Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, OLO napisał:

Jak kupisz któregoś z tych Kamazów to Agencja (nie towarzyska) dołoży ci traktorek.  Starczy chyba ci tych fotek ?

Ciągnik kołowy URSUS C-355...

do wyboru , koloru i wersji

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Kamaz - 53213 - Ciężarowe pow. 7.5t

podobno pochodził z mienia powojskowego , 9 osobowy

Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.Brak dostępnego opisu zdjęcia.

jego brat bliżniak , wskazuje iż to nie byl pojedynczy pojazdKAMAZ 4310 6X6 na sprzedaż. Auto sprawne, zarejestrowane na 9 osób z HDS.  Cena 50 tys. netto

podobny 9 osobowy sprzedawany był na Litwie

KamAZ NEFAZ 4208-11 9 seating placesKamAZ NEFAZ 4208-11 9 seating places

wywrotka

7848a6f35e1f987fcb494f722fe70606290d0c59_zpssux85cqh.jpg

dżwig

Żuraw DS-162T na samochodzie KAMAZ 53213 (udźwig 16 000 kg,...2b883c3a63e4c93db289ccdff9cf3f94.jpgBrak dostępnego opisu zdjęcia.Nowy przetarg AMW. Agencja Mienia Wojskowego we Wrocławiu...

Wrześniowe przetargi w AMW. Prawie 2 mln złotych za sprzęt i wyposażenie

cywil

Kamaz wywrotka Przysietnica - Sprzedajemy.pl

Napisano (edytowane)
W dniu 17.07.2026 o 00:32, OLO napisał:

Witajcie ,takie pytanie czy ktoś z forumowiczów posiada wiadomości lub zdjęcia ciężarówki KAMAZ w LWP. Albo wykaz jednostek gdzie były.  W czeluściach google bardzo niewiele po za tym że były. Zdjecia sa ale z Agenxji Mienia Wojskowego bez żadnych oznaczeń. Pozdrawiam OLO.

Przyjacielu, teraz masz już wszystko podane, nic tylko robić😉. Kiedyś już to pisałem, ale dla przypomnienia wyjaśnię to. Pojazdy wojskowe (ciężarówki, bo o nich tu rozmawiamy) w LWP nie były jakoś tam specjalnie oznakowane, które zazwyczaj sprowadzało się tylko do n-rów rejestracyjnych malowanych na drzwiach, a z tyłu w większym wymiarze na burcie paki, lub na tylnej ścianie zabudowy specjalnej (KUNG) tak jak na zdjęciach radiolinii R-412 które przedstawił Kolega MAV , kształt i wielkość  liter/cyfr była znormalizowana  i Toro Model wydało takie zestawy generyczne zarówno w skali 1/35 jak też 1/72 opisane jako wz. 76. Dodatkowo były jeszcze malowane końcówki zderzaków na biało oraz jeżeli był to pojazd ponadnormatywny były malowane strzałki i dokładnie podana szerokość np. STZ 2T6M systemu KRUG na samochodzie Ural 375D miał podaną na zderzaku szerokość 3,08. Od tych reguł były też wyjątki kiedy np. ciężarówka nie miała miejsca na namalowanie  n-ru rejestracyjnego z tyłu np. w/w STZ-cie, czy też innym Ural-u 375D z radiolinią R-412 (z tyłu miał kosz z kołem zapasowym i jakąś skrzynkę) wtedy stosowano standardową kwadratową tablicę rejestracyjną (czarną z białymi napisami), owszem zdarzały się jakieś drobne odstępstwa od tego przedstawionego tutaj schematu, ale to były wyjątki jak np. malowanie na biało napisów na masce УРАЛ czy też inny ЗиЛ , ale żeby to zrobić musisz mieć zdjęcie konkretnego egzemplarza. Po 1989roku kiedy LWP przepoczwarzyło się już w WP a ciężarówki zyskały nowe trójkolorowe kamo, wcześniejsze  n-ry rejestracyjne nie były zmieniane i ciężarówki dalej je nosiły, podobnie jak odblaskowe znaki priorytetu drogowego z przodu i z tyłu :D, zmieniło się to dopiero po wprowadzeniu białych tablic i dwuliterowego kodu tak jak w tej wywrotce którą zamieściłem gdzie tablica zaczyna się UE, żuraw UG, a np. czołgi mają UT.  W budowie pojazdów z LWP zawsze największym wyzwaniem jest właśnie pozyskanie n-rów rejestracyjnych, a tutaj masz dokładnie wszystko czego Ci potrzeba :mrgreen:, jakbyś jeszcze miał jakieś pytania, to pisz postaramy się pomóc. Pozdr. A. 

Edytowane przez Adams M1A1
  • Like 1

• 2 weeks later...

12 godzin temu, kamiolszewski90 napisał:

Przeglądając ostatnio Panzerwrecks 23  trafiłem na kilka zdjęć działa samobieżnego Sturmgeschutz III.  Pokazane jest jedno kolorowe zdjęcie tego pojazdu i podpisane jest że jest w kolorze Dunkelgrau. Czy te pojazdy mogły być w takim malowaniu w 1944 roku? 

Jest też w tej książce takie zdjęcie tego  Stuga III w ruinach miasteczka

Sturmgeschütz III in the wreckage of Cassino

Ta fotka b. dobrej jakości pochodzi ze stronki włoskiej , osobiście obstawiam iż nie był w kolorze Panzergrau , ale to moje prywatne zdanie

Edytowane przez bulik58

W dniu 26.07.2026 o 08:12, kamiolszewski90 napisał:

Przeglądając ostatnio Panzerwrecks 23  trafiłem na kilka zdjęć działa samobieżnego Sturmgeschutz III.  Pokazane jest jedno kolorowe zdjęcie tego pojazdu i podpisane jest że jest w kolorze Dunkelgrau. Czy te pojazdy mogły być w takim malowaniu w 1944 roku? 

2010.324.240_1.jpg

Przyjacielu. Szkopską technikę mniej ogarniam, ale  z tego co wyczytałem w internetach kolor Panzer Grau na pojazdach stosowany był od lat 30-tych do lutego 1943r. potem zgodnie z rozkazem wszystkie nowe pojazdy opuszczające fabryki  miały być w kolorze Dunkel Gelb jako kolorze bazowym, na który  w jednostkach bojowych miało być nanoszone kamo zgodnie ze specyfikacją. Pojazdy które już były w jednostkach miały być przemalowane, na kolor Dunkelgelb i miało być naniesione trójkolorowe  kamo zgodnie ze specyfikacją, bodajże do jesieni 1943 roku (nie wiem dokładnie tak napisali), potem w 1944 nastąpiła kolejna zmiana w kolorystyce w której wprowadzono jako kolor bazowy  Olivgrün na który w jednostkach nanoszono kamo z Dunkelgelb i Rotbraun ( dotyczy to tylko nowo wyprodukowanych pojazdów). Reasumując w 1944 nie mógł istnieć pojazd wymalowany w Panzer Grau , ten zniszczony pojazd wygląda mi na pomalowany bazowym  Olivgün , na który nie naniesiono kamo , takie rzeczy zdarzały się nawet w tak zbiurokratyzowanej machinie jaką był hitlerowski Wermacht😉. Pozdr. A.