Grzes Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu 35 minut temu, Klapouch napisał: Po głowie chodzi mi taka scenka Słaby pomysł robić dioramkę na podstawie innej dioramki. Inspiracji lepiej szukaj na zdjęciach z epoki. Jak napisał Andrzej: 4 minuty temu, sas55 napisał: Po co zrzynać z niezbyt dobrych pomysłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Wow. Nie wiedziałem, że jest już taka diorama. Może kiedyś mi mignęło i nieświadomie w głowie zostało. Co do zdjęć z epoki to akurat Tamiya bazuje na takim, co jest oddział kilku pojazdów w rzędzie. Troche nudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Wpisz sobie w wyszukiwarkę LRDG i postudiuj trochę temat i zdjęcia. Może ci coś przyjdzie do głowy nowego i niebanalnego. Jeśli chcesz zrobić nawet niewielką dioramkę dotyczącą jakiegoś tematu to trzeba trochę ten temat zgłębić choćby tylko w zakresie materiału ikonograficznego czyli zdjęć, malowań pojazdów itp. a na tych stronach znajdziesz tego dużo. I nie będzie nudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu A tu na zachętę i na początek Anyone know anything about British LRDG jeeps? - AFV WWII - Britmodeller.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Ale Panowie @sas55i @Grzes : szukam, szukam i scenki z pak-iem jakoś nie znalazłem. Możecie podrzucić gdzie widzieliście coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, Klapouch napisał: Możecie podrzucić gdzie widzieliście coś takiego ? Coś chyba się nie zrozumieliśmy... Pokazałeś fotkę dioramki pisząc, że coś takiego chodzi Ci po głowie. A ja napisałem żebyś nie kopiował tego pomysłu, tylko poszukał jakiejś fotki z epoki i na jej podstawie robił model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Teraz, Grzes napisał: Coś chyba się nie zrozumieliśmy... Pokazałeś fotkę dioramki pisząc, że coś takiego chodzi Ci po głowie. A ja napisałem żebyś nie kopiował tego pomysłu, tylko poszukał jakiejś fotki z epoki i na jej podstawie robił model. Przecież to moja diorama chciałem rady czy wyrzucić to działo, zostawić czy zmodyfikować. Przecież jeszcze ludziki niepomalowane, samo działo też dopiero pod chippping fluid, bez kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, Klapouch napisał: Przecież to moja diorama aaaaaaaaa, to faktycznie wyszło niezrozumienie 2 minuty temu, Klapouch napisał: chciałem rady czy wyrzucić to działo, zostawić czy zmodyfikować. skoro, jak pisałeś, jest to s-f, ja bym ciągnął dalej z malowaniem i efektami. Później sam będziesz widział czy scenka wygląda dobrze, czy wymaga zmian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 40 minut temu, Klapouch napisał: Przecież to moja diorama chciałem rady czy wyrzucić to działo, zostawić czy zmodyfikować. Przecież jeszcze ludziki niepomalowane, samo działo też dopiero pod chippping fluid, bez kamo Napiszę tak. Zrobienie dobrego (realistycznie) wyglądającego wraku czołgu, samochodu czy w Twoim przypadku tego działa p.panc. wymaga naprawdę dobrego wyczucia i równie znakomitego warsztatu (absolutnie nie uwłaczam Twoim umiejętnościom), a przede wszystkim oglądania i jeszcze raz oglądania zdjęć danego sprzętu (ale też jego wraków). W Twoim przypadku niestety jest to po prostu działo z urwanym kółkiem i wygląda to sztucznie i żadne tam czipingi czy inne łosze tego nie zmienią , dodatkowo jeżeli to działo oberwało tak że aż mu to kółko urwało, to nie powinieneś zapomnieć też o poległej obsłudze ( realistycznie wyglądające trupy też ciężko zrobić) i różnych porozrzucanych wokół klamotach typu skrzynki amunicyjne czy puste łuski , poza tym wątpię aby obsługa tego działa nie zadbała choćby o minimalne zabezpieczenie stanowiska czyli wykopanie sobie okopu na to działo o tym też warto by pomyśleć. Ugch rozpisałem się troszkę , jak dla mnie lepszym efektem byłoby zrobienie tego działa jako porzuconego byłoby prościej. