Skocz do zawartości

Gniotliwe PZL MI-2 w 1/72 - warsztat zbiorczy

bart207skw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Otwieram warsztat śmigłowców mi-2 w 1/72. ale ten warsztat nie będzie taki oczywisty. Modele tutaj reprezentowane nie będą oczywistym wyborem jakim jest model Hobby Boss z dodatkami - jak poniżej.

Tak informacyjnie - zdjęcie poniżej pochodzi z moich zbiorów i mam kilka kompletów, które są zarezerwowane u mnie na polskie malowania - pisze o tym aby mi nie zarzucono, ze się nie znam.

A więc najpierw model porządany z dodatkami czyli mi-2 z HB:

IMG20250315235351.jpg

PACJENT NR 1.

Wg scalemates wydany w 1995 roku prze czeski AEROTEAM. W tym samym roku przepakowany przez polski ARIEX PROMODEL. I w 1995 roku kupiłem go w sklepie modelarskim za całkiem spore jak na tamte czasy pieniądze. Taka anegdota: byłem tam z kolega, który kleił pancerkę w 1/72 i 1/35 i jak zobaczył pudło powiedział, że to musi być w tym modelu dużo części bo duży karton. Do dziś pamiętam jak się roześmiał jak wyciągnąłem z dużego pudla jedna wypraskę (w porównaniu do zawartości pudełek z pancerką).

Zdjęcia poniżej model z mojej kolekcji marki Aeroteam oraz fotki z netu z przepaku firmy Ariex Promodel.

Tutaj recenzja modelu:

https://www.e-rav.pl/old/modele/recenzje/mi2kania/index.html

Ale do rzeczy: inbox:

IMG20250315235442.jpg

IMG20250315235731.jpg

IMG20250315235655.jpg

318640808_tcimg_1485DA9E.jpg

mi2_2.jpg

PACJENT NR 2.

Wg scalemates model wydany w 1997 roku.

Jest standardowy wypust marki AMODEL z połowy lat dziewięćdziesiątych, czyli nadlewka nadlewkę pogania razem z beznadziejnym oszkleniem. Zrobiłem KA-28 z tego okresu - sam model nie taki zły, ale plastik i ilość obórki masakryczna.

Ramki już trochę pocięte przez mnie, ale jakość wyprasek widać.

Inbox:

IMG20250315235802.jpg

IMG20250315235832.jpg

IMG20250315235849.jpg

IMG20250315235917.jpg

IMG20250315235931.jpg

IMG20250316000047.jpg

IMG20250313233925.jpg

• Like 1

PACJENT NR 3.

Wg scalemates rok produkcji 1999 rok Produkcji firmy INTECH. Model licznie przepakowywany m.in prze Mistercraft oraz ostatnio BIG MODEL.

Pisać o nim nie ma co, bo w sumie każdy fan śmigłowców zna ten model.

Inbox akurat przepaku Mistercrafta jako "Mexico Marina".

Na zdjęciach widać już jak bardzo formy tego modelu są już wyeksploatowane.

tutaj akurat wersja bez uzbrojenia, gdzie na dodatkowym kawałku ramki było wszystko dołączone.

Pamiętam modele intecha, były ładnie odlane, bez nadlewek, choć plastik był biały, lekko przezroczysty i miękki.

Poza tym w tej wersji kalki wydają się być za duże w porównaniu do modelu.

Wersja Marynarki indonezyjskiej nie wiedziałem, że stacjonowała w Monino pod Moskwą 😁

Inbox:

IMG20250316000131.jpg

IMG20250316000258.jpg

IMG20250316000331.jpg

IMG20250316000357.jpg

IMG20250316000406.jpg

IMG20250316004841.jpg

IMG20250316004850.jpg

IMG20250316004931.jpg

• Like 2

Małe porównanie modeli i newralgicznych, części.

od góry modele: Hobby Boss, Amodel, Aeroteam, Mistercraft

Co ciekawe model Mistercraft/Intech ma za mała bryłę kabiny pilotów w stosunku do pozostałych modeli. Ale ogon już jest generalnie spójny wielkościowo z pozostałymi modelami.

Model Amodel ma wklęsłe linie podziału.

Model Intechu jest też najwęższy.

Pod względem wysokości poza Intechem wygląda to podobnie.

Natomiast wloty powietrza to już wolna amerykanka, każdy wygląda inaczej.

Poza modelem Hobby Boss można powiedzieć, ze piasta wirnika głównego w każdym pozostałym modelu jest podobna wyglądowo i rozmiarowo.

Łopaty wirnika głównego poza modelem Aerotem są w sumie identyczne - mają tylko różne zakończenia.

Natomiast już deska rozdzielcza to wolna amerykanka. Najgorsza to Intech. Aeroteam i Amodel wyglądają podobnie ( wersja z Amodelu składa się z trzech części).

IMG20250316002031.jpg

IMG20250316002326.jpg

IMG20250316003638.jpg

IMG20250316004510.jpg

IMG20250316004518.jpg

• Like 2

Podsumowując.

