bulik58 Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca 21 godzin temu, OLO napisał: Jak kupisz któregoś z tych Kamazów to Agencja (nie towarzyska) dołoży ci traktorek. Starczy chyba ci tych fotek ? do wyboru , koloru i wersji podobno pochodził z mienia powojskowego , 9 osobowy jego brat bliżniak , wskazuje iż to nie byl pojedynczy pojazd podobny 9 osobowy sprzedawany był na Litwie KamAZ NEFAZ 4208-11 9 seating places wywrotka dżwig cywil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca (edytowane) W dniu 17.07.2026 o 00:32, OLO napisał: Witajcie ,takie pytanie czy ktoś z forumowiczów posiada wiadomości lub zdjęcia ciężarówki KAMAZ w LWP. Albo wykaz jednostek gdzie były. W czeluściach google bardzo niewiele po za tym że były. Zdjecia sa ale z Agenxji Mienia Wojskowego bez żadnych oznaczeń. Pozdrawiam OLO. Przyjacielu, teraz masz już wszystko podane, nic tylko robić. Kiedyś już to pisałem, ale dla przypomnienia wyjaśnię to. Pojazdy wojskowe (ciężarówki, bo o nich tu rozmawiamy) w LWP nie były jakoś tam specjalnie oznakowane, które zazwyczaj sprowadzało się tylko do n-rów rejestracyjnych malowanych na drzwiach, a z tyłu w większym wymiarze na burcie paki, lub na tylnej ścianie zabudowy specjalnej (KUNG) tak jak na zdjęciach radiolinii R-412 które przedstawił Kolega MAV , kształt i wielkość liter/cyfr była znormalizowana i Toro Model wydało takie zestawy generyczne zarówno w skali 1/35 jak też 1/72 opisane jako wz. 76. Dodatkowo były jeszcze malowane końcówki zderzaków na biało oraz jeżeli był to pojazd ponadnormatywny były malowane strzałki i dokładnie podana szerokość np. STZ 2T6M systemu KRUG na samochodzie Ural 375D miał podaną na zderzaku szerokość 3,08. Od tych reguł były też wyjątki kiedy np. ciężarówka nie miała miejsca na namalowanie n-ru rejestracyjnego z tyłu np. w/w STZ-cie, czy też innym Ural-u 375D z radiolinią R-412 (z tyłu miał kosz z kołem zapasowym i jakąś skrzynkę) wtedy stosowano standardową kwadratową tablicę rejestracyjną (czarną z białymi napisami), owszem zdarzały się jakieś drobne odstępstwa od tego przedstawionego tutaj schematu, ale to były wyjątki jak np. malowanie na biało napisów na masce УРАЛ czy też inny ЗиЛ , ale żeby to zrobić musisz mieć zdjęcie konkretnego egzemplarza. Po 1989roku kiedy LWP przepoczwarzyło się już w WP a ciężarówki zyskały nowe trójkolorowe kamo, wcześniejsze n-ry rejestracyjne nie były zmieniane i ciężarówki dalej je nosiły, podobnie jak odblaskowe znaki priorytetu drogowego z przodu i z tyłu , zmieniło się to dopiero po wprowadzeniu białych tablic i dwuliterowego kodu tak jak w tej wywrotce którą zamieściłem gdzie tablica zaczyna się UE, żuraw UG, a np. czołgi mają UT. W budowie pojazdów z LWP zawsze największym wyzwaniem jest właśnie pozyskanie n-rów rejestracyjnych, a tutaj masz dokładnie wszystko czego Ci potrzeba , jakbyś jeszcze miał jakieś pytania, to pisz postaramy się pomóc. Pozdr. A. Edytowane 18 Lipca przez Adams M1A1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiolszewski90 Napisano Niedziela o 06:12 Share Napisano Niedziela o 06:12 Przeglądając ostatnio Panzerwrecks 23 trafiłem na kilka zdjęć działa samobieżnego Sturmgeschutz III. Pokazane jest jedno kolorowe zdjęcie tego pojazdu i podpisane jest że jest w kolorze Dunkelgrau. Czy te pojazdy mogły być w takim malowaniu w 1944 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Niedziela o 16:34 Share Napisano Niedziela o 16:34 (edytowane) 12 godzin temu, kamiolszewski90 napisał: Przeglądając ostatnio Panzerwrecks 23 trafiłem na kilka zdjęć działa samobieżnego Sturmgeschutz III. Pokazane jest jedno kolorowe zdjęcie tego pojazdu i podpisane jest że jest w kolorze Dunkelgrau. Czy te pojazdy mogły być w takim malowaniu w 1944 roku? Jest też w tej książce takie zdjęcie tego Stuga III w ruinach miasteczka Ta fotka b. dobrej jakości pochodzi ze stronki włoskiej , osobiście obstawiam iż nie był w kolorze Panzergrau , ale to moje prywatne zdanie CDSC Aps-Centro Documentazione e Studi Cassinati Cassino, i francescani e S. Antonio. - www.cdsconlus.it Edytowane Niedziela o 18:39 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Poniedziałek o 22:14 Share Napisano Poniedziałek o 22:14 W dniu 26.07.2026 o 08:12, kamiolszewski90 napisał: Przeglądając ostatnio Panzerwrecks 23 trafiłem na kilka zdjęć działa samobieżnego Sturmgeschutz III. Pokazane jest jedno kolorowe zdjęcie tego pojazdu i podpisane jest że jest w kolorze Dunkelgrau. Czy te pojazdy mogły być w takim malowaniu w 1944 roku? Przyjacielu. Szkopską technikę mniej ogarniam, ale z tego co wyczytałem w internetach kolor Panzer Grau na pojazdach stosowany był od lat 30-tych do lutego 1943r. potem zgodnie z rozkazem wszystkie nowe pojazdy opuszczające fabryki miały być w kolorze Dunkel Gelb jako kolorze bazowym, na który w jednostkach bojowych miało być nanoszone kamo zgodnie ze specyfikacją. Pojazdy które już były w jednostkach miały być przemalowane, na kolor Dunkelgelb i miało być naniesione trójkolorowe kamo zgodnie ze specyfikacją, bodajże do jesieni 1943 roku (nie wiem dokładnie tak napisali), potem w 1944 nastąpiła kolejna zmiana w kolorystyce w której wprowadzono jako kolor bazowy Olivgrün na który w jednostkach nanoszono kamo z Dunkelgelb i Rotbraun ( dotyczy to tylko nowo wyprodukowanych pojazdów). Reasumując w 1944 nie mógł istnieć pojazd wymalowany w Panzer Grau , ten zniszczony pojazd wygląda mi na pomalowany bazowym Olivgün , na który nie naniesiono kamo , takie rzeczy zdarzały się nawet w tak zbiurokratyzowanej machinie jaką był hitlerowski Wermacht. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi