R_Mazzi Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca 23 godziny temu, Misiek_Tysowia napisał: Robienie zacieków nanosi się niewielki ilości farby i pędzlem rozciera się farbę. Pytanie rozcieracie suchym pędzlem czy pędzel moczycie pytam bo nie wiem co to za rozpuszczalnik czy inny specyfik? ja rozcieram bardzo delikatnie zwilżonym pędzlem wytartym wcześniej w ręcznik papierowy. Medium zależy od tego co rozcierasz, jak kredki akrylowe to wodą, jak coś na bazie olei i tym podobne specyfiki to white spiritem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano Czwartek o 12:58 Share Napisano Czwartek o 12:58 (edytowane) Dziękuje za pomoc. Edytowane Niedziela o 10:47 przez Misiek_Tysowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano Czwartek o 13:41 Share Napisano Czwartek o 13:41 Czy znany jest jakiś inny egzemplarz kübelwagena używanego przez Polską jednostkę wojskową poza tym z zestawu Toro Model? I po drugie, czy któraś z polskich jednostek używała zdobycznego kettenkrada? Pytam, bo kupiłem zestaw Hobby 2000 z tymi pojazdami plus z Willysem i zastanawiam się czy jest opcja skleić z tego zestawu trzy poloniki czy tylko Jeepa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano Piątek o 14:33 Share Napisano Piątek o 14:33 W dniu 26.06.2025 o 15:41, Kolekcjoner WP napisał: Pytam, bo kupiłem zestaw Hobby 2000 z tymi pojazdami plus z Willysem i zastanawiam się czy jest opcja skleić z tego zestawu trzy poloniki czy tylko Jeepa. To przepak Akademy i najgorszy Willys jaki jest dostępny.Tak fatalnie zaprojektowany że boczne burty są grubsze niż i Tigera1.Po kosztach to lepszy Airfix a jak koszta nie grają roli to Mirage.Reszta pojazdów też za lepsza nie jest. JEŚLI CHOD I O POLONIKA TO ZA DUŻEGO WYBORU NIE MA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Piątek o 20:32 Share Napisano Piątek o 20:32 W dniu 26.06.2025 o 15:41, Kolekcjoner WP napisał: Czy znany jest jakiś inny egzemplarz kübelwagena używanego przez Polską jednostkę wojskową poza tym z zestawu Toro Model? I po drugie, czy któraś z polskich jednostek używała zdobycznego kettenkrada? Sprawdż 2 poniższe linki są tam jakieś fotki zdobytych pojazdow , przez ...? kogo tego nie pamiętam Soldiers in captured Volkswagen Kubelwagen | World War Photos Captured Kettenkrad of DAK | World War Photos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano Sobota o 05:35 Share Napisano Sobota o 05:35 W dniu 26.06.2025 o 15:41, Kolekcjoner WP napisał: Czy znany jest jakiś inny egzemplarz kübelwagena używanego przez Polską jednostkę wojskową poza tym z zestawu Toro Model? I po drugie, czy któraś z polskich jednostek używała zdobycznego kettenkrada? Pytam, bo kupiłem zestaw Hobby 2000 z tymi pojazdami plus z Willysem i zastanawiam się czy jest opcja skleić z tego zestawu trzy poloniki czy tylko Jeepa. Są znane. Pułk 4 Pancerny "Skorpion", zdobył Kübelwagena, podczas walk pod Monte Rossario. Zdjęcie było w którymś z numerów Poligonu. Na pewno I Korpus Pancerny WP (wschód) Powstanie Warszawskie, Pułk Baszta zdobył kübelwagena, zdjęcia są w książce - J. Tarczyński - Pojazdy Armii Krajowej w Powstaniu Warszawskim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Sobota o 07:57 Share Napisano Sobota o 07:57 To jest chyba ten pojazd o którym wspomniał bigmodel w poprzednim poście. Wszystkie zdjęcia pochodzą z Internetu , zamieszczone tylko dla celów tego wątku - zdięcie pochodzi z Sierpnia 1944 r, Kubel przed Szpitalem Sióstr Elżbietanek przy ul. Goszczyńskiego 1 zdobyczny VW z parą nowożeńców 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano Niedziela o 10:47 Share Napisano Niedziela o 10:47 Witam kupiłem model Hobby Boss 82602 Tank T-34/85 1/16 w sklepie Modeledo i sprzedawca polecił mi do tego modelu farbę TS-2 Dark Green. Ten kolor jest dość ciemny pytanie czy będzie odpowiedni do tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Niedziela o 10:59 Share Napisano Niedziela o 10:59 2 minuty temu, Misiek_Tysowia napisał: Witam kupiłem model Hobby Boss 82602 Tank T-34/85 1/16 w sklepie Modeledo i sprzedawca polecił mi do tego modelu farbę TS-2 Dark Green. Ten kolor jest dość ciemny pytanie czy będzie odpowiedni do tego modelu? Myślę że będzie dobrze, w czasie wojny , a nawet później tanki w ZSRR malowane były różniastymi odcieniami zielonego, takiego akurat jaki był dostępny. Jeżeli chodzi o malowanie pojazdów wojskowych, zawsze przytaczam przykład z czasów mojej służby wojskowej w Sudeckiej Brygadzie WOP kiedy to w mojej kompani było osiem czy dziesięć UAZ-ów 469 i nie było dwóch takich samych, ba, one nawet różniły się wyposażeniem np. część miała na reflektorach uchwyty do podczerwieni, część nie a UAZ mojej drużyny miał tylko jeden od strony kierowcy . Także myślę że będzie OK. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano Niedziela o 14:16 Share Napisano Niedziela o 14:16 Na wojennego T-34 podejdzie każdy zielony, od regulaminowego 4BO przez Olive Drab z dostaw po zdobyczny OliveGrun. Dowolna mieszanka ww. również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Poniedziałek o 16:19 Share Napisano Poniedziałek o 16:19 (edytowane) Czy ktoś posiada zdjęcia Oshkosh M-ATV który nie ma tych ,, opakowań ,, na pałąkach ? I chciałby lub mógł się nimi podzielić ? RFM nie uwzględnił tych ,, opakowań ,, w swoim modelu więc nie wiadomo czy to zwykłe przeoczenie lub też olanie tematu przez firmę. Edytowane 23 godziny temu przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi