Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy jest w stanie ktoś napisać co wymaga największych poprawek w Pz.IV z Academy? Dostałem ten model w prezencie i chce go wykonać, a chcę również żeby sensownie wyglądał, więc dodać chcę własne przeróbki (z wyjątkiem lufy, tą kupię z RB), a nie chcę wydawać w niego majątku.

Pozdrawiam

witam czy ktoś dysponuje albo wie gdzie można w warszawie skorzystać z mikrotokarki

mam 1/48 Lufa 37mm M6 L/56.6 i potrzebuje przetoczyć ją pod panzer 38t ?

dzieki

To ja wyjadę z takim pytaniem na które chyba wszyscy modelarscy pancerniacy znają odpowiedź oprócz mnie, hi hi A mianowicie dostałem Tygrysa II z Italeri 1:72 i chcę zrobić go z niemiec ale nie wiem jaki tam był kamuflaż, jak byście mieli fotki albo schematy

Witam, mam pytanie, kleję właśnie model T-62 1/35 Trumpetera i na koła od czołgu należy nałożyć coś w rodzaju opon.

Z czego te elementy są wykonane w oryginale? Bo jeśli z metalu, czy czegoś w tym rodzaju, można byłoby wykonać zdarcia na wystających fragmentach(wyglądających poniekąd jak bieżnik)

https://picasaweb.google.com/1116909100 ... 2093553010

Po drugie, jak wykonywać oznaki zużycia na elemencie prezentowanym na fotografii 2.?

https://picasaweb.google.com/1116909100 ... 0903851298

Po trzecie, jak wykonywać oznaki używania na gąsienicach? Szukałem na forum i nie znalazłem.

Po czwarte, Jakie materiały potrzebne będą do wykonania efektu rdzy(np. ściekającej z nakrętek)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie otwierają mi się te linki, ale:

-prawdopodobnie są to gumowe bandaże kół, a nie metalowe

-oznaki ich zużycia, no to wiesz dremel i charat:D

-gąsienice to chyba najlepiej pokryc pigmentami/błotkiem a potem wystające elementy gąsienic machnąc metalizerem

-jeśli chcesz zrobic rdzawe zacieki, to użyj farb olejnych, robisz kropkę i rozcierasz tworząc rdzawą smugę. A jeśli to ma byc rdza jak np. na wydechu no to suche pigmenty utrwalone fixerem/medium do pigmentów

Mam nadzieję że pomogłem;)

Pozdrawiam, i wesołych świąt:D

Witam,składałem swój pierwszy w życiu model.Na próbe miałem mały model wojskowego motocyklu z dwoma wojakami w skali 1:35.

Przyjemnie złożyłem i zabrałem się za malowanie.Miałem trzy kolory farb HUMBROL [ to mało ? ] Jakieś zielony jasny,ciemny zielony,i szary .

Problem w tym że jak dokładnie pomalowałem różnymi kolorami i odstały 6h suszenia się, wszystkie kolory wyglądają tak samo,prawie się od siebie nie różnią ...nawet szary wygląda jak zielony. Tak jest zawsze czy coś źle robie? Bo na zdjęciach widziałem fajnie pomalowane modele w różnych kolorach a mój.....:{ Pomocy.

Po pierwsze, podaj numery farb, po drugie, fotki też nie zaszkodzą. Malowałeś pędzlem, jeden kolor po drugim, bez przerw na schnięcie? Jeśli tak, to przyczyna jest prosta - farby zmieszały się na powierzchni figurki.

Hmm..nie znam się na tym ale myśle,że mi odpowiedziałeś.Malowałem jeden kolor po drugim bez przerw,żadnych.Ile musze tak poczekać po jednym kolorze?

W przypadku Humbrola, to 2-3 godziny to absolutne minimum. Czerwony, albo miedziany potrafią schnąć nawet 24h, za to srebrny schnie szybko. H33 jest dość zdradliwy - po ok. pół godziny wygląda na suchy, ale ściera się przy każdym dotknięciu i brudzi palce.

Wielkie dzięki dumapolski za szybko się zabrałem i model jest w jednym kolorze.Ale teraz będe wiedział.Jeżeli tu coś takiego jest to temat do zamknięcia.

Witam posiadam ten moodelik:

http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Panzer-Kampfwagen-IV-p-1-212463.html

z tego co słyszałem wersji D w Polsce nie było, za to jest całkiem fajna wersja afrykańska. Czy Ci chłopusie pasują do afryki ? Mają na sobie czarnuchy a w Afrika Korps mieli chyba spodenki i koszule? Czy we wczesnej fazie działań w afryce mogli być ubrani w czarnuchy?

Jeszcze jedno czy taka wersja afrykańska którą podaje tamka tzn z tymi płytami na silniku i rynną na kanistry mogła występować też w europie?

jeśli mnie pamięć nie myli to pierwsze IV różniły sie niewiele ale potem zaczęli dosyłać z filtrami przeciwpyłowymi etc

musisz to sprawdzić poprzez dokumentacje

np: http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&q=pzkpfw+IV+d%3B+afrika+korps&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1568&bih=724&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ItD5TqPHEImg-waVkNXKAQ

tutaj powinniście znaleźć odpowiedz

pzdr