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 22 minuty temu, Adams M1A1 napisał: Napiszę tak. Zrobienie dobrego (realistycznie) wyglądającego wraku czołgu, samochodu czy w Twoim przypadku tego działa p.panc. wymaga naprawdę dobrego wyczucia i równie znakomitego warsztatu (absolutnie nie uwłaczam Twoim umiejętnościom), a przede wszystkim oglądania i jeszcze raz oglądania zdjęć danego sprzętu (ale też jego wraków). W Twoim przypadku niestety jest to po prostu działo z urwanym kółkiem i wygląda to sztucznie i żadne tam czipingi czy inne łosze tego nie zmienią , dodatkowo jeżeli to działo oberwało tak że aż mu to kółko urwało, to nie powinieneś zapomnieć też o poległej obsłudze ( realistycznie wyglądające trupy też ciężko zrobić) i różnych porozrzucanych wokół klamotach typu skrzynki amunicyjne czy puste łuski , poza tym wątpię aby obsługa tego działa nie zadbała choćby o minimalne zabezpieczenie stanowiska czyli wykopanie sobie okopu na to działo o tym też warto by pomyśleć. Ugch rozpisałem się troszkę , jak dla mnie lepszym efektem byłoby zrobienie tego działa jako porzuconego byłoby prościej. Pozdr. A. Jest w tym sens co mówisz. Generalnie historia jest taka, że miałem ten zestaw Tamki od baaardzo dawna, a od jakiegoś czasu schodzę ze stocku, więc dawaj go na warsztat. Po wodzie do Hunta zostało mi trochę gliny więc ulepiłem drogę. Postawiłem jeepa dla przymiarki i mówię sobie : “trochę pusto”. Więc znalazłem nieskończone działo i dostawiłem. I tak musiałbym je jakoś przyciąć te “podpórki” bo scenka jest jaka jest i w całości się nie zmieści. Albo ustawię w takim miejscu, że załoga patrzy się jakoś dziwnie w złą stronę (jak nic nie ma to przynajmniej patrzą w dal). Od i cała historia. Zamiast działa może jakaś palma albo krzak. Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Tylko ta glina to tak średnio na drogę się nadaje, kamienie tez wyglądają jak nasypana kasza gryczana , są różne rozmiary takich kamyczków, przydałoby się urozmaicić to i owo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 40 minut temu, Klapouch napisał: Jest w tym sens co mówisz. Generalnie historia jest taka, że miałem ten zestaw Tamki od baaardzo dawna, a od jakiegoś czasu schodzę ze stocku, więc dawaj go na warsztat. Po wodzie do Hunta zostało mi trochę gliny więc ulepiłem drogę. Postawiłem jeepa dla przymiarki i mówię sobie : “trochę pusto”. Więc znalazłem nieskończone działo i dostawiłem. I tak musiałbym je jakoś przyciąć te “podpórki” bo scenka jest jaka jest i w całości się nie zmieści. Albo ustawię w takim miejscu, że załoga patrzy się jakoś dziwnie w złą stronę (jak nic nie ma to przynajmniej patrzą w dal). Od i cała historia. Zamiast działa może jakaś palma albo krzak. Nie wiem Noo wiesz. LRDG działało na pustyni, a tam raczej ciężko o jakąś przydrożną palmę, albo krzak, raczej proponowałbym to działo ale jako porzucone na skraju drogi, uwierz mi tak naprawdę będzie lepiej a i ogonów lawety nie trzeba będzie ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu (edytowane) Dokładnie. Znajdź historię dla Pak-a a potem nałóż na to miejsce obszar działania jednego z LRDG. Będzie realniej ze względu na szerokie zadania Patrolu jakie mógł wykonywać. Wtedy o palmy, inne rośliny czy ukształtowanie terenu będzie prościej a sama historia nabierze realności. Zwróć jeszcze tylko uwagę na datę do której np. SAS woził się pojazdami LRDG. Edytowane 3 godziny temu przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, Klapouch napisał: Jest w tym sens co mówisz. Generalnie historia jest taka, że miałem ten zestaw Tamki od baaardzo dawna, a od jakiegoś czasu schodzę ze stocku, więc dawaj go na warsztat. Po wodzie do Hunta zostało mi trochę gliny więc ulepiłem drogę. Postawiłem jeepa dla przymiarki i mówię sobie : “trochę pusto”. Więc znalazłem nieskończone działo i dostawiłem. I tak musiałbym je jakoś przyciąć te “podpórki” bo scenka jest jaka jest i w całości się nie zmieści. Albo ustawię w takim miejscu, że załoga patrzy się jakoś dziwnie w złą stronę (jak nic nie ma to przynajmniej patrzą w dal). Od i cała historia. Zamiast działa może jakaś palma albo krzak. Nie wiem 2 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Noo wiesz. LRDG działało na pustyni, a tam raczej ciężko o jakąś przydrożną palmę, albo krzak, raczej proponowałbym to działo ale jako porzucone na skraju drogi, uwierz mi tak naprawdę będzie lepiej a i ogonów lawety nie trzeba będzie ciąć. Dobry wieczór, No to się wyjaśniło. A propos działka zrób tak jak radzi Adams M!A1. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi