Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.02.2025 o 21:57, robertmodelarz napisał:

Bardzo dziękuję za pomoc. Który model będzie lepszy? Academy czy RFM"

15607_rd.jpg

66343_rd.jpg

Academy Panie kolego. Składa się jak klocki lego. Tylko gąsienice wymień.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Misiek_Tysowia napisał:

Ktoś podał kolejność malowania i na końcu napisał jak ostatni etap wernix, określenie wermix nic mi nie mówi może wytłumaczycie mi o co chodzi?

Istnieje opracowanie jakiego koloru filtr do danego kamuflaż? 

Podstawy, werniks to lakier bezbarwny najczęściej matowy lub satyna (półmat).

Filtry do różnych kolorów:

https://exito.sklep.pl/pl/c/Ammo-Mig-akrylowe-filtry/3154

Edytowane przez robertmodelarz

Witajcie mam do was pytanie czy są gdzieś w internecie lub ogólnie dostępne zdjęcia rosomaku z wieżą zssw i oznaczeniami z 21 Brygady Strzelców Podhalańskich

10 minut temu, pablok napisał:

Witajcie mam do was pytanie czy są gdzieś w internecie lub ogólnie dostępne zdjęcia rosomaku z wieżą zssw i oznaczeniami z 21 Brygady Strzelców Podhalańskich

410132122_761086446063931_1596848232811453499_n.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

21 minut temu, Lipstein napisał:

Koledzy, ile ogniw na stronę miał standardowo Sherman? Mam możliwość wydruku pliku z cults3d, drukarz pyta

Zależy która wersja Shermany miały różną długość kadłuba do klasycznego M4 160 szt.  wystarczy  na całość. Do M4A4 podają po 83 ogniwa na stronę.  Wszystko zależy jak to zmontujesz trzeba liczyć +- po 2-3 zapasowe ogniwa na stronę.

• Thanks 1

Witam mam problem z doborem figurek 

Dywizja Maczka jakie miała mundury  w okresie walk o Falaise

Bo widzę że różnią się mundury 

Albo podesłał by ktoś screena  jakich figurek szukać . Poniżej zdjęcie poglądowe 

Wydaje mi się na 90% że to te pierwsze mundury 

Owocnego sklejania 😎

Screenshot_20250308-213930.png

Screenshot_20250308-213917.png

Screenshot_20250305-141539.png

Edytowane przez Krzysiek12

Mundury to możesz wszystkie brytyjskie dawać jednocześnie bo to co pokazałeś to jedne figurki mają ogulnowojskowe mundury a drugie czołgowe kombinezony używane wymiennie i jednocześnie. Tzn że jeden z załogi mógł być w samym mundurze ,drugi w kombinezonie a trzeci w koszuli i spodniach mundurowych. Mowa o walce ćwiczenia i przejazdy w czasie wizytacji to jednolite wersję. Pozdrawiam OLO 

• Thanks 1

Panowie, model czołgu lekkiego T-70 od Zvezdy ma trochę alternatywnych części do wyboru, w tym przednią górną płytę kadłuba, pokrywę włazu kierowcy, osłonę jarzma armaty i korpus wieży. Jak należałoby dobierać w/w elementy do wykonania miniatury pojazdu z 1 Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte?

16 godzin temu, Jostein napisał:

Panowie, model czołgu lekkiego T-70 od Zvezdy ma trochę alternatywnych części do wyboru, w tym przednią górną płytę kadłuba, pokrywę włazu kierowcy, osłonę jarzma armaty i korpus wieży. Jak należałoby dobierać w/w elementy do wykonania miniatury pojazdu z 1 Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte?

Z tego co przeczytałem w internetach to wszystkie polskie T70 były w 1 Br. Panc. , a potem trafiły do szkolnictwa także ten jedyny zachowany w Polsce T70 na pewno pochodził z 1 Br. Panc.  Moja rada jest taka obejrzyj sobie zdjęcia z Muzeum Broni Pancernej z Poznania z odpowiednim eksponatem i myślę że da ci to odpowiedź, a tutaj taki rysunek rzeczonego pojazdu z Magnuskiego:

t70.jpg

19 godzin temu, Jostein napisał:

Tu masz sporo fotek z remontu

https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=53&t=131406