Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, Misiek_Tysowia napisał:

Robienie zacieków  nanosi się niewielki ilości farby i pędzlem rozciera się farbę. Pytanie rozcieracie suchym pędzlem czy pędzel moczycie  pytam bo nie wiem co to za rozpuszczalnik czy inny specyfik?

ja rozcieram bardzo delikatnie zwilżonym pędzlem wytartym wcześniej w ręcznik papierowy. Medium zależy od tego co rozcierasz, jak  kredki akrylowe to wodą, jak coś na bazie olei i tym podobne specyfiki to white spiritem.

Czy znany jest jakiś inny egzemplarz kübelwagena używanego przez Polską jednostkę wojskową poza tym z zestawu Toro Model?

Screenshot_20250626_152932_Chrome.thumb.jpg.b04d6fc71e92f6f11a3a2ba591d14cd4.jpg

I po drugie, czy któraś z polskich jednostek używała zdobycznego kettenkrada? 

960659899_BundesarchivBild101I-725-0184-22RusslandSoldatenaufKettenkrad.jpg.ad3c2fb923aef32cb7e0a1e6ff57b48f.jpg

Pytam, bo kupiłem zestaw Hobby 2000 z tymi pojazdami plus z Willysem i zastanawiam się czy jest opcja skleić z tego zestawu trzy poloniki czy tylko Jeepa. 

• Like 1

W dniu 26.06.2025 o 15:41, Kolekcjoner WP napisał:

Pytam, bo kupiłem zestaw Hobby 2000 z tymi pojazdami plus z Willysem i zastanawiam się czy jest opcja skleić z tego zestawu trzy poloniki czy tylko Jeepa. 

To przepak Akademy i najgorszy Willys jaki jest dostępny.Tak fatalnie zaprojektowany że boczne burty są grubsze niż i Tigera1.Po kosztach to lepszy  Airfix  a jak koszta nie grają  roli to Mirage.Reszta pojazdów też za lepsza nie jest. JEŚLI CHOD I O POLONIKA TO ZA DUŻEGO WYBORU NIE  MA.

• Like 1

Czy znany jest jakiś inny egzemplarz kübelwagena używanego przez Polską jednostkę wojskową poza tym z zestawu Toro Model? I po drugie, czy któraś z polskich jednostek używała zdobycznego kettenkrada? 

Sprawdż 2 poniższe linki są tam jakieś fotki zdobytych pojazdow , przez ...? kogo tego nie pamiętam

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Screenshot_20250626_152932_Chrome.thumb.jpg.b04d6fc71e92f6f11a3a2ba591d14cd4.jpg

Soldiers in captured Volkswagen Kubelwagen | World War Photos

Captured Kettenkrad of DAK | World War Photos

• Like 1

Czy znany jest jakiś inny egzemplarz kübelwagena używanego przez Polską jednostkę wojskową poza tym z zestawu Toro Model?

I po drugie, czy któraś z polskich jednostek używała zdobycznego kettenkrada? 

960659899_BundesarchivBild101I-725-0184-22RusslandSoldatenaufKettenkrad.jpg.ad3c2fb923aef32cb7e0a1e6ff57b48f.jpg

Są znane.

Pułk 4 Pancerny "Skorpion", zdobył  Kübelwagena, podczas walk pod Monte Rossario. 

Zdjęcie było w którymś z numerów Poligonu.

Na pewno I Korpus Pancerny WP (wschód) 

Powstanie Warszawskie, Pułk Baszta zdobył kübelwagena, zdjęcia są w książce - J. Tarczyński - Pojazdy Armii Krajowej w Powstaniu Warszawskim.

• Like 2

To jest chyba ten pojazd o którym wspomniał bigmodel w poprzednim poście.

Wszystkie zdjęcia pochodzą z Internetu , zamieszczone tylko dla celów tego wątku -

zdięcie pochodzi z Sierpnia 1944 r,  Kubel przed Szpitalem Sióstr Elżbietanek przy ul. Goszczyńskiego 1

PIC_13-156.jpg

zdobyczny VW  z parą nowożeńców

baszta-kubl-sl.jpgPlik:Warsaw Uprising - Wedding.jpg

• Like 2

2 minuty temu, Misiek_Tysowia napisał:

Witam kupiłem model Hobby Boss 82602 Tank T-34/85 1/16 w sklepie Modeledo  i sprzedawca polecił mi do tego modelu farbę TS-2 Dark Green. Ten kolor jest  dość ciemny pytanie czy będzie odpowiedni do tego modelu?

Myślę że będzie dobrze, w czasie wojny , a nawet później tanki w ZSRR malowane były różniastymi odcieniami zielonego, takiego akurat jaki był dostępny. Jeżeli chodzi o malowanie pojazdów wojskowych, zawsze  przytaczam przykład z czasów mojej służby wojskowej w Sudeckiej Brygadzie WOP kiedy to w mojej kompani było osiem czy dziesięć UAZ-ów 469 i nie było dwóch takich samych:szczerbol:,  ba, one nawet różniły się wyposażeniem np. część miała na reflektorach uchwyty do podczerwieni, część nie  a UAZ mojej drużyny miał tylko jeden od strony kierowcy :mrgreen:. Także myślę że będzie OK. Pozdr. A.

Czy ktoś posiada zdjęcia Oshkosh M-ATV  który nie ma tych  ,, opakowań ,, na pałąkach ?  I chciałby lub mógł się nimi podzielić ?

DSC_0007.JPG

RFM nie uwzględnił  tych ,, opakowań ,, w swoim modelu więc nie wiadomo czy to zwykłe przeoczenie lub też olanie tematu przez firmę.

RM-5145A.jpg

Edytowane przez bulik58