita była. Tyle że gderać lubiała -no natury, widać, nie przeskoczysz.

Pozdrawiam,

Michał.

O ile wiem, KP nie produkuje modeli żywicznych czy 3D. Odnosiłem się do wtrysku. Narzekać nie lubię i dlatego zabrałem głos w tym temacie. Modele KP są jakie są. Dla mnie wystarczające. Nie narzekam, jak kilku Kolegów ...

4 minuty temu, kopernik napisał:

Nie narzekam, jak kilku Kolegów ...

Na KP czy wogóle? Bo ogólnie to patrzać na forach czy grupach na FB mamy obraz polskiego modelarza cierpiącego

- bo znowu szwab a nie polak

- czemu nie ma nic polskiego 

- ale czemu tak drogo 

- ale przeciez model x kosztuje tyle to czemu model y kosztuje 2 razy wiecej 

oj można by całą litanie cierpienia wypisać. Tak w sumie to polsi modelarz na Sumy nie musi chodzić, bo swoje cierpi katusze na tym swoim modelarskim padole

• Like 2

22 minuty temu, Moses napisał:

obraz polskiego modelarza cierpiącego

Polakiem jestem i obowiązki mam polskie!

• Like 1
  • Haha 1

22 godziny temu, kopernik napisał:

Swoją drogą zaintrygował mnie Kolega, jaka to firma ?

Ta firma to ZTS. Tyle, że oni już chyba nic nowego nie produkują. Jakościowo bardziej porównywalna ze starym Kopro niż z nowym.

Godzinę temu, Moses napisał:

Na KP czy wogóle? Bo ogólnie to patrzać na forach czy grupach na FB mamy obraz polskiego modelarza cierpiącego

- bo znowu szwab a nie polak

- czemu nie ma nic polskiego 

- ale czemu tak drogo 

- ale przeciez model x kosztuje tyle to czemu model y kosztuje 2 razy wiecej 

oj można by całą litanie cierpienia wypisać. Tak w sumie to polsi modelarz na Sumy nie musi chodzić, bo swoje cierpi katusze na tym swoim modelarskim padole

Tu odnosimy się do KP. Według mnie polski modelarz cierpiący to taki który wypatrzył brak nita, za małego nita, za dużego nita, nie ta grubość podziałów za grube oszklenie, za płytkie wnęki podwozia,, za głębokie ... itp. To są ludzie cierpiący, niepotrafiący już cieszyć się, jak dzieci zabawą, jaką jest hobby zwane modelarstwem.

• Like 2

1 godzinę temu, kopernik napisał:

Narzekać nie lubię

To tak jak ja z myciem garów, też nie lubię i też to robię.

5 minut temu, kopernik napisał:

Według mnie polski modelarz cierpiący to taki który wypatrzył brak nita...

To zwykły proces wyparcia.

Jeden powie, że to narzekanie, a drugi, że to zwykła ocena modelu.

A jak to się ma do ciągłego pisania, że żadna polska firma nie robi Żubra?

Jeden powie, że to narzekanie, a drugi, że to jęczenie.

• Like 4

Wy tu o Żubrze a zwykłej Cessny 172 czy większości klasycznych cywilnych maszyn nie idzie dostać, a jak już to w koszmarnych cenach.

Piper Cub nawet - moim zdaniem lepszy był jakościowo ten stary z kopro niż ten nowy. Może się mylę.

W dniu 7.04.2025 o 21:44, kopernik napisał:

Ja zazdroszczę Czechom KP. Marzy mi się taka polska firma, wydająca tak beznadziejne jakościowo modele ale za to bardzo ciekawe tematycznie z uwzględnieniem lokalnego zapotrzebowania miniaturki związane z naszym lotnictwem. Koledzy ! Naprawdę nie czujecie satysfakcji po sklejeniu tak beznadziejnych modeli ? A może już jesteście tak zmanierowanymi konformistami, że nie potraficie z KP osiągnąć zadowalającego efektu ?

To może ja tym razem odpowiem.

Dlaczego mam cieszyć się niechlujstwem i bylejakością?

Wokół nas jest tego tyle (politycy, przestrzeń, mowa, rozrywka - można tak długo ciągnąć), że jak już robię coś dla własnej przyjemności - nie chcę z obcować z bylejakością i niechlujstwem. Ale nie jest też tak, że kręcą mnie tylko super wypasione i dopieszczone nowoczesne zestawy. Jak mi na czymś zależy, jestem w stanie nawet ze starego, czy uproszczonego modelu "wycisnąć" sporo. Że tak jest, można obejrzeć moje Tornado, czy HMCS Copper Cliff. Mam sympatię do tych producentów, którzy nawet jeśli popełeniają błędy, to widać , że się starają, podnoszą poziom, robią ciekawe tematy. Ale na programowy, cyniczny "tumiwisizm" mojej zgody nie ma.

Edytowane przez socjo1
  • Like 5

Godzinę temu, kopernik napisał:

Tu odnosimy się do KP. 

Ale to Ty własnie wyjechałeś z cierpieniami że 

W dniu 7.04.2025 o 21:44, kopernik napisał:

Ja zazdroszczę Czechom KP. Marzy mi się taka polska firma, wydająca tak beznadziejne jakościowo modele ale za to bardzo ciekawe tematycznie z uwzględnieniem lokalnego zapotrzebowania miniaturki związane z naszym lotnictwem. 

No kużwa o tym pisze. Na każdym kroku cierpienie. KP jest jakie jest, ale dozuca spora cegiełkę do temtów poloników. To tez źle. Bo żubra nie wydajo...... czeba polską firmę. Pomijając ze ten kto chce mieć żubra w 72 to go będzie miał. Czy to żywice od Choroszego, czy manufakture 3D. 

• Like 1

Godzinę temu, kopernik napisał:

... wypatrzył brak nita, za małego nita, za dużego nita, nie ta grubość podziałów za grube oszklenie, za płytkie wnęki podwozia, za głębokie ... itp.

...niepotrafiący już cieszyć się, jak dzieci zabawą.

Zabawę i uciechę, to ma ten gość, co nawet nitowadła nie potrafi użyć ani gwoździa porządnie naostrzyć...

KP4.thumb.jpg.43589b58f0117ed9f1d938a78dcb7ddb.jpg

KP2.thumb.jpg.bf0f76801906a7d1627a293fa004363d.jpg

KP3.jpg.2cdbc9f0be3f11d33defd2d10fafc834.jpg

KP1.thumb.jpg.9ad026af936023e66f55c2f5973f417b.jpg

• Like 3
  • Haha 1

4 minuty temu, Soris napisał:

Zabawę i uciechę, to ma ten gość, co nawet nitowadła nie potrafi użyć ani gwoździa porządnie naostrzyć...

Niech ktos mi powie ze to na tym panelu to wziernik i on powinien byc 

14 minut temu, Soris napisał:

KP2.thumb.jpg.bf0f76801906a7d1627a293fa004363d.jpg

KP3.jpg.2cdbc9f0be3f11d33defd2d10fafc834.jpg

KP1.thumb.jpg.9ad026af936023e66f55c2f5973f417b.jpg

Gdzie jest wiadro ?

12 godzin temu, kopernik napisał:

To są ludzie cierpiący, niepotrafiący już cieszyć się, jak dzieci zabawą, jaką jest hobby zwane modelarstwem.

Złośliwie mógłbym zapytać, czy ludzie którzy nie potrafią się cieszyć z budowania modeli sylwetkowych z wycinanek jak kiedyś, to też zmanierowani i "cierpiący"?
Ale poważnie - spróbuj @kopernikpo prostu zbudować jakiś model z KP - np. starego Spitfire, lub nawet nowego Mustanga a potem (albo lepiej równolegle) odpowiednik z Eduard-a czy Army. W dodatku nie musisz przecież nic pokazywać ani prezentować na forum. Nawiązując do Twej wypowiedzi:

W dniu 7.04.2025 o 20:44, kopernik napisał:

A może już jesteście tak zmanierowanymi konformistami, że nie potraficie z KP osiągnąć zadowalającego efektu ?

Więc po prostu zbuduj tak, aby osiągnąć zadowalający efekt, tak jak go rozumiesz. I wtedy, z ręką na sercu oceń, który z nich wyszedł lepiej i dał więcej satysfakcji przy budowie oraz po skończeniu.

Bo wiesz, może być tak, że już w trakcie budowy dojdziesz do wniosku, iż nie ma sensu ciągnąć dłubaniny w glucie skoro ten drugi buduje się szybciej, przyjemniej i z lepszym rezultatem. I ten rezultat nie ma nic wspólnego z liczbą czy kształtem nitów, lub innymi merytorycznymi detalami. Ale nie dowiesz się, póki nie spróbujesz. Może się mylę (jeśli tak, to popraw mnie proszę), ale mam wrażenie, że od dawna nie zbudowałeś żadnego modelu, a Twoje wypowiedzi bazują jedynie na wspomnieniach i niepodbudowanych praktyką oczekiwaniach.