Warsztat polega na zrobieniu wszystkich trzech pacjentów.

Nie wiem, jak to wyjdzie czasowo, ale nie sadzę abym zrobił trzy modele mi-2 jeden po drugim.

Dodatkowo pacjent nr 1 i 2 będą waloryzowani częściami modelu z Mistercrafta, takimi jak np. ławeczki we wnętrzu, elementy wirnika głównego i może inne - czas pokaże 😁- na pewno być może😁.

26 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Masz już jakieś konkretne malowania? Wojskowe czy cywilne?

Tego jeszcze nie wiem do końca. Raczej nie chciałbym ruszać zasobów inny kalek. Nie wiem tylko w jakich barwach będzie mi-2 z Mistercrafta. Z Amodelu będzie w barwach Indonezji. Aeroteam w barwach Polskich - takich jak miałem na półce w latach 90'.

Ciekawie się zapowiada. 

BTW jak robisz porownanie fajnie by było jakbys napisał który model to jaki producent

1 minutę temu, Moses napisał:

Ciekawie się zapowiada. 

BTW jak robisz porownanie fajnie by było jakbys napisał który model to jaki producent

Było. Od góry hb, amodel, aeroteam, intech.. Od lewej hb, amodel, aeroteam, intech 

Może ktoś z was ma zalegające w szefie modele mi-2 z Mistercrafta, Plastyka, Intecha, Big Modelu. mogą być bez kalek. instrukcji, pudełka. Kupię. Oczywiście w dobrej cenie.

35 minut temu, bart207skw napisał:

w dobrej cenie.

w dobrej dla sprzedającego czy kupującego? :mrgreen:

• Haha 1

21 godzin temu, bart207skw napisał:

IMG20250313233925.jpg

KYRIELEJSON !   :benc: 

podziwiam samozaparcie  !

aż mi się łezka w oku zakręciła bo od razu naszło wspomnienie wyrobów firmy Mach2 które właśnie tak wyglądały :haha:

• Like 1

2 godziny temu, M.A.V. napisał:

KYRIELEJSON !   :benc: 

podziwiam samozaparcie  !

aż mi się łezka w oku zakręciła bo od razu naszło wspomnienie wyrobów firmy Mach2 które właśnie tak wyglądały :haha:

mam z macha zrobionego as350e ecureuil.

czeka na mnie jeszcze super frelon.

mach2 ma bardziej kruchy plastik.

Napisano (edytowane)

Miałem kiedyś tego Ariexa. Przedałem... i widzę że dobrze. Trzymam kciuki i podziwiam samozaparcie.

Edytowane przez zegeye
  • Like 1

Witam.

Wczoraj zacząłem coś robić z mi-2 z amodelu. Najwięcej czasu zajęło spasowanie części i obróbka. Z samym ogonem męczyłem się około godziny, a i tak pewnie coś wyjdzie po położeniu podkładu.

Fotoram.io (3).jpg

• Like 3

Dobry wieczór.

Wieczorny updated prac.

Na fotkach poniżej:

- wycięte i sklejone boczne zbiorniki (po lewej amodel; po prawej intech/mistercraft) - widać różnicę w ilości potrzebnej pracy, aby te zbiorniki wyprowadzić na prostą; dlatego wybieram intecha;

- coś tam zadziało się z wnętrzem modelu Aeroteam.

Fotoram.io (4).jpg

Fotoram.io (5).jpg

Fotoram.io (6).jpg

• Like 1

Witam.

Podziękowania dla kolegi forumowego ARHTUS za podesłanie milków z Intecha.

Przydadzą się w warsztacie.

Na ostatniej fotce te same elementy, które w Mistercrafcie są już zajechane (koła, wyloty gazów)  - wg mnie to brak dbałości o formę.

Fotoram.io - 2025-03-21T130437.268.jpg

Fotoram.io - 2025-03-21T130511.852.jpg

Fotoram.io - 2025-03-21T130658.586.jpg

Wczoraj podziałałem z oszkleniem w amodelu.

Oszklenie wklejone bez szlifowania i polerowania powierzchni. Ze względu na ich jakość bałem się cokolwiek zaczynać. Nie wiem jak te szkło zachowałoby się pod wpływem szlifowania i polerowania. Wg mnie nie ma to sensu - mam jakieś tam doświadczenie z tym oszkleniem ja robiłem parę lat temu ka-28 z amodelu - szyba po polerce wcale nie była bardziej przejrzysta - szkoda było poświęconego czasu, a poza tym to jest kruchy plastik.

Mam nadzieje, że dziś uda mi się kadłub złożyć w całość.

P.S. oczy mogą boleć od takich przybliżonych zdjęć oszklenia.

Fotoram.io - 2025-03-21T130726.754.jpg

Fotoram.io - 2025-03-21T130750.521.jpg

Fotoram.io - 2025-03-21T130914.487.jpg

Fotoram.io - 2025-03-21T130936.212.jpg