Edytowane przez HKK
  • Like 2

No ale z drugiej strony, jest masa ładnych zestawów które dostają dodatkowo waloryzację (często na siłę bo zestaw bazowy jest nieporównywalnie lepszy niż to co na zdjęciach) a do takich słabych zestawów nie uświadczysz niczego. 

A akurat tutaj nawet STLe byłyby bardzo pożądane. 

5 minut temu, HKK napisał:

Może dlatego ich brak, bo niewielu ludzi rajcuje pudrowanie trupa?

Ale w niszowych tematach nie ma innych opcji. Ja nie mowie przeciez o Mustangach czy BF-109.

Jak popatrzysz to stary Sokol, Intechowy Mi-2 czy koszmarny w sklejaniu Lublin 51 z Military Wheels dostaly naprawde fajne zestawy blach. Waloryzacje NorthStara do Amodela tez sporo dawaly.

Edytowane przez kret69

7 minut temu, kret69 napisał:

Ale w niszowych tematach nie ma innych opcji.

To prawda, tylko że niszowe tematy z definicji będą się cieszyły małym zainteresowaniem. To po co poświęcać czas (kupę czasu) na opracowanie dodatków w 3D skoro gratyfikacji nie będzie? Ani w postaci finansowej, ani nawet sławy mołojeckiej w necie. Jak już, to opracowałbym cały niszowy temat od początku zamiast dłubać słabo pasujące dodatki do słabo pasujących zestawów. Nb. tego mi brakuje. Gotowych plików 3D Open Source z niszowymi tematami (ale detalowanymi i poprawnymi merytorycznie) z których można sobie samemu wydrukować zestaw albo go nawet pozmieniać. 

Edytowane przez HKK
  • Like 1

Mi na poczatek wystarcza fotele, deski rozdzielcze, drzwi, podwozie czy zestawy detali nie uwzglednione w zestawie. 

Teraz, kret69 napisał:

Mi na poczatek wystarcza fotele, deski rozdzielcze, drzwi, podwozie czy zestawy detali nie uwzglednione w zestawie. 

To se zrób 😉

Serio, jako takie opanowanie Plasticity aby móc robić proste dodatki zajęło mi w sumie kilka godzin ćwiczeń i oglądania poradników YT. Co wyjdzie w praniu (znaczy druku) to się okaże, bo dopiero czekam na dostawę drukarki.

• Like 1

Pewnie predzej czy pozniej sie zmusze. Dla mnie dlubanie to przyjemnosc ma byc, bo nauki komputerow to ja mam dosyc probujac przebranzowic sie z ratownictwa na cos blizej IT.

Dla porzadku wrzucam co RetroKit robi do KP:

RW72011parts.jpg

Aero 145

RW72001parts2.jpg

Szybowiec Astir

A z innych "niszowych":

RW72007parts1.jpg

Piper Cherokee Airfixa

RW72005parts2.jpg

S.A. Bulldog Airfixa

2 minuty temu, kret69 napisał:

Dla porzadku wrzucam co RetroKit robi do KP:

No, mydło straszliwe. Chociażby ten Astir który mnie strasznie ucieszył, dopóki nie zobaczyłem wyprasek. Jaki sens ma wypuszczanie żywicznego wnętrza pasującego do pancernych burt kadłuba? Które jeszcze te burty pogrubia.

• Like 1

Godzinę temu, kret69 napisał:

Jak popatrzysz to stary Sokol, Intechowy Mi-2 czy koszmarny w sklejaniu Lublin 51 z Military Wheels dostaly naprawde fajne zestawy blach. Waloryzacje NorthStara do Amodela tez sporo dawaly.

Tak samo jak Czapla, RWDziaki z ZTSa czy siedlecka P-11 dostała blachy parta, czemu? Bo akurat na to u nas był zbyt. A umówmy się, mydła od KP kupują koneserzy tematów, lub tacy co zydzą 15zl więcej zapłacić za porządny model, więc raczej nie są targetem dla firm produkujących dodatki

• Like 1
  • Haha 1

Godzinę temu, Moses napisał:

tacy co zydzą 15zl więcej zapłacić za porządny model, 

To musi być głównie młodzież. Dlaczego? Ponieważ w życiu modelarza nadchodzi taki czas, że zdajesz sobie sprawę, że po pierwsze życie jest zbyt krótkie na niektóre modele, a po drugie w pewnym wieku wypadałoby jednak  mieć jakieś minimum szacunku do samego siebie. 

• Like 3
  • Haha 1

2 minuty temu, socjo1 napisał:

Ponieważ w życiu modelarza nadchodzi taki czas, że zdajesz sobie sprawę (...)

Jak widać, nie każdego modelarza. Dla niektórych najwyraźniej czas się zatrzymał.